Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.07.2022 13:16

Anunak napisał(a):Jakie macie doświadczenie ze stacjami firmy Crab, czy można spokojnie tam tankować ON. Planuje zatankować na stacji Crab w miejscowości Haźlach.

Kiedyś było sporo plotek o paliwie nienajlepszej jakości na stacjach Crab, ale według mnie to tylko plotki ta jak o złej jakości paliwa na Auchan :wink: > Kilka razy tankowałem na Crabie, nigdy nie miałem problemów.
michal.p78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal.p78 » 12.07.2022 19:22

Dziękuję za pomoc odnośnie cen paliw, ja też się odwdzięczę.
Nie słuchajcie plotek odnośnie bzdur i innych wymysłów dotyczących jakości paliw. W PL i całej EU nie ma takiego pojęcia jak jakość, dla ON jest norma PN:EN 590 dla Pb jest norma PN:EN 228, koniec kropka. To oznacza że na wszystkich stacjach paliwa obowiązują te same przepisy, tyle w skrócie.
Stacje paliw na śląsku w 99% zaopatrywane są z baz paliw (Tanquid Radzionków, Orlen Trzebinia, Lotos Czechowice - Dziedzice, PERN Boronów, PERN Strzemieszyce) a na tych bazach jest tzw. WSPÓLNOTA POJEMNOŚCI. Oznacza to że baza paliw przyjmuje, składuje i wydaje paliwa spełniające normy jakościowe wymienione w normach od różnych składujących czyli operatorów na rynku.
Więc kompletnie nie ma znaczenia do kogo na trasie S1 i w okolicy (CRAB, AVIA, BP, Slovnaft, Auchan, Intermarche) pojedziecie zatankować, tam jest paliwo z Radzionkowa i Czechowic.
Jak ktoś nie wierzy, proponuję zjechać z S1 na zjazd Piekary Śląskie, podjechać 3 min. do Radzionkowa na ul.Z.Nałkowskiej i zobacyć na własne oczy bo baza paliw jest przy krawężniku :)
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 12.07.2022 19:27

To, że przepisy obowiązują to nie znaczy iż wszyscy je stosują!
michal.p78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal.p78 » 12.07.2022 21:03

Bidon napisał(a):To, że przepisy obowiązują to nie znaczy iż wszyscy je stosują!

Zwyczajnie w świecie nie da się inaczej. To są stare legendy które mają brodę dłuższą niż święty mikołaj, nie wierz w to a przynajmniej nie na stacjach które mają brand, kosztowały po 3 czasem 5 i więcej milionów.
Teoretycznie da się, oczywiście jak będzie okazja to chętny się znajdzie ale nie na takich lokalizacjach.
I nie wierz w listę PIH która bada paliwa, te wyniki to jedna wielka głupota a wynik zależy od paliwa i okresu roku kiedy się bada próbkę. Gdyby mogli zbadać 100% stacji to 99% ma paliwa nie spełniające wymagań jednego max dwóch parametrów róznych w zależności od pory roku które kompletnie nie mają wpływu i żadnego znaczenia na pracę silnika :D
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 12.07.2022 22:57

michal.p78 napisał(a):
Bidon napisał(a):To, że przepisy obowiązują to nie znaczy iż wszyscy je stosują!

Zwyczajnie w świecie nie da się inaczej. To są stare legendy które mają brodę dłuższą niż święty mikołaj, nie wierz w to a przynajmniej nie na stacjach które mają brand, kosztowały po 3 czasem 5 i więcej milionów.
Teoretycznie da się, oczywiście jak będzie okazja to chętny się znajdzie ale nie na takich lokalizacjach.
I nie wierz w listę PIH która bada paliwa, te wyniki to jedna wielka głupota a wynik zależy od paliwa i okresu roku kiedy się bada próbkę. Gdyby mogli zbadać 100% stacji to 99% ma paliwa nie spełniające wymagań jednego max dwóch parametrów róznych w zależności od pory roku które kompletnie nie mają wpływu i żadnego znaczenia na pracę silnika :D

Proponuje, zebys napisal do koncernu VW w temacie norm, wskaznikow i takich tam, co to 'powyliczali' im pare lat temu w jUeSA.
Poza tym, spojrz, prosze, jak to ladnie zalatwiono np. z gazem - nie placisz juz za m3, tylko za kWh (czy jakies tam Dżule), wg jakiegos enigmatycznego przelicznika, ktorego sam nie sprawdzisz, no bo jak...
Jesli taka EU potrafi z żaby 'zrobić' rybe, czy z marchewki owoc, to o kant dup... potłóc Twoje normy, sorry... ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.07.2022 23:03

DominikI napisał(a):OT: zrobiłem kiedyś ok 120kkm na gaziutku japoncem i 3/4 to był gaz Statoil/circle. Bo uważałem że mają jedne z lepszych, wszystko było ok.

