Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne kursy kantorowe w CRO

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 15.06.2007 10:19

Witam,
Czy mógłby ktoś podać aktualne kursy kantorowe złotówki i EURo w chorwacji? Chodzi mi o takie kursy, które będą już zawierać w sobie ewentualną prowizję.
Dzięki i pozdrawiam
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 15.06.2007 10:23

Zavadcoff napisał(a):Witam,
Czy mógłby ktoś podać aktualne kursy kantorowe złotówki i EURo w chorwacji? Chodzi mi o takie kursy, które będą już zawierać w sobie ewentualną prowizję.
Dzięki i pozdrawiam

. http://www.hnb.hr/tecajn/hvazeca.htm
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 15.06.2007 10:38

Wiesz, ale w Polsce kurs NBP nijak ma się do kursów kantorowych, bo odchylenia są znaczne!.
Pozdrawiam
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 15.06.2007 21:07

Zavadcoff napisał(a):Wiesz, ale w Polsce kurs NBP nijak ma się do kursów kantorowych, bo odchylenia są znaczne!.
Pozdrawiam

To po kiego grzyba zadajesz pytanie skoro odpowiedź ci nie pasuje 8O :wink: pojedziesz to się przekonasz :papa:
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 16.06.2007 10:44

Zavadcoff napisał(a):Wiesz, ale w Polsce kurs NBP nijak ma się do kursów kantorowych, bo odchylenia są znaczne!.
Pozdrawiam

Sorry ale co rozumiesz przez znaczne odchylenia ???
Jeśli w NBP Euro jest np po 3,79 a w kantorze np po 3,91...

Przecież tego typu różnice są tak naprawdę zaniedbywalne - ewentualne prowizje są na poziomie 1-2 %. Poza tym jeśli nastawisz się już na jakiś kurs to za parę dni może być już inny....

Tomek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 11:03

Tomek napisał(a):...Przecież tego typu różnice są tak naprawdę zaniedbywalne - ewentualne prowizje są na poziomie 1-2 %. Poza tym jeśli nastawisz się już na jakiś kurs to za parę dni może być już inny....

Dokładnie..........a poza tym "znaczne" różnice czy odchylenia to może są jakbyś wymieniał tysiące ojro na kuny. Przy paru stówkach to nie gra dużej roli, najwyżej kupisz 4 piwa mniej :lol: Nie ma sensu śledzic kursów (nawet tych kantorowych) bo i one w różnych rejonach HR są różne - a jak na miejscu sie okaże, że kurs ojro/kuna nie odpowiada Twoim oczekiwaniom to co ? Spadasz do domu :?: :wink:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 16.06.2007 13:53

[/quote]
Nie ma sensu śledzic kursów (nawet tych kantorowych) bo i one w różnych rejonach HR są różne - a jak na miejscu sie okaże, że kurs ojro/kuna nie odpowiada Twoim oczekiwaniom to co ? Spadasz do domu :?: :wink:[/quote]

No pewnie nie pojedzie i zostanie w domu :wink: :lol:
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 17.06.2007 16:19

Witam,
Nie bez przyczyny pytam się o kursy, gdyż w ciągu kilku dni muszę zdecydować, jaką walutę kupuję lub po prostu wezmę złotówki ze sobą. Wątków na ten temat jest bardzo dużo, ale z wypowiedzi w nich niczego sensownego nie można wywnioskować. Każdy sobie coś pisze, zachwala swoje rozwiązanie, a w rzeczywistości nikt sensownie nie wypowiedział się podając jakiekolwiek kursy!
Piszecie, że prowizja 1-2% nie ma znaczenia? Ma i to duże przy większych pieniądzach. I nie chodzi mi o kilka stówek, więc odchylenia są znaczące.
Ostatni średni kurs w NBP dla kuny wynosi 0,5242 i nijak ma się to do kursu, jaki obserwuję we wrocławskich kantorach - 0,66 (www.kantory.wroclaw.pl)
I na koniec odpowiadam, żeby zadowolić kolegę krzysio21, że nie dość, że jadę za kilka dni, to jadę w większej grupie - 16 osobowej - łącznie 4 samochody. Podejmując dzisiaj dobrą decyzję, można zbiorowo sporo zaoszczędzić.
Pozdrawiam i proszę nie pisać więcej bzdurnych komentarzy, które niczego nie wnoszą do tematu.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 17.06.2007 16:43

