danyy90 napisał(a):dids76 napisał(a):danyy90 napisał(a):dids76 napisał(a):danyy90 napisał(a):91 oktan toż takiego paliwa się już do niczego nie leje
Spokojnie łyka to np. Golf IV silniki 1,4 i 1,6. Ale widzę że w Austrii tak jak w Niemczech, Normal w tej samej cenie co Super więc niema sensu tego tankować. Jeszcze niedawno było 5-10 centów taniej na litrze a silnik przy jeździe na autostradzie z szybkością 130-140km/h nie odczuwał większej różnicy.
że łyknie to jest pewne, tylko z jakim skutkiem
i u nas tego nie dostaniesz
a na tej austryjackiej stacji nie wydaje mi się żebyś też to zatankował
raczej stawiałbym na to że jedna z nich (tj. tych benzyn po 10.44) zawiera ołów a druga jest nowocześniejsza i bezołowiowa
Skutków żadnych nie będzie ( na wlewie paliwa jest napis o możliwości tankowania benzyny 91), o tym że jakaś benzyna na zachodzie europy ( u nas na 100% tez) posiada ołów możesz zapomnieć. W Polsce nigdy nie było benzyny 91. Starsi forumowicze zapewne pamiętają "zieloną" 86 a ci już całkiem starzy "niebieską" 78 i one były "ołowiowe".
91 można spokojnie lać do starszych samochodów z "niewysilonymi" silnkami. Najlepiej sprawdzić w instrukcji obsługi samochodu.
do golfa IV? powodzenia "zieloną" uzyskiwało się z mieszanki "żółtej" z " niebieską" bo widzisz ja taki właśnie starszy jestem i 95-tka też była z ołowiem a do dziś jest preparat do dolewania do paliwa bezołowiowego
a co do instrukcji to już nawet w moim scorpio '93 2.9l które kiedyś miałem zalecane było paliwo 95 oktan i więcej a że u nas się leje,co się leje, to jasne na denaturacie też pojedzie i jest jeszcze coś takiego jak spalanie stukowe przy zbyt niskiej liczbie oktanowej w paliwie
dlatego nie wierzę że 91-nkę gdzieś się sprzedaje jeszcze, a poza tym kto by to kupił na tej stacji jeśli w tej samej cenie ma 95 trochę logiki
pozdrawiam
Nie jestem może taki stary ale od małego interesuję się motoryzacją więc:
- 95 nie było z ołowiem, była to benzyna uniwersalna którą można było lać do aut przystosowanych do ETYLINY ( czyli benzyny zawierającej związki ołowiu), do dziś można kupić ten preparat jako że benzyna uniwersalna nie jest tak często spotykana.
- benzyny z ołowiem czyli etyliny były o liczbie oktanowej 94, 78 - zastąpiona później 86.
Samochody grupy VW mogą być zasilane benzyną 91oktan (oczywiście bezołowiową) np. mój Golf IV 1,6 74kW silnik o oznaczeniu AKL , a także np. silnik 1,4 o mocy 55kW.
Od kilkunastu lat jeżdżę do Niemiec kilka razy do roku i w czasach gdy benzyna 91 ( w Niemczech oznaczona jako "NORMAL" lub tak jak załączonym obrazku "BENZIN" ), była tańsza od benzyny 95 (SUPER) zawsze ją tankowałem.
Na zachodzie europy benzyna ołowiowa "VERBLEIT" była wycofana już na początku lat 90 . Teraz na pewno nie kupisz benzyny z ołowiem gdyż 99% samochodów posiada katalizator, a jedno tankowanie benzyny ołowiowej skutecznie go niszczy.
Pozdrawiam