tranquilo napisał(a):daro2008 napisał(a):Woda cieplejsza pod koniec wakacji to może będzie, ale my byliśmy dwa lata temu w Tucepi, codziennie temperatura powietrza ok 40 stopni, koszmar, przyszedł taki dzień, że wiatr zaczął mocniej wiać i zmienił kierunek, woda na drugi dzień LODOWATA. Także nie ma reguły i jak ktoś tutaj napisał, temperatura wody z znacznej mierze zależy od kierunku wiatru - prądów morskich.
Co do naszego pobytu z przed dwóch lat ( sierpień) to oprócz bardzo wysokich temperatur powietrza, dochodziła wielka ilość turystów, to nie nasza Chorwacja, za osiem dni po raz ósmy ruszamy do CRO, po raz siódmy w czerwcu.
A ogólnie byłem w Cro i w czerwcu, i Lipcu, i Sierpniu i Wrześniu. Z jak na moje dotychczasowe doświadczenia, i to trzymam się dalej zdania że woda prędzej będzie cieplejsza pod koniec lata niż na początku.
Jak kiedyś zdarzy się że się zdziwię i doświadczę czegoś innego to na pewno o tym tu napiszę.
AkuratApropoDefacto napisał(a): Ależ oczywiście, że ZAWSZE woda będzie bardziej nagrzana po sezonie niż przed nim W ogóle co to za dyskusja skoro taka jest naturalna kolej rzeczy Bura i inne zjawiska, owszem zmienią temperaturę wody ale po 2-3 dniach wszystko wraca do normy. I jest to zjawisko losowe na które wpływu nikt nie ma. Gdybym miał wybór między czerwcem a wrześniem zdecydowanie wolałbym wrzesień.
gusia-s napisał(a): Akurat
W 2017 byłam w Cro w pierwszej połowie lipca i drugiej września.
O ile w lipcu woda była cieplutka to we wrześniu się nie nadawała do przyjemnych kąpieli. Temperatura powietrza w dzień oscylowała wtedy ok. 25 stopni. nie pływałam ani razu
Aktualnie widać, że idzie to troszkę do przodu, w niektórych miejscach już po 19-20 st. także w lipcu powinna być normalna
W drugiej połowie? Przez tydzień żeglowaliśmy od Kasteli, przez Brać, Hvar, Pakleni otoci, Vis i woda była zimna w każdym z tych miejsc. Oczywiście to odczucie subiektywne, ale nie byłam w stanie się zanurzyć mimo podejmowanych prób. 20 stopni to był max, dla mnie to zimna, takie temperatury łapie Jadran teraz.tranquilo napisał(a): Akurat byłem w 2017 we wrześniu i woda była cieplutka. Może z jeden max dwa dni się ochłodziła jak zawiało ale i tak była bardzo przyjemna.
No właśnie nie oczywiste, przecież dokładnie takie porównanie zaprezentowałam, w drugiej połowie września Jadran miał temperaturę taką samą jak ma obecnieApropoDefacto napisał(a):Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi mi o temperaturę morza przed sezonem i po sezonie, gdzie oczywistym będzie iż po sezonie morze będzie bardziej nagrzanie niż przed serio nie wiem co w tym dziwnego Skoro porównujesz koleżanko morze z września to porównaj go do tego czerwcowego (pierwszej połowy skoro porównujesz do drugiej połowy września) albo majowego a nie...lipcowego gdzie sezon w pełni
Czyli to potwierdza, że wcale na początku września woda nie jest taka wygrzana i cieplejsza niż na początku sezonutravel napisał(a):Przez 5 kolejnych lat jeździłam do Chorwacji w pierwszej połowie września i temperatura wody zawsze oscylowała wokół 20-21 stopni i tylko raz na Hvarze woda miała temperaturę 23 stopni.
Dawaj znać z tego Braca, bo nie wiem czy znów na nim nie wyląduję w tym rokutravel napisał(a):Teraz jadę w czerwcu na Brač i liczę na 20-21 stopni. W następnym tygodniu zmierzę osobiście temperaturę wody w Jadranie i na pewno dam znać
gusia-s napisał(a): Akurat
O ile w lipcu woda była cieplutka to we wrześniu się nie nadawała do przyjemnych kąpieli. Temperatura powietrza w dzień oscylowała wtedy ok. 25 stopni. nie pływałam ani razu
Aktualnie widać, że idzie to troszkę do przodu, w niektórych miejscach już po 19-20 st. także w lipcu powinna być normalna
ApropoDefacto napisał(a):gusia-s napisał(a): Akurat
Ja tutaj widzę porównanie lipca do września... chyba że lipiec to "przed sezonem" no to już nie mam pytań
Proponuje porównać średnią temperaturę morza w maju, czerwcu i we wrześniu i skończyć tą bezsensowną dyskusje
tak na szybko Krk...
maj – 17, czerwiec – 20, lipiec – 23, sierpień – 23, wrzesień – 22,październik – 19*
Czyli mniej niż w lipcu i sierpniu, gdzie średnio ma 23. Pierwszą połowę września czyli tuż po sezonie należałoby porównać do drugiej połowy czerwca.travel napisał(a):Przez 5 kolejnych lat jeździłam do Chorwacji w pierwszej połowie września i temperatura wody zawsze oscylowała wokół 20-21 stopni i tylko raz na Hvarze woda miała temperaturę 23 stopni...
Dla Ciebie może i jest oczywiste, dla mnie nie, bo dane pokazują, że temperatura wody w czerwcu jest porównywalna do tej we wrześniu natomiast lipiec i sierpień utrzymuje się na poziomie kilku stopni więcej.ApropoDefacto napisał(a):Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi mi o temperaturę morza przed sezonem i po sezonie, gdzie oczywistym będzie iż po sezonie morze będzie bardziej nagrzanie niż przed