byq napisał(a):dałem prosty komentarz o cenie paliw, z jeszcze prostszym komentarzem, że ceny lpg w chorwacji są na takim poziomie, że nie ma co spinać pośladów, żeby jeździć na LPG, bo koszty wychodzą porównywalne, PORÓWNYWALNE do jazdy tylko na Pb.
No niezupełnie...
To wciąż jest 40 eurocentów różnicy na litrze, czyli jakieś 1,85 zł przy dzisiejszym kursie Revoluta. Nawet zakładając to 20% większe spalanie (w dzisiejszych dobrze zestrojonych instalacjach LPG jest nawet mniej) to i tak jazda na gazie jest opłacalna. Po drugie LPG tankowany w Chorwacji to tylko niewielka część całego gazu, jaki zużywamy podczas wakacji - większość tankujemy po trasie (w tym w Polsce, gdzie w tej chwili jest tani, czy na Słowacji). Ze swoich dotychczasowych doświadczeń podczas każdego wyjazdu do Cro tankowałem w tym kraju LPG średnio 2-3 razy (w tym zawsze 2 razy na granicznej INIe w Goričan). A często poza tą granicą nie tankowałem tam w ogóle, bo planowałem tankowania w BiH (czy to podczas wypadu do Trebinje lub Mostaru, czy to po drodze).
Tak więc ten chorwacki drogi gaz nie stanowi jakiejś dużej części wakacyjnego budżetu, a na pewno nie taką, przez którą trzeba by się specjalnie przejmować.