Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualny stan drog - pytanie o 2 warianty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.03.2011 19:33

dids76 napisał(a):Według planów nasza A1 ma być otwarta "na wiosnę 2011" do miejscowości Swierklany, koło Wodzisławia Śląskiego. Z Świerklan do autostrady w Czechach masz jakieś 20km. Czyli trasa A jest dosyć dobrą alternatywą.

Mój informator donosi, że A1 kończy się w Żorach i raczej nie ma szans na dalsze odcinki przed wakacjami 2011. :?
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 31.03.2011 20:09

Autostrada A1 obecnie kończy się na obwodnicy Żor. W czerwcu ma byc otwarta do Swierklan. Z tamta do Chałupek ok. 0.5h jazdy. Warto zaopatrzyć się w winietkę na autostrady w Czechach. Po przekroczeniu granicy w Chałupkach za około 500m mija się znak ozanjmiający drogę płatną. Od tego miejsca do stacji Schell jest ok. 2,5 km gdzie mozna zakupić winetę. Niestety zaraz za zakrętem który prowadzi na wjazd na autostradę "przemili" panowie z Polici sprawdzają czy ma się naklejoną winietę. Nic nie pomagają tłumaczenia, że zamierza się je kupić na wspomnianej stacji. "pokuta" nieunikniona
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.04.2011 07:13

Odcinek Rowień - Świerklany ma być oddany na przełomie maja i czerwca - info z lokalnego Radia 90
http://www.radio90.pl/kiedy-a1-z-rownia ... rklan.html
Termin oddania dalszego odcinka do granicy w Gorzyczkach jest na razie nieznany.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 01.04.2011 07:19

dids76 napisał(a):Odcinek Rowień - Świerklany ma być oddany na przełomie maja i czerwca - info z lokalnego Radia 90
Termin oddania dalszego odcinka do granicy w Gorzyczkach jest na razie nieznany.

To primaaprilis, czy prawda? :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.04.2011 07:22

el_guapo napisał(a):
dids76 napisał(a):Odcinek Rowień - Świerklany ma być oddany na przełomie maja i czerwca - info z lokalnego Radia 90

To primaaprilis, czy prawda? :wink:

O Qźwa nawet się nie połapałem jaka dzisiaj data :? :D
Temat w radio z 9 marca, czyli nie primaaprillis
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 02.04.2011 08:48

A ja słyszałem, że ten odcinek jest przygotowywany do otwarcia w kwietniu... Zresztą na oficjalnej stronie GDKDiM, dotyczącej tego odcinka, jest data 14.02.2011 - kiedy odbyła się narada stron uczestniczących w tym projekcie i widnieje zapis o Aneksie na dokończenie prac z liczbą dni 64, co by dawało termin około połowy kwietnia... Czekam na to z niecierpliwością.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.04.2011 09:14

Tomasz.M napisał(a):Autostrada A1 obecnie kończy się na obwodnicy Żor. W czerwcu ma byc otwarta do Swierklan. Z tamta do Chałupek ok. 0.5h jazdy. Warto zaopatrzyć się w winietkę na autostrady w Czechach. Po przekroczeniu granicy w Chałupkach za około 500m mija się znak ozanjmiający drogę płatną. Od tego miejsca do stacji Schell jest ok. 2,5 km gdzie mozna zakupić winetę. Niestety zaraz za zakrętem który prowadzi na wjazd na autostradę "przemili" panowie z Polici sprawdzają czy ma się naklejoną winietę. Nic nie pomagają tłumaczenia, że zamierza się je kupić na wspomnianej stacji. "pokuta" nieunikniona

Znajomy miał tą przyjemność.
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 02.04.2011 21:03

ptysiek napisał(a):winete kupisz na granicy w Cieszynie!!!ostatnio leciałem do Pragi,droga nieciekawa dużo remontów,w szczegulności od Cieszyna-do Ołomunca!!jechałem w nocy więc jakoś poszło,w dzień moze być nieciekawie!!!!pozdro 8) [/url]

Jechałem do Pragi równo tydzień temu. Poza Frydkiem reszta bez utrudnień
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 02.04.2011 23:34

Po otwarciu odcinka Żory - Świerklany, chcąc jechać A1 (od węzła A4/A1) w kierunku Cieszyna, lepiej w Żorach zjechać z autostrady i pojechać nr 81 na Skoczów, czy dalej A1 do Świerklan a potem nr 937 ?
Z mapy wygląda, że chyba 81 ale może ktoś z Was jeździ tam częściej i wie lepiej ?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.04.2011 05:59

Ciekaw jestem jaki aktualny jest stan drogi 86 na Węgrzech. Może ktoś już był w tym roku i wypowie się na ten temat. Wiem, że wielu polaków jeżdzi tą trasą i zatrzymuje się na obiad w węgierskich restauracjach ze względu na ich menu i cenę. Pozdrawiam
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 03.04.2011 08:58

el_guapo - jeśli chodzi o trasę z Siewierza to najlepsza opcja to:
Katowice, dalej na Gliwice. Przed Gliwicami kierujesz się na Rybnik. Obierasz kierunek Żory i dalej już na przejście w Bohuminie. Kilkaset metrów za granicą wjeżdżasz na autobanę i już droga jest prosta.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2011 09:42

Podepne sie pod temat i spytam jak wygląda w tej chwili (i jakie są widoki na najbliższe miesiące) w Tychach? Rok temu zapowiadano wielką przebudowę wiaduktu na rok 2011 i w związku z tym Tychy mialy być zakorkowane. Czy wiadomo już coś w tym temacie?
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 03.04.2011 11:11

skoro mowa o drogach to i ja zapytam: jaki jest stan dróg od granicy z Czechami (Mikulov) do Wiednia. Nie jechałem tamtędy od 2008 r, a wtedy był to jeden 80-kilomerowy plac budowy autostrady. Jak jest obecnie ?
piotr65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr65 » 03.04.2011 17:03

Raul73 napisał(a):Podepne sie pod temat i spytam jak wygląda w tej chwili (i jakie są widoki na najbliższe miesiące) w Tychach? Rok temu zapowiadano wielką przebudowę wiaduktu na rok 2011 i w związku z tym Tychy mialy być zakorkowane. Czy wiadomo już coś w tym temacie?

http://www.tvs.pl/informacje/34314,prze ... siecy.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.04.2011 18:17

piotr65

Dzięki za informację - to oznacza że latem w Tychach nie powinno być większych utrudnień niż zwykle. :lol:

To zdanie mnie rozwaliło:

"Okazało się jeszcze, że jeden ze stawów, który miał znajdować się na trasie remontu, już nie istnieje, bo po prostu wysechł. Trzeba było zmieniać wniosek o wydanie tzw. decyzji środowiskowej.

Głupota eurourzędników nie zna widac granic :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualny stan drog - pytanie o 2 warianty - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone