Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.06.2018 12:19

paulr napisał(a):czyli ci co zatrzymują się na ostatniej stacji w Polsce by dotankować, a później na kolejnej już w Czechach po winietki robią to lekko bez sensu....

Niekoniecznie, podałem ceny ze stacji w Karvinie. Przy autostradzie może być drożej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2018 12:28

Przy D1 ropa w poniedziałek była po 33 CZK, benzyna niewiele więcej... W mieście, tj. w Ostrawie niewiele taniej.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 07.06.2018 13:00

A czy ktoś może korzystał z tej stacji https://goo.gl/maps/3JUEF4JTEBq? Trzeba ciut zboczyć z autostrady ale czy ceny mogą być leprze niż na autostradzie?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 07.06.2018 13:22

Dla jadących na Istrię przez Klagenfurt: szczerze mogę polecić OMV Tankstelle, Dolina 36, 9131 Grafenstein, zjazd 298 na A2. Blisko autostrady, zaledwie 100 m od wezła, a szlam tańszy o ok. 0,30 €. Paliwo dobrej jakości, sprawdzone w tym roku dwukrotnie.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 07.06.2018 15:10

Powiedzmy że do przeciętnej osobówki tankujemy po 35-50litrów do baku. Może 60 l do dużej fury, pierwsze tankowanie pod domem i 3 lub powiedzmy 4 po drodze do Cro i z powrotem. Ja osobiście nie zamierzam po nocy w nieznanym kraju w miejscu w którym mogłem w życiu nie jechać autem zjeżdżać z Autostrady i szukać jakichś dziadowskich oszczędności rzędu 10-20 złotych na baku. Zapala się rezerwa, najbliższa stacja do pełna i w drogę. Serce może boleć przy kasie na widok rachunku ale kilkunastokilometrowe objazdy w poszukiwaniu 10 złotych mogą mnie kosztować mandat, dzwona, felerne paliwo albo sarenkę na zderzaku. Trudno, będzie na A4 5,99PLN , 12 Kun czy 1,7Euro, trudno , wybiorę markowe stacje typu Shell BP INa itp. Jak dla mnie wyjazd na urlop rządzi się trochę innymi prawami, a czy kupie na miejscu jedno 2 litrowe Ozujsko czy Karlovacko mniej to się zobaczy czy kasy wystarczy. Na pewno nie będę szukał i jeździł 20 kilometrów żeby zatankować taniej. A te 2-3 litry stracone na dojazd?
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 07.06.2018 15:45

Jak zatankuję w domu ta następne tankowanie zrobię przy zjeździe 214 albo 222 albo 226 zależy od cen. Nie są to stacje gdzieś w polu, tylko normalne stacje w miejscowościach. Przy pierwszych dwóch zjazdach jest to max 1,3 km do zjechania i trudno nie znaleźć tych stacji nawet w nocy. Wystarczy spojrzeć chociaż w google maps. Jeżeli zostanie mi w kieszeni 50-60 zł to spokojnie nadkładam te góra 3 km. Jeżeli jadę objazdem MLP to nic nie nadkładam.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.06.2018 20:55

piotrekbeti napisał(a):Powiedzmy że do przeciętnej osobówki tankujemy po 35-50litrów do baku. Może 60 l do dużej fury, pierwsze tankowanie pod domem i 3 lub powiedzmy 4 po drodze do Cro i z powrotem. Ja osobiście nie zamierzam po nocy w nieznanym kraju w miejscu w którym mogłem w życiu nie jechać autem zjeżdżać z Autostrady i szukać jakichś dziadowskich oszczędności rzędu 10-20 złotych na baku. Zapala się rezerwa, najbliższa stacja do pełna i w drogę. Serce może boleć przy kasie na widok rachunku ale kilkunastokilometrowe objazdy w poszukiwaniu 10 złotych mogą mnie kosztować mandat, dzwona, felerne paliwo albo sarenkę na zderzaku. Trudno, będzie na A4 5,99PLN , 12 Kun czy 1,7Euro, trudno , wybiorę markowe stacje typu Shell BP INa itp. Jak dla mnie wyjazd na urlop rządzi się trochę innymi prawami, a czy kupie na miejscu jedno 2 litrowe Ozujsko czy Karlovacko mniej to się zobaczy czy kasy wystarczy. Na pewno nie będę szukał i jeździł 20 kilometrów żeby zatankować taniej. A te 2-3 litry stracone na dojazd?

nie do końca masz rację,
https://goo.gl/maps/gsNxsk8RaSM2 do tej stacji mam ponad 500km, licząc spalanie na poziomie 6 - 8 litrów w zależności od auta spalimy około 30-50 może i więcej litrów paliwa,
koszt na tej stacji w ostatnich latach był ponad 1zł niższy niż na tzw mopach (nie wiem jak się to w Austrii nazywa) Ogólnie tankowałem tam do pełna więc zyskiwałem około 40-50zł (z roku na rok jeźdzę do chorwacji mniejszym samochodem i oszczędzam coraz mniej przez mniejsze spalanie:)) Licząc że na tej stacji tankuję 2 razy, bo jest to moje 1 tankowanie (i ostatnie w trasie bo na 2 bakach dojadę) to co roku oszczędzam prawie 100zł.
Odległość stacji od autostrady jest śmiesznie mała, bo liczona w metrach, (pewnie niektóre ich mopy są bardziej rozbudowane i zjazd i wyjazd z niego zajmuje więcej czasu)
Oczywiście sam też nie jeździł bym kilometrami po trasie by szukać tańszej stacji, ale wiedząc (np z tego forum) że naprawdę nie trzeba daleko szukać a można sporo oszczędzić to dlaczego przepłacać. jest to normalny shel, a jak ktoś chce jeszcze bardziej przycebulić to kawałek dalej (kilka metrów) jest jakaś ich tania stacja gdzie jest jeszcze taniej (widoczna z Autostrady przez tych wracających)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.06.2018 05:30

piotrekbeti napisał(a):...Ja osobiście nie zamierzam po nocy w nieznanym kraju w miejscu w którym mogłem w życiu nie jechać autem zjeżdżać z Autostrady i szukać jakichś dziadowskich oszczędności rzędu 10-20 złotych na baku...
...ale kilkunastokilometrowe objazdy w poszukiwaniu 10 złotych mogą mnie kosztować mandat, dzwona, felerne paliwo albo sarenkę na zderzaku...
...Na pewno nie będę szukał i jeździł 20 kilometrów żeby zatankować taniej. A te 2-3 litry stracone na dojazd?...

dlaczego piszesz o skrajnych, kilkunastokilometrowych objazdach? zazwyczaj to 1-2-3 km...
3 litry na dojazd przy spalaniu 6/100? to musiało by być 25 km zjazdu w jedną stronę...
kto Ci karze jeździć kilkanaście kilometrów dalej abyś miał taniej?
kto Ci karze jeździć po nocach...to niby nie jest ryzyko?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.06.2018 06:27

Nikt mu nic każe, na szczęście mamy wszyscy jeszcze wolny wybór :)

Warto jeszcze zauważyć, że nie wszyscy przejeżdżają 3 tys. km w trakcie urlopu. Są osoby, które robią 5 i więcej tys.
No i w samej Austrii na jednym tankowaniu można zaoszczędzić kilkanaście euro.
Ostatnio edytowano 08.06.2018 06:29 przez maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz
Jonky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonky » 08.06.2018 06:29

kilka razy tankowałem na tej stacji Shella którą wskazał "paulr" - bliziutko od zjazdu, paliwo ok
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.06.2018 06:46

maxredaktor napisał(a):Nikt mu nic każe, na szczęście mamy wszyscy jeszcze wolny wybór :)

Warto jeszcze zauważyć, że nie wszyscy przejeżdżają 3 tys. km w trakcie urlopu. Są osoby, które robią 5 i więcej tys.
No i w samej Austrii na jednym tankowaniu można zaoszczędzić kilkanaście euro.

"wyskoczył" z pretensjami, że on nie będzie to czy tamto... :boss:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2018 06:52

piotrekbeti napisał(a):Powiedzmy że do przeciętnej osobówki tankujemy po 35-50litrów do baku. Może 60 l do dużej fury, pierwsze
tankowanie pod domem i 3 lub powiedzmy 4 po drodze do Cro i z powrotem.

Faktycznie, przy zbiorniku do 40 litrów, różnica jest prawie żadna ale jak ktoś tankuje 2x więcej, to już nie :)

Serce może boleć przy kasie na widok rachunku ale kilkunastokilometrowe objazdy w poszukiwaniu 10 złotych mogą mnie kosztować mandat, dzwona, felerne paliwo albo sarenkę na zderzaku.

Felerne paliwo można trafić na markowej stacji, podawane tutaj przykłady szukania innych stacji w pobliżu autostrad pokazują, że wystarczy zjechać i jest to najwyżej parę kilometrów więcej a nie kilkanaście. Z mandatem... no, ja w Austrii i Niemczech dostałem mandat na autostradzie a nie poza nią, poza tym - IMHO jak się szuka stacji poza główną trasą, to człowiek jedzie i wolniej i uwazniej.

Trudno, będzie na A4 5,99PLN , 12 Kun czy 1,7Euro, trudno , wybiorę markowe stacje typu Shell BP INa itp. Jak dla mnie wyjazd na urlop rządzi się trochę innymi prawami, a czy kupie na miejscu jedno 2 litrowe Ozujsko czy Karlovacko mniej to się zobaczy czy kasy wystarczy. Na pewno nie będę szukał i jeździł 20 kilometrów żeby zatankować taniej. A te 2-3 litry stracone na dojazd?

Właśnie dlatego wolę zjechać z autobany i zatankować za 4.97 (po zniżce na BT na Orlenie; normalna cena - 5.05) zamiast 5.49 bo przy 70 litrach turbognojówki, płacę wtedy 348 Zł zamiast 385. Gdybym zatankował to samo paliwo do mojej wysłużonej Ibizy, to faktycznie, dla 20 zeta już by mi się nie chciało. Już to kiedyś nazwałem "barierą psychologiczną" - lepiej zapłacić trzy i pół stówy jak prawie cztery stówy (ale ja jeżdżę niemalże codziennie po 120 km, więc to już z automatu włącza się tryb oszczędzania) ;) Tyle teoria, bo w praktyce kiedyś zatankowałem Shell 100 i zapłaciłem prawie 7 zeta za liter ;) Poza tym, jak się jeździ i szuka stacji to znaczy, że źle się zaplanowało trasę ;)

Peace, szerokości i lustereczko.
piekarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekarz » 08.06.2018 07:49

Też polecam tę stacje - https://goo.gl/maps/gsNxsk8RaSM2
Ja mam do niej prawie 800 km i tankuję około 75 l ON a taniej jest o 0,24 Euro na litrze.
Ale UWAGA w 2016 r nie było taniej bo na dojeździe do tej stacji stoi radar :) ograniczenie 40 km/h a jechałem 44 km/h i koszt dodatkowy 30 Euro :D
Ostatnio edytowano 08.06.2018 07:50 przez piekarz, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.06.2018 07:50

Niektóre stacje "poza autostradą" wcale nie są bardziej oddalone od tych "przy autostradzie" :oczko_usmiech:
Przykład:
Stacja "przy autostradzie" https://goo.gl/maps/vaSjEnNXEmy dojazd 1,2km
Stacja "poza autostradą" https://goo.gl/maps/9937jcdsYa42 dojazd 1,1km

:papa:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 08.06.2018 08:10

piekarz napisał(a):Też polecam tę stacje - https://goo.gl/maps/gsNxsk8RaSM2

To całodobowa stacja?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualne ceny paliwa - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone