Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.04.2018 18:48

Na 100% ceny na obu Orlenach będą niższe niż na BP. Koło tego 49.985891, 18.505398 co jakiś czas przejeżdżam więc mogę sprawdzić
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 30.04.2018 18:50

Ja na jednym tankowaniu przy granicy naszej nie ma szans żeby dojechał do punktu docelowego w Chorwacji

Mariusz jeśli byś przejeżdżał przy okazji i byś mógł zobaczyć to dziękuje
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.04.2018 20:31

amatus1 napisał(a):Kurcze wy na serio z tym dzwonieniem?

Oczywiście. Dzwonię przed każdym tankowaniem, pytam czy mają i za ile. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2018 20:43

I dostajesz odpowiedź? Bo mnie Lotos i Orlen w zeszłym roku zabili odpowiedziami :mrgreen:
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 01.05.2018 08:48

Ceny diesla, tak na szybko:
Austria 1,179EUR (Shell Ilz) poza autostradą, 1,579EUR na autostradzie
Chorwacja 9,33Kn (LukOil Podgora)
Bośnia 2,15-2,21BAM
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.05.2018 09:51

Wielokrotnie sprawdzone przeze mnie, a co najważniejsze, działające wyszukiwarki stacji paliw oraz aktualne ceny paliwa, aktualizowane na bieżąco co 24 godziny:

Austria i Niemcy - https://pl.tankbillig.in/index.php?lat= ... g=16.62039
Na tej stronie ceny najlepiej sprawdzać wcześnie rano lub około południa gdyż jakoś tak w godzinach dopołudniowych (dokładnie nie pamiętam) wszystkie stacje mają codzienny obowiązek aktualizacji danych.

Austria - samoobsługowe stacje paliw AVANTI - http://www.avanti.at/portal/01/avanti_a ... lle-finden
Ceny wyjątkowo niskie. Szkoda, że działalność prowadzą jedynie na terenie Austrii.

Chorwacja - http://www.min-go.hr/#/

Włochy - https://www.prezzibenzina.it/

Strona z orientacyjnymi cenami paliw / nie wiem czy i kiedy aktualizowane /
Słowenia, BiH, Chorwacja, Serbia - http://razdalje.si/cene-goriv
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.05.2018 10:49

lechocz napisał(a):Strona z orientacyjnymi cenami paliw / nie wiem czy i kiedy aktualizowane /

Na końcu strony jest informacja:
"Vse cene goriv se posodabljajo dnevno" co po googlowemu znaczy "Wszystkie ceny paliwa są aktualizowane codziennie"
Dzięki, nie znałem tej strony.
Z wyżej wymienionych (Chorwacja, Włochy, Austria) korzystałem.
We Włoszech należy pamiętać, że automaty nie wydają reszty, a na stacji paliwo może mieć dwie ceny.
Jak nalewasz sam jest taniej, a jak nalewa pan ze złotym łańcuchem na szyi to dopłacisz do litra od 10 do 20 euro centów.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.05.2018 12:10

krutom napisał(a):
lechocz napisał(a):Strona z orientacyjnymi cenami paliw / nie wiem czy i kiedy aktualizowane /

Na końcu strony jest informacja:
"Vse cene goriv se posodabljajo dnevno" co po googlowemu znaczy "Wszystkie ceny paliwa są aktualizowane codziennie"
Dzięki, nie znałem tej strony.
Z wyżej wymienionych (Chorwacja, Włochy, Austria) korzystałem.
We Włoszech należy pamiętać, że automaty nie wydają reszty, a na stacji paliwo może mieć dwie ceny.
Jak nalewasz sam jest taniej, a jak nalewa pan ze złotym łańcuchem na szyi to dopłacisz do litra od 10 do 20 euro centów.

Nigdy nie zgłebiałem tej strony ze względu na to, iz na co dzień korzystam jedynie z pierwszych trzech.

A tę traktuję jedynie jako orientacyjną.

Ale dzięki za info. ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2018 13:01

Orlen Mszana, Circle K Wodzisław (4 km dalej):

Pb95 - 4.87
ON - 4.77
LPG - 1.99

Lotos Żory (A1 Rowień):

ON - 5.02
Pb - 5.22
LPG - 2.05

Ceny z dziś. W ten weekend ceny mogą być inne, niż później.
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 01.05.2018 13:25

krutom napisał(a):We Włoszech należy pamiętać, że automaty nie wydają reszty, a na stacji paliwo może mieć dwie ceny. Jak nalewasz sam jest taniej, a jak nalewa pan ze złotym łańcuchem na szyi to dopłacisz do litra od 10 do 20 euro centów.

We Włoszech zazwyczaj są tabliczki z napisami: „Fai da te” to samoobsługa, a „Servito” to obsługa prze personel stacji zawsze skutkujaca znacząco większą ceną. I po tym również można się zorientować.

Poniżej zamieszczam przykładowe zdjęcie ilustracyjne, zapożyczone z sieci.

Jest to podobne do sytuacji kupna kawy w barze która pita przy kontuarze jest o wiele tańsza niż podana przez kelnera do stolika. Cóż, takie tam są obyczaje.

Natomiast co do automatów, które osobiście uważam za najlepszą opcję i z któres przeważnie korzystam, jeżeli oczywiście jest taka możliwość, to najlepiej płacić na nich kartą. Określa się maksymalną kwotę i leje do pełna. Po zakończeniu tankowania z karty schodzi wartość paliwa zatankowanego. Ewentualnie można i gotówką lecz trzeba w miarę dokładnie sie orientować ile ma się miejsca w zbiorniku. Wiedząc to zawsze można tak wycyrklować, z gotówką wkładaną do automatu, aby było ok lub po prostu kupić nieco mniej, byle się zmieściło.
Załączniki:
Samoobsługa - Obsługa.jpg
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.05.2018 08:08

amatus1 napisał(a):Nie popadajmy w panikę...kurde w Polsce zatankujesz za 5 zł albo za 5,12 zł to na 40 litrach jeśli masz sucho w baku nie wyjdzie Ci nawet litr...później w Chorwacji zalejesz za 5,5-5,6 zł i nawet nie będziesz się zastanawiał...dajcie spokój to są wakacje.

Cytując to, co napisał Pääkäyttäjä
Orlen Mszana, Circle K Wodzisław (4 km dalej):
ON - 4.77
Pb95 - 4.87

Lotos Żory (A1 Rowień):
ON - 5.02
Pb - 5.22

Porównuję tylko Pb95, bo taką tankuję-różnica wynosi... 35gr/l
Gdybym miał sucho w zbiorniku zatankowałbym ponad 65l, co przy tej różnicy cen i takiej ilości paliwa daje ponad 4,6l a z pewnością na forum są osoby mające samochody z większymi zbiornikami.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.05.2018 09:00

Czyli 20 zł...nerwów stresu czy dojadę...:) I do tego te 35 gr bo nie zawsze jest taka różnica...ale gdyby zabrać 2 karnisterki po 20 litrów jest już 40 zł oszczędności:)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.05.2018 12:37

amatus1 napisał(a):Czyli 20 zł...nerwów stresu czy dojadę...:) I do tego te 35 gr bo nie zawsze jest taka różnica...ale gdyby zabrać 2 karnisterki po 20 litrów jest już 40 zł oszczędności:)

A cysternę? :mrgreen:
Sam pisałeś o tankowaniu do pustego zbiornika, czyli tylko wtedy byłby stres. A ja tankuję wcześniej ;) i nie mam takiego stresu, bo już wiele razy pisałem, że nie rozumiem kwestii tankowania w pobliżu granicy z Czechami, tankuję wcześniej (gdzie paliwo jest jeszcze tańsze, ale to szczegół).
Kolejne tankowanie-w Austrii. I wcale nie dojeżdżam tam na oparach :mrgreen:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.05.2018 13:31

No i 20 zł w kieszeni:)..grosz do grosza i akurat na 5 galek lodów będzie:). Gorzej jak właściciel stacji przeczyta post i podniesie cenę chwilę przed wyjazdem i będzie problem. Zawsze można skręcić na Katowice i zalać gdzieś w Auchanie:)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.05.2018 13:52

amatus1 napisał(a):No i 20 zł w kieszeni:)..grosz do grosza i akurat na 5 galek lodów będzie:). Gorzej jak właściciel stacji przeczyta post i podniesie cenę chwilę przed wyjazdem i będzie problem. Zawsze można skręcić na Katowice i zalać gdzieś w Auchanie:)

I tu mnie masz :mrgreen:
Jadąc DK1 nawet nie muszę bardzo skręcać, aby trafić na stację przy Auchan za Częstochową.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualne ceny paliwa - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone