Z napisał(a):alfa466 napisał(a):Jestem od tygodnia w Tribunji. Woda jest coraz cieplejsza (jak przyjechaliśmy to nie miała więcej niż 21 stopni, teraz ma z 25), ale dziś wieje bardzo silny wiatr i ochłodziło się. Czy to bora?
Bura wieje od lądu a jugo od morza.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Z napisał(a):alfa466 napisał(a):Jestem od tygodnia w Tribunji. Woda jest coraz cieplejsza (jak przyjechaliśmy to nie miała więcej niż 21 stopni, teraz ma z 25), ale dziś wieje bardzo silny wiatr i ochłodziło się. Czy to bora?
Bura wieje od lądu a jugo od morza.
Zbyt duże uproszczenie. "Z lądu" wieje nie tylko bura....
Marek358 napisał(a):Może ktoś się orientuje czy gdzieś w necie można sprawdzić jaka była temperatura wody w Adriatyku w lipcu i sierpniu? Z tego co widzę - łatwo znaleźć informacje bieżące o temperaturze aktualnej. Informacje sprzed paru dni/tygodni - trudniej trafić.
romuald22 napisał(a):Marek358 napisał(a):Może ktoś się orientuje czy gdzieś w necie można sprawdzić jaka była temperatura wody w Adriatyku w lipcu i sierpniu? Z tego co widzę - łatwo znaleźć informacje bieżące o temperaturze aktualnej. Informacje sprzed paru dni/tygodni - trudniej trafić.
Sierpień to jak patrzę na kalendarz jeszcze mamy.
Po co ci temperatura wody zaprzeszła???
Marek358 napisał(a):romuald22 napisał(a):Marek358 napisał(a):Może ktoś się orientuje czy gdzieś w necie można sprawdzić jaka była temperatura wody w Adriatyku w lipcu i sierpniu? Z tego co widzę - łatwo znaleźć informacje bieżące o temperaturze aktualnej. Informacje sprzed paru dni/tygodni - trudniej trafić.
Sierpień to jak patrzę na kalendarz jeszcze mamy.
Po co ci temperatura wody zaprzeszła???
Z dwóch powodów.
Po pierwsze chciałbym wiedzieć czy moje odczucia - pierwszy tydzień sierpnia woda ciepła, a drugi tydzień woda znacznie zimniejsza - to fakt czy wrażenie.
Po drugie chciałbym wiedzieć ile to konkretnie stopni było, bo wolę polegać na mierzalnych faktach niż na odczuciach.
LFB napisał(a):Mam zaszczyt uczynić pierwszy wpis w tym roku. Na temperaturę wody w Splicie zerkam od stycznia. Dzięki ciepłej zimie w każdym miesiącu tego roku temperatura jest o 3 stopnie wyższa niż średnia wieloletnia. Obecnie jest to 16C dla średniej wieloletniej 13C. Jeśli trend się utrzyma to w lipcu można będzie liczyć na 26C (zamiast typowych 23C). Osobiście trzymam kciuki by tak się stało.