A krzysio 21 ci napisze że w twoim pytaniu nie pisałeś nic o kunach
a czy u nas kupisz euro w kantorze i tam wymienisz na kuny lub złotówki na kuny to twoja sprawa .Jeżeli liczysz każdy grosz to weż złotówki(zapłacisz jedną prowizję) a na resztę palstik i po kłopocie.A teraz na marginesie opcja szukajto zaje....a sprawa i nie sztuka pytać bezmyślnie zakładając kolejny śmieciarski wątek :evil:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 17.06.2007 16:47

To podpowiedź dla ciebie http://www.mjenjacnice.com/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2007 17:22

Zavadcoff napisał(a):....Pozdrawiam i proszę nie pisać więcej bzdurnych komentarzy, które niczego nie wnoszą do tematu.

zacznij od siebie :roll: :wink: :roll:
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 17.06.2007 19:49

krzysio21 napisał(a):To podpowiedź dla ciebie http://www.mjenjacnice.com/

Całkowicie rozumiem, co znaczy mjenjanica, ale czy Ty orientujesz się, co znaczy: Tečajna lista Hrvatske narodne banke ???
Pozdrawiam
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 17.06.2007 19:49

Zavadcoff napisał(a):Witam,
Nie bez przyczyny pytam się o kursy, gdyż w ciągu kilku dni muszę zdecydować, jaką walutę kupuję lub po prostu wezmę złotówki ze sobą. Wątków na ten temat jest bardzo dużo, ale z wypowiedzi w nich niczego sensownego nie można wywnioskować. Każdy sobie coś pisze, zachwala swoje rozwiązanie, a w rzeczywistości nikt sensownie nie wypowiedział się podając jakiekolwiek kursy!

Wydaje mi się że wystarczająco jasno napisałem że kurs jest sprawą losową - jeśli nie to proszę bardzo : NIKT NIE ZAGWARANTUJE CI ŻE OWEJ RÓŻNICY KURSOWEJ NIE STRACISZ W CZASIE PRZEJAZDU DO CHORWACJI ZAJMUJĄCEGO 1-2 DNI .

Zavadcoff napisał(a): Piszecie, że prowizja 1-2% nie ma znaczenia?...
... 16 osobowej...

Niechby tych osób było i 100 !!! Dla każdej z tym osób jest to 1-2 % jeśli takie pieniądze mają zadecydować o pozytywnym nastawieniu do wypoczynku to lepiej wykup w Polsce imprezę za złotówki....
Zavadcoff napisał(a):Pozdrawiam i proszę nie pisać więcej bzdurnych komentarzy, które niczego nie wnoszą do tematu.

Masz jak w banku - to ostatni mój post w takim temacie !!!

Tomek
borewicz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borewicz » 17.06.2007 20:05

Zavadcoff Wysłany: 17-06-2007 17:19 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Witam,
Nie bez przyczyny pytam się o kursy, gdyż w ciągu kilku dni muszę zdecydować, jaką walutę kupuję lub po prostu wezmę złotówki ze sobą. Wątków na ten temat jest bardzo dużo, ale z wypowiedzi w nich niczego sensownego nie można wywnioskować.

Myślę, że nie masz racji. Jestem również nowicjuszem i wyjazd do CRO będzie moją premierą, ale dzięki temu forum dowiedziałem się i sam też przeliczyłem, że jedyną najtrafniejszą formą płatniczą w Chorwacji będzie karta. Jasno tu opisują, że płatności kartą są pozbawione prowizji ( a to już coś ) a po przeliczeniu kursu w kantorze a NBPie: 1000 kun to różnica ok. 105 zł. W swoim banku dowiesz się również jaką prowizję pobiera
przy wyciąganiu kasiorki z bankomatu. U mnie wyszło ok. 25 zł co daje zysku na 1000 kun 80 zł. Normalną sprawą jest, że musisz zabrać kasiorkę na drogę. Pozdrowionka :coool:
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 17.06.2007 20:39

Poprawcie mnie jezeli się mylę.

W Chorwacji kantory posługują sie tabelami banków z którymi współpracują i wg takich cen przeliczaja wymianę . Nie ma w Chorwacji czegoś takiego jak kurs kantorowy. Dlatego też, kantory stosują prowizje- to jest ich zysk.

Kurs Splitska Banka na piątek.

Euro skup 7,27- sprzedaż 7,39

PLN skup 1,8784 sprzedaż 1,9676

Puzzle1
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone