el_guapo napisał(a):Właśnie odkryłem niszę rynkową:
"Tablice kolekcjonerskie - Węgry"
Oprócz tablic kasjer sprawdzi czy klient przy kasie potrafi się biegle porozumiewać w języku węgierskim
bzyq74 napisał(a):el_guapo napisał(a):Właśnie odkryłem niszę rynkową:
"Tablice kolekcjonerskie - Węgry"
Oprócz tablic kasjer sprawdzi czy klient przy kasie potrafi się biegle porozumiewać w języku węgierskim
p_majer napisał(a):Trzeba przyznać Węgrom, że są kreatywni - właśnie usłyszałem w RMF, że różne ceny paliwa to nie jest dyskryminacja obywateli jakiegoś państwa, bo ... cena zależy od tablicy rejestracyjnej, a nie od obywatelstwa kupującego paliwo.
Dobre
Chris_M napisał(a):Policzyłem sobie ceny w sąsiednich dla Węgier krajach, żeby mieć orientację, o co toczy się ta cała nagonka na Węgry.
Austria: 1,808 EUR x 4,70 PLN/EUR = 8,50 PLN/l (cena sprzed 4 dni, podana na ministerialnej stronie https://www.bmk.gv.at/themen/energie/preise/aktuelle_preise.html, nie wiadomo czy aktualna, a zwłaszcza czy rzeczywista)
Czechy: 45,90 CZK / 5,38 CZK/PLN = 8,53 PLN/l
Chorwacja: 13,83 HRK / 1,64 HRK/PLN = 8,43 PLN/l
Słowenia: 1,56 EUR x 4,70 = 7,33 PLN/l
Ta "dyskryminacyjna cena" na Węgrzech po podwyżce wynosi:
480 + 200 = 680 HUF / 85,78 HUF/PLN = 7,93 PLN/l
Przecież tylko w Słowenii jest taniej, a we wszystkich pozostałych interesujących nas krajach jest drożej!
sito_zabrze napisał(a):Chris_M napisał(a):Policzyłem sobie ceny w sąsiednich dla Węgier krajach, żeby mieć orientację, o co toczy się ta cała nagonka na Węgry.
Austria: 1,808 EUR x 4,70 PLN/EUR = 8,50 PLN/l (cena sprzed 4 dni, podana na ministerialnej stronie https://www.bmk.gv.at/themen/energie/preise/aktuelle_preise.html, nie wiadomo czy aktualna, a zwłaszcza czy rzeczywista)
Przecież tylko w Słowenii jest taniej, a we wszystkich pozostałych interesujących nas krajach jest drożej!
Nie chodzi o nagonkę.
Skoro taka sama cena jest wszędzie to po co tankować U kogoś kto jest dla Ciebie mało "gościnny". Tak jak ja i anakin pisaliśmy, dla samej zasady
Chris_M napisał(a):sito_zabrze napisał(a):Chris_M napisał(a):Policzyłem sobie ceny w sąsiednich dla Węgier krajach, żeby mieć orientację, o co toczy się ta cała nagonka na Węgry.
Nie chodzi o nagonkę.
Skoro taka sama cena jest wszędzie to po co tankować U kogoś kto jest dla Ciebie mało "gościnny". Tak jak ja i anakin pisaliśmy, dla samej zasady
Wcale cena nie jest wszędzie taka sama, wszędzie poza Słowenią jest drożej niż na Węgrzech!
Ale za to w Słowenii na turystów czekają policjanci z mandatami w wysokości po kilkaset EUR!
Chris_M napisał(a):wikol napisał(a):Polak Węgier dwa bratanki ale nie do paliwa.
Przecież nikt Cię nie zmusza do tankowania na Węgrzech! Jeśli wolisz, to możesz tankować drożej w pozostałych krajach tranzytowych
wikol napisał(a):Chris_M napisał(a):wikol napisał(a):Polak Węgier dwa bratanki ale nie do paliwa.
Przecież nikt Cię nie zmusza do tankowania na Węgrzech! Jeśli wolisz, to możesz tankować drożej w pozostałych krajach tranzytowych
Z lekko przerobionego przysłowia nie wynika że nie chce tankować na Węgrzech, hello ?
Zdziwisz się ale na Węgrzech mam zaklepane dwa noclegi, poczynię zakupy i jeszcze zatankuje paliwo, a co nie stać mnie ? Kto bogatemu zabroni
A jak ktoś chce się bawić w obrażalskiego to niech tankuje gdzie indziej a niedługo paliwa będą po 10zł.
wikol napisał(a):Polak Węgier dwa bratanki ale nie do paliwa.
dids76 napisał(a):Chris_M napisał(a):niuniek napisał(a):Dids76, nie znam się ,a można ustawić cenę na jednym dystrybutorze dla obcokrajowców a drugi dla swoich?
Przecież można ustalić, że osobne dystrybutory są dla Węgrów, a osobne dla cudzoziemców.
Przecież na Węgrzech olej napędowy już teraz jest sprzedawany po innej cenie dla samochodów osobowych, a po innej dla TIR-ów.
Wszystko zależy od systemu kasowego ilości zbiorników (czytaj magazynu) itp. itd. Napisałem to czego dowiedziałem sie od moich firmowych informatyków którzy u nas zajmują się systemami kasowymi na hipermarkecie i naszej stacji paliw.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi