napisał(a) maslinka » 23.08.2023 14:03
Zbig1234 napisał(a):Dzisiaj trafiłem na takie oto wiadomości:
https://stooq.pl/n/?f=1568212Czy ktoś może miał do czynienia z takimi meduzami? We wrześniu wybieram się na Vir i nie wiem czy są powody do niepokoju.
Link mi się nie otwiera, ale podejrzewam, o co chodzi. W tym roku miałam nieprzyjemną przygodę z meduzą na wyspie Vis. Dokładnie była to meduza świecąca.
Wygląda tak:
a oparzenie po kilku godzinach w ten sposób:
W momencie oparzenia boli bardzo (ktoś porównał to do uczucia użądlenia przez 10 os jednocześnie) i do dzisiaj mam ślad, chociaż minął już ponad miesiąc.
Najważniejsza informacja to ogrzać to miejsce (nie chłodzić!), wysoka temperatura neutralizuje neurotoksynę
Miejscowa Chorwatka, z domu przy plaży, poleciła mi przykładać nagrzane słońcem kamienie. Po dwóch godzinach ból niemal ustąpił, swędziało przez kolejne dwa dni.
Meduz jest w tym roku w Chorwacji naprawdę dużo (jak nigdy, a to był mój 20 wyjazd do Cro); trzeba uważać, np. wchodzić do wody w masce do snurkowania i rozglądać się dookoła, choć nie daje to stuprocentowej pewności, że uniknie się oparzenia, bo meduzy są przecież przezroczyste i dość małe
Ostatnio edytowano 23.08.2023 14:04 przez
maslinka, łącznie edytowano 1 raz