Moje oba ople są tankowane głównie na Circle bo mam stację na osiedlu . Filtr co roku przy wymianie jest czyściutki :wink:

Na Śląsku sporo stacji ma lpg poniżej 3,20 a PB95 poniżej 7,50 :wink:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 13.07.2022 07:13

Bośnia i Hercegowina, Pb95 od 3,41-3,51 BAM.

W Polsce mieliśmy tankować na Auchan w Żorach ale taniej wyszło na żorskim BP z playbackiem (7,24). Na tym paliwie dojechaliśmy do starego Goričan.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.07.2022 08:54

Tu nie chodzi o jakość paliwa dostarczanego bo te, jak słusznie zauważył Michal.p78, często pochodzi z tego samego źródła.
Duże znaczenie ma sposób magazynowania paliwa na stacji, stan zbiorników itp
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.07.2022 09:22

robertms napisał(a):Jesli taka EU potrafi z żaby 'zrobić' rybe, czy z marchewki owoc, to o kant dup... potłóc Twoje normy, sorry... ;)

Nie wiem czy unijne dyrektywy czytasz po łebkach czy po prostu bazujesz na antyunijnych i/lub tabloidowych mediach ale nie masz racji ;)

Jeśli nie chcesz czytać dyrektyw to poniżej streszczenie z komentarzem.
No ale to już prawie politykowanie więc może nie rozwijajmy tego wątku ;)

https://demagog.org.pl/fake_news/sprawd ... -euromity/
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.07.2022 09:54

empire13 napisał(a):
robertms napisał(a):Jesli taka EU potrafi z żaby 'zrobić' rybe, czy z marchewki owoc, to o kant dup... potłóc Twoje normy, sorry... ;)

Nie wiem czy unijne dyrektywy czytasz po łebkach czy po prostu bazujesz na antyunijnych i/lub tabloidowych mediach ale nie masz racji ;)

Jeśli nie chcesz czytać dyrektyw to poniżej streszczenie z komentarzem.
No ale to już prawie politykowanie więc może nie rozwijajmy tego wątku ;)

https://demagog.org.pl/fake_news/sprawd ... -euromity/

Bazuje na przykladach z życia, wiec rzeczywiscie nie ma co polytykowac. Tym bardziej, jesli probuje sie regulowac cos, co sprawdza sie od setek lat...
Nie jestem 'antyunijny', ale kibicuje myśleniu. Ponoc nie boli i ma przyszłość... :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.07.2022 10:07

No ale przeczytaj te dyrektywy (lub ten artykuł) a potem osądzaj sens takich regulacji.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.07.2022 10:09

empire13 napisał(a):No ale przeczytaj te dyrektywy (lub ten artykuł) a potem osądzaj sens takich regulacji.

Postaram się..., ale na razie musi mi wystarczyc sam 'nagłówek' - demagog... I juz troche jaśniej w głowie sie zrobilo... ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.07.2022 11:20

robertms napisał(a):
empire13 napisał(a):No ale przeczytaj te dyrektywy (lub ten artykuł) a potem osądzaj sens takich regulacji.

Postaram się..., ale na razie musi mi wystarczyc sam 'nagłówek' - demagog... I juz troche jaśniej w głowie sie zrobilo... ;)

Jak się bazuje na nagłówkach to potem się uważa, że ślimak to ryba ;)
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 13.07.2022 11:36

empire13 napisał(a):
robertms napisał(a):

Jak się bazuje na nagłówkach to potem się uważa, że ślimak to ryba ;)

Ślimak, czy żaba - jeden pies. Grunt, żeby ryby z tego nie zrobili ci od demagogii... ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.07.2022 11:38

Wrócicie to tematu wątku? :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualne ceny paliwa - strona 152
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone