Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualna temperatura wody w Adriatyku

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2013 22:10

Byliśmy na początku lipca w Cavtat - i kilka dni wialo konkretnie. Nasza gospodyni mówiła, że to bora, ale z tego opisu powyżej nic się nie zgadza, a konkretnie:

Suchy i stosunkowo chłodny wiatr,
- ten był raczej ciepły

Kierunek wiatru jest północnowschodni, pod lokalnym wpływem aż północny lub wschodni. - ten wiał z południowego wschodu

Działanie bory jest słabsze w regionie centralnej i południowej Dalmacji i w północnej części Istrii (7-8 Bft). - Cavtat jest właśnie w południowej Dalmacji

Po osiągnięciu morza bora tworzy krótkie i wysokie fale, z których dosłownie wyrywa pianę wodną - niczego takiego nie zauważyłem

Porywy bory mogą trwać od kilkudziesięciu minut aż do 3 dni, a najsilniejsze są godzinach przedpołudniowych i wieczornych. - wiało wyłącznie nocą - od ok. 20tej do ok. 8ej. W ciągu dnia cisza.

Temu wiatrowi zazwyczaj nie towarzyszy żadne zachmurzenie i często "atakuje" z dosłownie czystego nieba. - to się akurat zgadza. Przez cały tydzień chmurek było jak na lekarstwo.

No i jeszcze jedna sprawa, o której piszecie - bora schładza wodę. Tymczasem tam woda z dnia na dzień była coraz cieplejsza!

Wiało przez pierwsze 2 noce naszego pobytu (poniedziałek i wtorek), potem był spokój, a w niedzielę od nowa.

Skoro te objawy nie pasują do bory, to co to był w takim razie za wiatr?
Ostatnio edytowano 26.07.2013 22:12 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.07.2013 22:10

jomarijo..... Mieszkam tutaj już 8 lat i wiem, co to bura (vel pl bora).. napisałeś Bora Bora.. skąd mój "dowcip"...
von_scheisse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) von_scheisse » 26.07.2013 22:23

Raul73 napisał(a):Skoro te objawy nie pasują do bory, to co to był w takim razie za wiatr?

Może to jugo? Wiatr ten kiedyś spotkałem w Baskiej Vodzie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.07.2013 22:36

von_scheisse napisał(a):
Raul73 napisał(a):Skoro te objawy nie pasują do bory, to co to był w takim razie za wiatr?

Może to jugo? Wiatr ten kiedyś spotkałem w Baskiej Vodzie.

Jugo jest ciepłe i wilgotne.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.07.2013 23:11

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):jomarijo..... Mieszkam tutaj już 8 lat i wiem, co to bura (vel pl bora).. napisałeś Bora Bora.. skąd mój "dowcip"...

Nasi gospodarzy z Promajny zawsze mówili bura, nigdy nie słyszałam żeby nazywali ten wiatr borą :roll:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.07.2013 23:23

ynka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):jomarijo..... Mieszkam tutaj już 8 lat i wiem, co to bura (vel pl bora).. napisałeś Bora Bora.. skąd mój "dowcip"...

Nasi gospodarzy z Promajny zawsze mówili bura, nigdy nie słyszałam żeby nazywali ten wiatr borą :roll:

Bo taka jest jego chorwacka nazwa.. nie wiedzieć czemu w j. polskim brzmi "bora"
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.07.2013 23:28

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
ynka napisał(a):

Bo taka jest jego chorwacka nazwa.. nie wiedzieć czemu w j. polskim brzmi "bora"

Ja też się nad tym zastanawiam od kilku lat :mrgreen:
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 27.07.2013 18:34

ynka napisał(a):

To się wzięło od Volkswagena Bora .....
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 27.07.2013 23:31

loyd napisał(a):
ynka napisał(a):Nasi gospodarzy z Promajny zawsze mówili bura, nigdy nie słyszałam żeby nazywali ten wiatr borą :roll:

To się wzięło od Volkswagena Bora .....

:lool: :lool: :lool:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.07.2013 05:20

Może Bunga, Bunga :wink:
prezesm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesm » 28.07.2013 17:14

Większość Volkswagenów to wiatry :lol: Golf, Passat, Bora to różne rodzaje wiatrów. Yougo jest jednym rodzajów wiatru Bora. Bora to zimny wiatr lokalny, często spotykany właśnie w miejscach gdzie spotyka się morska bryza i wiatr górski.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.07.2013 18:06

Róża wiatrów na Adriatyku:

Obrazek
jomarijo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomarijo » 28.07.2013 20:04

to feler :mrgreen: :D :wink:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 28.07.2013 20:22

Wracajac do tematu watku:

woda w Orebic ma 25-26 stopni :lol:
Przyjemna.......
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 28.07.2013 21:41

Woda w Igrane - zupa, rano byliśmy w Wielika Duba, woda ciepła ale chłodząca, idealna... ok. 18ej weszliśmy do wody na "dzikich" plażach przy Igrane, woda zupa, nie czuć jak się wchodzi, te 25st.C na pewno ma.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Aktualna temperatura wody w Adriatyku - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone