Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne wieści z Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.08.2024 21:38

Krytyk kulinarny Makłowicz, przemierza pelješak swoją źółtą Pandą i zawita do Roko. Może znowu zje coś czego nie ma w karcie :D
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 03.08.2024 09:49

Kolejny wspaniały celebryta żeby zaistnieć i pokazać jak się fajnie ubiera, jaki jest fajny wyśmiewa innych. Tak jakby tylko nasz naród miał takie hobby. Jak ktoś lubi taką formę wypoczynku, jeszcze w Chorwacji to jego sprawa, a mi nic do tego. Niestety większość społeczeństwa chwyta takie filmiki, a niektórzy uważają tych słynnych ludzi wręcz za wyrocznię.

Niestety duża część tych materiałów to jest stek bzdur, bo nie rozumiem jak ktoś może jechać pierwszy raz do Chorwacji i nagrać film jaka droga jest najlepsza lub po wylądowaniu na lotnisku kupić przejściówkę do gniazdka za 30 dolarów (gdzie spokojnie można ją kupić za 1 dolara) i chwalić się, że to pierwszy zakup i dobra inwestycja, a na koniec jeszcze reklamować swoją książkę "jak tanio i skutecznie podróżować".

:piwo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.08.2024 11:08

Marlowe1994 napisał(a):

Jest moc :D

Widziałem Panowie różne rzeczy (i wcale Polanie prymu nie wiedli) ale czegoś takiego nie...

ziemniak napisał(a):Kolejny wspaniały celebryta żeby zaistnieć i pokazać jak się fajnie ubiera, jaki jest fajny wyśmiewa innych. Tak jakby tylko nasz naród miał takie hobby. Jak ktoś lubi taką formę wypoczynku, jeszcze w Chorwacji to jego sprawa, a mi nic do tego. Niestety większość społeczeństwa chwyta takie filmiki, a niektórzy uważają tych słynnych ludzi wręcz za wyrocznię.

Niestety duża część tych materiałów to jest stek bzdur, bo nie rozumiem jak ktoś może jechać pierwszy raz do Chorwacji i nagrać film jaka droga jest najlepsza lub po wylądowaniu na lotnisku kupić przejściówkę do gniazdka za 30 dolarów (gdzie spokojnie można ją kupić za 1 dolara) i chwalić się, że to pierwszy zakup i dobra inwestycja, a na koniec jeszcze reklamować swoją książkę "jak tanio i skutecznie podróżować".

:piwo:

Ja bym się nie zdziwił jakby to jej facet z dzieckami tam lecioł :spoko:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 03.08.2024 15:51

Trzeba tam pojechać i się przekonać :cisza:
Może to są jakieś animacje hotelowe i świetnie się bawią.
Jakieś biegi na orientację, mini igrzyska, a nasi koszą medale :lol:
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 03.08.2024 17:40

Habanero napisał(a):Trzeba tam pojechać i się przekonać :cisza:
Może to są jakieś animacje hotelowe i świetnie się bawią.
Jakieś biegi na orientację, mini igrzyska, a nasi koszą medale :lol:

No w takich igrzyskach bylibyśmy pewnie najlepsi :lool:
Bo na tych w Paryżu to mówiąc delikatnie słabo im idzie :glupek:

Ale to nie tylko na obczyźnie tak jest...na krajowym podwórku też walczą :cojest:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.08.2024 18:07

Nie wiem dlaczego mi się wydaje, że mam tu bardziej cywilizowane towarzystwo :roll: :
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2024 09:45

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.08.2024 10:04

piekara114 napisał(a):https://wiadomosci.onet.pl/swiat/alarm-na-jednej-z-chorwackich-wysp-nie-mozna-sie-kapac/x6b6hcd

Chodzi o okolice hotelu Aminess Lume, który jest w Brnie; Smokvica to gmina:
https://www.google.pl/maps/place/Amines ... &entry=ttu

Czyżby "incydent kałowy" na plaży przy hotelu? 8O

Na Korczuli unikaliśmy plaż właśnie w rejonie Brny, bo, jak wynikało z opinii na mapach, tam były najbardziej zaśmiecone. W komentarzach na GM pojawiają się też informacje o nieprzyjemnym zapachu w okolicznych zatoczkach...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2024 10:15

Trzeba uważać na dzieci, dlatego też wrzuciłam info... One łatwo mogą łyknąć wodę w czasie zabaw wodnych, a to może się przy E.coli nieciekawie zakończyć.... No i woda z zanieczyszczeniami nie stoi przecież w miejscu....

A z tydzień temu czy dwa był problem zanieczyszczeń kałowych (choć o E.coli nie było mowy) w Breli.....

Pora budować choćby przydomowe oczyszczalnie ścieków, nie mówiąc o porządnej kanalizacji....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.08.2024 10:19

W głowie mi się nie mieści dlaczego Chorwaci sobie to robią :? . To jak podcinanie gałęzi, na której się siedzi.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 05.08.2024 10:34

marze_na napisał(a):W głowie mi się nie mieści dlaczego Chorwaci sobie to robią :? . To jak podcinanie gałęzi, na której się siedzi.

myślę że to nie Chorwaci....w większości przypadków do spuszczanie nieczystości z jachtów lub większych jednostek pływających przez znajdujących się na tam turystów. :ciska: :ciska: :ciska:
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 06.08.2024 09:51

W Podgorze sytuacja z pożarami opanowana. Wczoraj po południu przy przypływie trochę węgla drzewnego tylko pływało. Ale spalenizny nie czuć. Jeden dom przy jadrance cudem chyba uratowali.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.08.2024 10:40

leswac napisał(a):
marze_na napisał(a):W głowie mi się nie mieści dlaczego Chorwaci sobie to robią :? . To jak podcinanie gałęzi, na której się siedzi.

myślę że to nie Chorwaci....w większości przypadków do spuszczanie nieczystości z jachtów lub większych jednostek pływających przez znajdujących się na tam turystów. :ciska: :ciska: :ciska:

Ale Chorwaci na to pozwalają. Można zmienić przepisy, podnieść kary i przeprowadzać częściej kontrole (jeśli w ogóle jakiekolwiek są).
Widocznie pieniądz z turystyki ważniejszy.
Inwestycja w oczyszczalnie ścieków też poprawi sytuację.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 06.08.2024 12:32

empire13 napisał(a):
leswac napisał(a):

Ale Chorwaci na to pozwalają. Można zmienić przepisy, podnieść kary i przeprowadzać częściej kontrole (jeśli w ogóle jakiekolwiek są).
Widocznie pieniądz z turystyki ważniejszy.
Inwestycja w oczyszczalnie ścieków też poprawi sytuację.

masz oczywiście rację :mg: jednak brutalnie mówiąc i nawiązując do przypadków które się zdarzają "jak ktoś ci nasra na wycieraczkę za plecami w nocy to co poradzisz" wystarczy żeby każdy z nas szanował to co zastanie. jednak tacy "nowobogaccy" wszystko i wszystkich mają w poważaniu. prosty przykład z innej beczki gdzie sam goniłem i obcokrajowców i niestety naszych rodaków to kur......trzeba czepić się palmy i jej gałęzi czytaj wejść na nią jak się da żeby sobie zdjęcie zrobić albo przy plaży masz trawniki zadbane i nawadniane z zakazem leżakowania (znak na czerwono jak byk stoi) to trzeba tłustą dupę uwalić i leżeć bo tam akurat jest cień od palmy........od takich małych drobiazgów się to zaczyna :ciska: :ciska: :ciska:
straż w Breli "Green Brela" wypisze mandat i pogoni jednego debila za chwilę jest następnych pięciu debili którzy robią to samo
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2024 12:49

Ale jednak przestrzeganie przepisów (siedzenie na trawie itp.) a brak infrastruktury sanitarnej wpływającej na całe otoczenie (w tym na przyrodę) to jednak inna sprawa. Osobiście na 15 popytów w Cro od Istrii do samego południa + 3 wyspy ani razu nie widziałam szambiarki, a jak wiemy turystyczne miejscowości na wybrzeżu nie są w całości skanalizowane.... I tu koniecznie Chorwacja musi zacząć działać, bo inaczej sytuacje jak z Breli i z Smokvica będą się powtarzać... Turystów coraz więcej, gdzie te ścieki znikają?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Aktualne wieści z Chorwacji - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone