napisał(a) numenius » 25.08.2015 13:37
Galon napisał(a):Yanush napisał(a):numenius napisał(a):To chyba dobrze, bo w takiej temperaturze nie ma sinic.
Sinic może i nie ma ale człowiek sinieje jak wejdzie do tak "chłodnej" wody..
A tak BTW to mnie już nikt nie namówi na nasze polskie morze, po tym jak na 8 dni miałem 2 dni pogody, że można było pospacerować po plaży w kurtce wiosenno-jesiennej mam dosyć. 700km jazdy i... porażka.
Nie zapomnę tego urlopu. Nigdy.
Mam takie same odczucia z jednym wyjątkiem ja mam 600km nad Polską Antarktydę
Aj tam, aj tam, zanim zacząłem jeździć do Dalmacji, byłem z rodziną, znajomymi kilkanaście razy nad Bałtykiem. Trafiało się np. 12 dni pogody na 14 dni pobytu. Oczywiście były też sytuacje odwrotne (12 dni niepogody). Doświadczyłem też sytuacji, kiedy było 32 st.C w powietrzu, a woda miała 1/4 tej wartości. Trudno to wytłumaczyć małym dzieciom. Do tego zdarzały się sinice, na szczęście na plaże z bakteriami coli nie trafiałem.
Gdy pojechałem pierwszy raz do Chorwacji i popływałem w Adriatyku, to przyznałem, że dla mnie też już nigdy Bałtyk nie będzie wystarczająco czysty i ciepły. Nie oznacza to wcale, że z wczasów na naszym wybrzeżu nie mamy miłych wspomnień, bo jest ich wiele. Człowiek jednak szybko przyzwyczaja się do lepszego, ale zapewne jeszcze kiedyś wrócimy nad Bałtyk na dobrego dorsza, gofra i poleżeć na prawdziwym piasku.