Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne ceny paliwa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.06.2022 11:21

Z tego co rozumiem teraz na Węgrzech na stacjach benzynowych cena paliwa jest podana na słupach ta "pełna"? Ktoś może podać ceny jak będzie niedługo jechał przez Węgry czy tak jest i jakie ceny są na 95 i ON ? Interesuje mnie głównie ON i gdzie będzie taniej czy na Węgrzech czy w Chorwacji bo między jedną a drugą stacją mam 6 km :) (Letenye > Grycan) :)

Patrząc na ten przelicznik dla 95 taniej dalej na Węgrzech.... pytanie jak z ON :) bo 0,40 zł na litrze to zawsze parenaście zł w kieszeni :) na jakieś piwka czy coś będzie już więcej :)

CRO: 13,86 HRK x 0,61 PLN/HRK = 8,45 PLN
H: (480 + 200) HUF -> 8,03 PLN (przeliczone w aplikacji mobilnej Revolut)
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 06.06.2022 11:32

slr napisał(a):Z tego co rozumiem teraz na Węgrzech na stacjach benzynowych cena paliwa jest podana na słupach ta "pełna"?

niestety, na słupach jest cena dotowana - widziałem. Pełna, z tego, co czytałem, jest na instrybutorze ;)
emjot1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emjot1 » 06.06.2022 12:36

Margo87 napisał(a):
Chris_M napisał(a):
Margo87 napisał(a):Czyli Paliwo wychodzi obecnie drożej na Węgrzech niż w Chorwacji?

Nie bardzo.
Wczoraj porównywałem ceny E95 wg wczoraj dostępnych danych.

CRO: 13,86 HRK x 0,61 PLN/HRK = 8,02 PLN
H: (480 + 200) HUF -> 8,03 PLN
SLO: 1,56 EUR x 4,58 PLN/EUR = 7,145 (wczorajszy kurs EUR wg Walutomatu)

Ciekawe jak cena diesla?

CRO: 13,14 HRK x 0,61 PLN = 8,45 PLN
H: (480 + 200) HUF x 0,0118 PLN = 8,03 PLN
SLO: 1,67 EUR x 4,58 PLN = 7,64 PLN
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 06.06.2022 12:44

W 2018 roku dojechałem z Radomska na pełnym kotle do Biograd na Moru. To jakieś 1150km na okrągło - trasa via CZ/AT/SLO. Gdybym zatankował ponownie do pełna tuż przed Gorzyczkami (jakieś 190km od Radomska) to byłbym w stanie dojechać na tym pełnym kociołku pewnie i do Omisa albo i dalej. Oczywiście - tu pełna zgoda - autko spaliło mi niecałe...4,2 l/100km (jazda do 105 km/h w tym dużo na tempomacie) ale nie każdy ma auto z silnikiem 1.6 w dieslu...Zastanawia mnie więc ta cała szarpanina o to tankowanie w HU, skoro każdy z was, bez względu na rodzaj auta, jest w stanie przelecieć przez Czechy/Słowację/Węgry do Chorwacji, a wielu nawet do celu podróży, bez potrzeby tankowania u paprykarzy (pod warunkiem dotankowania na wylocie z PL do pełna)!
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.06.2022 13:16

ŁukaszCiupa napisał(a):Zastanawia mnie więc ta cała szarpanina o to tankowanie w HU, skoro każdy z was, bez względu na rodzaj auta, jest w stanie przelecieć przez Czechy/Słowację/Węgry do Chorwacji, a wielu nawet do celu podróży, bez potrzeby tankowania u paprykarzy (pod warunkiem dotankowania na wylocie z PL do pełna)!

Problem w tym,że "na wylocie z PL" ceny paliw są zbliżone do tych na trasie do Chorwacji!
Cenę paliwa na tych stacjach nawet trudno ustalić, gdyż pylony z cenami są tak ustawione, żeby z autostrady nie było ich nie widać, a gdy do nich zadzwonisz, to odmawiają podania ceny!
A poza tym, jaki sens ma jechanie na jednym zbiorniku do CRO, jeśli zarówno w H jak i w SLO ceny paliw są niższe niż w CRO?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.06.2022 13:16

Chyba mamy inne kalkulatory, bo w Chorwacji 13,14 kun wychodzi około 8 złotych.

Na Węgrzech nie ma czegoś takiego, że do urzędowej ceny czyli 480 forint doliczasz 200. Z tego co ktoś tu pisał to około 250 forint więcej, a dolar i baryłka poszły ostatnio w górę, więc pewnie jeszcze więcej będzie.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.06.2022 13:21

Chris_M napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):Zastanawia mnie więc ta cała szarpanina o to tankowanie w HU, skoro każdy z was, bez względu na rodzaj auta, jest w stanie przelecieć przez Czechy/Słowację/Węgry do Chorwacji, a wielu nawet do celu podróży, bez potrzeby tankowania u paprykarzy (pod warunkiem dotankowania na wylocie z PL do pełna)!

Problem w tym,że "na wylocie z PL" ceny paliw są zbliżone do tych na trasie do Chorwacji!
Cenę paliwa na tych stacjach nawet trudno ustalić, gdyż pylony z cenami są tak ustawione, żeby z autostrady nie było ich nie widać, a gdy do nich zadzwonisz, to odmawiają podania ceny!
A poza tym, jaki sens ma jechanie na jednym zbiorniku do CRO, jeśli zarówno w H jak i w SLO ceny paliw są niższe niż w CRO?

2,5 km od zjazdu Mszana przy A1 jest Orlen.

W tej chwili na Chorwacji jest tańsze paliwo niż na Węgrzech dla turystów.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 06.06.2022 13:54

ziemniak napisał(a):
Chris_M napisał(a):

Tam nie ma stacji Orlen, jest stacja BP https://www.google.com/maps/place/bp/@4 ... 18.5259811 , na której jak zwykle odmówiono mi podania ceny paliwa gdy przed chwilą zadzwoniłem.
Stacja Orlen jest na drodze 933 w kierunku Wodzisławia Śląskiego, ale wtedy trzeba nadłożyć jeszcze 2 razy po 3,2 km.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 06.06.2022 13:59

ziemniak napisał(a):.... W tej chwili na Chorwacji ...

Jakby coś to W Chorwacji nie NA Chorwacji.... nie "promujmy" tego dziwnego nazewnictwa Polaków którzy jadą NA Chorwację a nie DO :)

Koniec OT :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.06.2022 14:50

No to dla tych co z północy kraju A1 jadą, stacja praktycznie na węźle drogowym z normalnymi cenami, wczoraj ON był 7.45zł/litr.

https://www.google.pl/maps/place/Stacja ... 18.7812621

Jak tu się zatankuje to do Chorwacji lub Słowenii się dojedzie.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.06.2022 14:57

A tu macie stację dla tych co na Cieszyn jadą też z normalnymi cenami:
https://www.google.pl/maps/place/Stacja ... 18.6983695
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.06.2022 15:16

Jadąc do Chorwacji nigdy nie szukam najtańszej stacji. Zapali mi się rezerwa to tankuję.
Jeśli ktoś z północnej Polski jadąc A1 chce jeszcze dotankować auto w PL ale niekoniecznie drożej przy samej granicy to można zjechać do Gliwic albo Żor. Straci się trochę czasu ale zyska kilka złotych.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.06.2022 16:14

empire13 napisał(a):Jadąc do Chorwacji nigdy nie szukam najtańszej stacji. Zapali mi się rezerwa to tankuję.
Jeśli ktoś z północnej Polski jadąc A1 chce jeszcze dotankować auto w PL ale niekoniecznie drożej przy samej granicy to można zjechać do Gliwic albo Żor. Straci się trochę czasu ale zyska kilka złotych.

Można też do Piekar Śląskich , Bytomia lub Zabrza. Wszędzie będzie o ~30 gr taniej i zero kolejek
medalik79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) medalik79 » 06.06.2022 16:53

Fuelo pokazuje na niektórych stacjach LUKOIL 590 forintów za ON,ciekawe jak to się ma do rzeczywistości
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.06.2022 17:12

Chris_M napisał(a):
ziemniak napisał(a):
Chris_M napisał(a):

Tam nie ma stacji Orlen, jest stacja BP https://www.google.com/maps/place/bp/@4 ... 18.5259811 , na której jak zwykle odmówiono mi podania ceny paliwa gdy przed chwilą zadzwoniłem.
Stacja Orlen jest na drodze 933 w kierunku Wodzisławia Śląskiego, ale wtedy trzeba nadłożyć jeszcze 2 razy po 3,2 km.

Chodziło mi o Orlen w Mszanie. Czyli jak słusznie zauważyłeś trzeba nadrobić AŻ ok. 6 km. Jednak aby zatankować na BP na MOPie też trzeba sporo nadrobić, bo ok. 3 km.

Też dobrą opcją, z której korzystałem kilka lat temu był taki manewr:

Obrazek

...minus 2,3 wychodzi zaledwie 3,4 km - czyli już bardzo podobnie do MOPa w Mszanie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Aktualne ceny paliwa - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone