Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 08.06.2022 11:48

kopson napisał(a):Witam serdecznie wszystkich Szanownych Kolegów. Forum przeglądam od dawna ale w końcu postanowiłem się zarejestrować :wink:
Śledzę wątek cen paliwa bo też wybieram się niebawem do Cro. Planuję trasę przez Węgry i zaciekawił mnie post kolegi @Soldadd. Czy to oznacza, że na innych stacjach Oranges Oil też obowiązują te same ceny i zasady tankowania (5l.)? Jedna ze stacji znajduje się blisko granicy słowackiej w Mosonmagyarovar więc jadąc z PL można by zatankować znacznie wcześniej niż w Nagykanizsa (tak jak kolega Soldadd).

w Moson są bodajże 3 ich stacje, jedną sam widziałem i była zamknięta, o drugiej słyszałem od rodziny, że też non stop zamknięta, bo paliwa nie mieli. Jakbyś chciał sprawdzać - jedna jest przy Királyhidai, na przeciwko Tesco, druga na Halaszi, trzecia zaraz przy zjeździe z autostrady.

Z innej beczki - INA Makarska dziś, Pb95 13.50, ON 13.08
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.06.2022 12:02

Nowe zestawienie cen ON. Nie zgadza się cena dla Chorwacji - tj. jest przed obniżką.
Po więcej cen odsyłam na: https://pl.globalpetrolprices.com/

Obrazek

:hut:
kopson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopson » 08.06.2022 12:20

vin napisał(a):w Moson są bodajże 3 ich stacje, jedną sam widziałem i była zamknięta, o drugiej słyszałem od rodziny, że też non stop zamknięta, bo paliwa nie mieli. Jakbyś chciał sprawdzać - jedna jest przy Királyhidai, na przeciwko Tesco, druga na Halaszi, trzecia zaraz przy zjeździe z autostrady.

Czy ktoś jadąc do Cro przed 25 czerwca mógłby sprawdzić aktualność tych informacji i np zatankować na jednej z tych stacji Orange Oil? Jeśli udałoby się "oszukać system" i zatankować tam w cenie proponowanej dla Węgrów (480HUF) to byłaby to świetna wiadomość la wszystkich podróżujących przez HU :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.06.2022 13:58

kopson napisał(a): Jedna ze stacji znajduje się blisko granicy słowackiej w Mosonmagyarovar więc jadąc z PL można by zatankować znacznie wcześniej niż w Nagykanizsa (tak jak kolega Soldadd).

Nawet na mapach google (datowane na maj 2022) jest wyświetlana prawidłowa cena 480HUF za D :D

https://goo.gl/maps/y4SdUoWPHWQw1KZQ9
Soldadd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soldadd » 08.06.2022 18:03

yarko2000 napisał(a):Swoją drogą firma Oranges Oil, ma kilka stacji na Wegrzech i jest to stacja automatyczna całodobowa.
Może ktoś wie jak rozwiązali tankowanie w ciągu dnia? Czy te 5 litrów to stały limit?

Limit 5 litrów jest stały - niezależny od pory. Wprowadzili go zapewne żeby spełnić jakieś kryteria rządowe. Na pewno nikt nie jest zadowolony z tego powodu, ani Węgrzy ani Polacy.
Soldadd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soldadd » 08.06.2022 18:05

kopson napisał(a):Witam serdecznie wszystkich Szanownych Kolegów. Forum przeglądam od dawna ale w końcu postanowiłem się zarejestrować :wink:
Śledzę wątek cen paliwa bo też wybieram się niebawem do Cro. Planuję trasę przez Węgry i zaciekawił mnie post kolegi @Soldadd. Czy to oznacza, że na innych stacjach Oranges Oil też obowiązują te same ceny i zasady tankowania (5l.)? Jedna ze stacji znajduje się blisko granicy słowackiej w Mosonmagyarovar więc jadąc z PL można by zatankować znacznie wcześniej niż w Nagykanizsa (tak jak kolega Soldadd).

Nie wiem - ja tankowałem tylko na tej jednej stacji. Podejrzewam jednak, że jest tak samo. Bardziej martwiłbym się o czas - być może mają w planach "udoskonalenie" systemu i jakiś sposób weryfikacji rejestracji.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 08.06.2022 19:22

Ciekawe, jakbyś zapłacił kartą (weryfikacja) a nie gotówką, czy by coś się wydarzyło...?
Soldadd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soldadd » 08.06.2022 20:04

niuniek napisał(a):Ciekawe, jakbyś zapłacił kartą (weryfikacja) a nie gotówką, czy by coś się wydarzyło...?

Pewnie przyjechaliby mnie aresztować :P
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 08.06.2022 21:26

"KE wzywa Węgry do zniesienia "dyskryminującego" prawa ws. cen paliw. "Mogą stanowić naruszenie prawa UE""

- https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28 ... wa-do.html

"Od maja na Węgrzech obowiązują nowe przepisy. Zgodnie z nimi ciężarówki o masie ponad 7,5 tony i ciężarówki z zagranicznymi tablicami rejestracyjnymi o masie ponad 3,5 tony nie mogą tankować dotowanego paliwa, które kosztuje 480 forintów (około 5,5 złotego) za litr, ale muszą płacić ceny rynkowe, które są o około 200 forintów za litr (około 2,35 złotego) wyższe. Niższe ceny obowiązują tylko kierowców z węgierskimi tablicami."

?? Tylko dla ciężarówek? :)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.06.2022 21:45

Czy ma ktoś jakieś strony rządowe lub poszczególnych stacji w BiH i Czarnogórze gdzie można sprawdzić ceny paliwa?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.06.2022 22:25

slr napisał(a):"KE wzywa Węgry do zniesienia "dyskryminującego" prawa ws. cen paliw. "Mogą stanowić naruszenie prawa UE""

"Od maja na Węgrzech obowiązują nowe przepisy. Zgodnie z nimi ciężarówki o masie ponad 7,5 tony i ciężarówki z zagranicznymi tablicami rejestracyjnymi o masie ponad 3,5 tony nie mogą tankować dotowanego paliwa, które kosztuje 480 forintów (około 5,5 złotego) za litr, ale muszą płacić ceny rynkowe, które są o około 200 forintów za litr (około 2,35 złotego) wyższe. Niższe ceny obowiązują tylko kierowców z węgierskimi tablicami."

Wygląda mi to na piękny wzorcowy przykład dzisiejszego poziomu dziennikarstwa, robione na odwal po łebkach na zasadzie że gdzieś dzwoni :D. Trzeba by tak naprawdę odnieść się do źródła informacji a nie tego artykułu.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 09.06.2022 05:13

slr napisał(a):"KE wzywa Węgry do zniesienia "dyskryminującego" prawa ws. cen paliw. "Mogą stanowić naruszenie prawa UE""

Strona 111-112 tego wątku rozwiewa wszelkie wątpliwości, a także osoby, które już zaliczyły wizytę w tym kraju, że nie tylko dla ciężarówek. Artykuł wprowadzający w błąd, pięknie to ujął yzedef
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 09.06.2022 17:05

Soldadd napisał(a):
yarko2000 napisał(a):
Soldadd napisał(a):Tankowałem w sobotę na stacji automatycznej Oranges Oil w Nagykanizsa, to jest 5km od autostrady M7. Cena 480ft, limit tankowania 5 litrów - ale kto broni zatankować kilka razy :P Płatność gotówką lub kartą. Generalnie na MOLach na autostradzie ludzie z dowodami rejestracyjnymi podchodzą do kasy, także ciężko na zwykłej stacji zatankować w uczciwej cenie niestety.

Polak potrafi :), rozumiem że płaciłeś kartą i przeszlo bez problemu, a sprawdzałeś operację w banku? Tyle zeszło?

Płaciłem gotówką. Wygląda to tak, że jak wlejesz 5 litrów zanim skończy się wpłacone saldo, to z paragonem dostajesz kupon, który od razu możesz wykorzystać (zeskanować) na kolejne tankowanie.

Pamiętasz czy automat przyjmuje też monety i jakie nominały banknotów? 480 *5 = 2400 Ft tj. dwa pieniążki i papierek.
Soldadd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soldadd » 09.06.2022 17:54

Raphael napisał(a):
Soldadd napisał(a):
yarko2000 napisał(a):
Soldadd napisał(a):Tankowałem w sobotę na stacji automatycznej Oranges Oil w Nagykanizsa, to jest 5km od autostrady M7. Cena 480ft, limit tankowania 5 litrów - ale kto broni zatankować kilka razy :P Płatność gotówką lub kartą. Generalnie na MOLach na autostradzie ludzie z dowodami rejestracyjnymi podchodzą do kasy, także ciężko na zwykłej stacji zatankować w uczciwej cenie niestety.

Polak potrafi :), rozumiem że płaciłeś kartą i przeszlo bez problemu, a sprawdzałeś operację w banku? Tyle zeszło?

Płaciłem gotówką. Wygląda to tak, że jak wlejesz 5 litrów zanim skończy się wpłacone saldo, to z paragonem dostajesz kupon, który od razu możesz wykorzystać (zeskanować) na kolejne tankowanie.

Pamiętasz czy automat przyjmuje też monety i jakie nominały banknotów? 480 *5 = 2400 Ft tj. dwa pieniążki i papierek.

Monet na pewno nie przyjmuje. Bez obaw z większymi nominałami - przykładowo wrzucasz 10000Ft, tankujesz za 2400Ft, dostajesz kupon na 7600Ft i zabawa od nowa ;) Jak zostanie poniżej 1000Ft (tj. minimalna kwota, za jaką można tankować), np. 400Ft , to po prostu dokładasz np. 1000Ft i tankujesz za 1400Ft). Trzeba pamiętać tylko, żeby nie wrzucić więcej pieniędzy, niż ma się miejsca w baku - bo wtedy zostanie kupon, którego już nie wykorzystasz.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 09.06.2022 18:10

genialne w swej prostocie :D ciekawe jak długo, bo coraz więcej może być chętnych na takie zabawy... baryłka już ponad 120 $, a na stacjach w PL około 8 zł :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualne ceny paliwa - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone