BartKat napisał(a):Najpierw następuje płatność kartą a później tankowanie. Przypuszczam, że karta inna niż węgierska z automatu podniesie ceną za paliwo.
vin napisał(a):Nie tyle płatność, co wstępna autoryzacja wskazanej kwoty, potem pobiera ostateczną należność. Ale byłoby to niezgodne z tym, co Węgrzy deklarują, tj. zależności ceny od kraju rejestracji auta - kraj użytkownika karty może przecież być zupełnie inny. No i ciekawe, jak z revolutem. Swoją drogą, przynajmniej o jednej z tych stacji w Moson słyszałem, że bardzo często po prostu nie mają paliwa...jeśli będę mieć okazję przetestować w sobotę, dam znać.
migchel napisał(a):Czyli na dystrybutorze w Węgrzech nie ma cen podanych dla obcokrajowców ? Dopiero na paragonie widzę ile mi wyszło ?
mr-owl napisał(a):Pytanie z innej beczki, gdzie tankujecie jak jestescie w Chorwacji? Jakies konkretne stacje? Czy paliwo w kurortach jest jakos drozsze niz np gdzies w glebi kraju? Pewnie przy autostradzie jak wszedzie w Europie bedzie drozej ale mi to nie robi roznicy bo spokojnie obejdzie sie bez tankowania w Chorwacji bo spokojnie dojade ze Sloweni do apartamentu. Chodzi o tankowanie na miejscu
maniieek napisał(a):mr-owl napisał(a):Pytanie z innej beczki, gdzie tankujecie jak jestescie w Chorwacji? Jakies konkretne stacje? Czy paliwo w kurortach jest jakos drozsze niz np gdzies w glebi kraju? Pewnie przy autostradzie jak wszedzie w Europie bedzie drozej ale mi to nie robi roznicy bo spokojnie obejdzie sie bez tankowania w Chorwacji bo spokojnie dojade ze Sloweni do apartamentu. Chodzi o tankowanie na miejscu
czesc, obecnie ceny sa takie same na stacjach paliw w mniejszych miejscowosciach czy na autostradzie. nie ma roznicy. nie ma znaczenia gdzie w chorwacji zatankujesz, na pewno nie przeplacisz. diesel 1litr 12,92 kuna przy kursie revoluta 0.608 gr ---> 7,85pln
mr-owl napisał(a):[...] Dla porownania w Niemczech tankstelle przy autobanie to lekko liczac 20-25centow wiecej na litrze. Wystarczy zjechac doslownie 1km albo mniej i cena sporo spada
kojacek napisał(a):mr-owl napisał(a):[...] Dla porownania w Niemczech tankstelle przy autobanie to lekko liczac 20-25centow wiecej na litrze. Wystarczy zjechac doslownie 1km albo mniej i cena sporo spada
W Austrii pewnie też tak jest, a przynajmniej tak było do zeszłego roku.
Tomas12 napisał(a):O to widzę że też będziesz robił trasę z UK do CRO tak jak ja. Ja zawsze do pełna tankuje w Dover zanim przeprawie się promem do Francji. Ciekawią mnie ceny diesla na trasie do Cro. Próbowałem obliczyć koszta trasy za pomocą viamichelin ale jakoś mało wiarygodbie to wyglądą.
Link poniżej do tej str.
https://www.viamichelin.pl/web/Trasy
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi