Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne wydarzenia kulturalne

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.05.2009 22:47

Witam.. nie wiem, czy to dobre miejsce, ale może przyda się temat, w którym będziemy się informować o aktualnych wydarzeniach kulturalnych na terenie Hr (zwłaszcza w okresie wiosenno - letnio - jesiennym, kiedy rodacy podróżują po tym kraju).

Inaugurując "kulturalny temacik", pozwolę sobie poinformować, że od 5.5.2009.do 9.8.2009 w Splicie (Stara gradska vijećnica - Narodni trg) można podziwiać dzieła Chagalla.
Pozdrawiam
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 08.05.2009 11:24

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Witam.. nie wiem, czy to dobre miejsce, ale może przyda się temat, w którym będziemy się informować o aktualnych wydarzeniach kulturalnych na terenie Hr (zwłaszcza w okresie wiosenno - letnio - jesiennym, kiedy rodacy podróżują po tym kraju).

Inaugurując "kulturalny temacik", pozwolę sobie poinformować, że od 5.5.2009.do 9.8.2009 w Splicie (Stara gradska vijećnica - Narodni trg) można podziwiać dzieła Chagalla.
Pozdrawiam

Cenna informacja. Myślę, że skorzystam z tej oferty.
Ja natomiast polecam Międzynarodowy Festiwal Dziecięcy w Szybeniku od 20.06.2009 do 04.07.2009 r. W festiwalu biorą udział dziecięce zespoły muzyczne, grupy teatralne z całego swiata. Organizowane są warsztaty dla dzieci, przedstawienia kukiełkowe. Dwa tygodnie swietnej zabawy dla dzieci :!:
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 08.05.2009 12:18

Bardzo dobry pomysł! Ja jeszcze - tak nieśmiało :wink: - dorzuciłabym także aktualne wydarzenia związane z kulturą chorwacką na terenie Polski. Fajnie byłoby znaleźć takie informacje w jednym miejscu, bo
z promocją i reklamą imprez tego typu bywa różnie.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.05.2009 14:09

Aktualna wydarzenia kulturalna,
w Puli

nie od razu Kraków zbudowano

:wink:
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 08.05.2009 14:48

mirko napisał(a): nie od razu Kraków zbudowano

:wink:

O rany, nie strasz... Mam nadzieję, że aż tyle nie będziemy musieli czekać :lol:
Pozdrawiamy!
Ostatnio edytowano 08.05.2009 14:52 przez Dorot@ i Tomislav, łącznie edytowano 1 raz
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 18.05.2009 14:04

Muzeum Szkła Antycznego
13.5.2009

Muzeum Szkła Antycznego

Polana Zemaljskog odbora 1

Zadar

Na początku maja tego roku w Zadarze zostało otwarte Muzeum Szkła Antycznego.

Muzeum przedstawia wyjątkowy zbiór około 2000 różnych przedmiotów ze szkła, pochodzących z czasów antycznych, z okresu od I. w .p.n.e. do V w. n.e.

Eksponaty to przedmioty ze szkła znalezione w okolicach Zadaru, miejscowości Nin, Starigrad, Asserija koło Benkovca.

Na 2575 m² poza salami wystawienniczymi znajduje się specjalistyczna biblioteka, sala kongresowa, warsztat dmuchania szkła i sklep z pamiątkami.

Więcej informacji: www.visitzadar.net
ankask
Plażowicz
aktualne wydarzenia o tematyce chorwackiej w Polsce

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankask » 17.06.2009 10:36

Super pomysł, jestem za...Koncerty, wystawy, itd, itd.
pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 21.06.2009 00:42

Wiadomość z NOITRCHA:

LIBERTAS FILM FESTIVAL

26.-30.06.2009

Dubrownik

Dubrownik posiada bardzo szeroka ofertę kulturalną. Miłośników filmu zainteresuje z pewnością Libertas Film Festival, na którym prezentowane są najlepsze osiągnięcia kina niezależnego.

Libertas Film Festival odbywa się w terminie od 26 do 30 czerwca 2009, a jest to już 5 edycja festiwalu.

Poprzez program fabularnych filmów długometrażowych, filmów dokumentalnych oraz filmów krótkometrażowych Festiwal promuje ideę wolności, ideę która w różnorodności wspomnianego programu jest uniwersalna dla całej ludzkości bez względu na region świata.

Uczucie wolności towarzyszy oglądaniu wszystkich filmów w otoczeniu murów miejskich Dubrownika, ponieważ projekcje odbywają się na terenie otwartym, a inspirujące spotkania można zacząć rozmową w przerwie między projekcjami z jednym z szacownych gości Festiwalu, specjalistów z dziedziny kinematografii, którzy regularnie i chętnie biorą udział w Festiwalu.

Bardzo ważnym polskim akcentem jest udział w Festiwalu kilku filmów krótkometrażowych z Polski:

"Jeden dzień w PRL" Maciej J. Drygas

"Krasnoludki jadą na Ukrainę" Mirosław Dembiński

"Królik po berlińsku" Bartek Konopka

Więcej informacji o Libertas Film Festival: www.libertasfilmfestival.com
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.06.2009 15:28

Wiadomość z NOITRCha

Dubrownicki Festiwal Letni / Dubrovačke ljetne igre

10.07.-25.08.2009

Dubrownik

10 lipca rozpocznie się już po raz 60. Dubrownicki Festiwal Letni.

W ciągu następnych 45 dni jednego z najbardziej prestiżowych i najstarszych festiwali artystycznych, wystąpi ponad 200 artystów z 24 krajów, którzy zaprezentują świat muzyki, słowa i ruchu.

Festiwal swój sukces zawdzięcza słynnej otwartości na świat wynikającej z najlepszej tradycji historii miasta Dubrownik. Wykonawcy i publiczność przyjeżdżają nie tylko z Chorwacji i z pobliskich krajów, ale dosłownie ze wszystkich kontynentów.

Scenerią Festiwalu są m.in. pałace, twierdze, kościoły, krużganki, ulice, skwery, polany, wyspy okalające miasto i oczywiście samo morze. To genius loci Dubrownickiego Festiwalu Letniego.

Zapraszamy na festiwal, w którym miasto Dubrownik jest ważnym współuczestnikiem wydarzeń artystycznych!

Więcej informacji oraz program znajduje się na oficjalnej stronie internetowej Dubrownickiego Festiwalu Letniego:
www.dubrovnik-festival.hr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.06.2009 15:34

Wiadomość z NOITRCha:

HISTRIA FESTIVAL - Jose Cura, Elton John, Michael Bolton, balet rosyjski

5-07.-21.08.2009

Arena, Pula

W ramach jubileuszowego 10. Histria Festival, który odbędzie się w terminie od 5 lipca do 21 sierpnia 2009 roku, zaprezentowanych zostanie 17 spektakularnych programów artystycznych.

Festiwal otworzy Jose Cura, jeden z najlepszych i najpopularniejszych tenorów dzisiejszych czasów, który wystąpi z towarzyszeniem Orkiestry Symfonicznej RTV.

Histria festival uświetnią także występy m.in. Michael Bolton, który wystąpi 12 lipca oraz Eltona Johna, który wystąpi 27 lipca.

Dla miłośników baletu przygotowano atrakcję w postaci Imperial Russian Ballet, który zaprezentuje Jezioro Łabędzie Piotra Czajkowskiego (5.08.2009.), oraz Carmen Gorgesa Bizeta (13.08.2009.)

Więcej informacji oraz program Histria Festival znajduje się na oficjalnej stronie Festiwalu:
www.histriafestival.com
oraz stronie Wspólnoty Turystycznej Województwa Istryjskiego www.istra.hr.
Ljepa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ljepa » 27.06.2009 12:50

Tutaj: http://kamo.hr/pls/fe/festival.index2 można znaleźć aktualne informacje o wielu festiwalach itd. Po chorwacku, dokładne daty, bardzo dużo tego z całego kraju
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 01.07.2009 13:14

Wiadomość z NOITRCha:

LIBURNIA JAZZ FESTIVAL
Opatija

3 - 5. 07. 2009

Jeżeli jesteś miłośnikiem jazzu, to Opatija latem jest idealnym miejscem dla Ciebie. Jeżeli jazzu nie postrzegasz jako kompleksowej i zamkniętej formy muzycznej, przeznaczonej wyłącznie dla muzyków, a nie dla szerokiej publiczności, to Liburnia Jazz Festival jest skierowana dla Ciebie jeszcze bardziej niż dla zapalonych jazzmanów.

Ideą tego festiwalu jest przybliżenie jazzu szerokiej publiczności. Dlatego właśnie w ramach festiwalu można usłyszeć niektórych z najbardziej utalentowanych wirtuozów muzyki jazzowej i aktywnie uczestniczyć w warsztatach, podczas których można się przekonać, że jazz to styl muzyczny otwarty na każdy gust. Przyjedź do Opatiji i zostań częścią międzynarodowej wspólnoty jazzowej.

Więcej informacji:
www.liburniajazz.hr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 01.07.2009 13:16

Wiadomość z NOITRCha:

KARNAWAŁ LETNI
Novi Vinodolski

3 i 4. 07. 2009

W niektórych miejscowościach Kvarneru słychać latem gwar orszaków przebierańców. Novi Vinodolski nie jest tu wyjątkiem, w lipcu otwiera bramy miasta dla przebierańców i czasowo przekazuje władzę Karnawałowi Letniemu.

Już tradycyjnie w tym okresie nie ma miejsca na poważne miny i zachmurzone twarze, a zaraźliwy uśmiech szerzy się w całym mieście. Zapomnij o swoich troskach, ukryj się pod maską i przypomnij sobie jak piękne jest życie.

Więcej informacji:
www.tz-novi-vinodolski.hr
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 13:39

a to ja napisał(a):Wiadomość z NOITRCHA:

[b]LIBERTAS FILM FESTIVAL

Czy to ten wiadomy Libertas czy jakiś inny :?: :)
troyan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) troyan » 01.07.2009 14:14

Nie, dubrownickie słowo. Zdaje mi się odnoszące sie do historii- Dubrownik jako miasto kupieckie cenił sobie niezalezność polityczną. Mam rację czy coś źle zrozumiałem ?
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies