Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualna temperatura wody w Adriatyku

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.05.2019 11:35

Jednak w Dubrowniku mam wrażenie, że woda jest zawsze sporo wyższa niż w Dalamcji a w szczególności okolicy gdzie my jeździmy tj Riviera Omis
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 30.05.2019 15:34

amatus1 napisał(a):Jednak w Dubrowniku mam wrażenie, że woda jest zawsze sporo wyższa niż w Dalamcji a w szczególności okolicy gdzie my jeździmy tj Riviera Omis
W Omisu jest chłodniejsza przez Cetine przecież.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.05.2019 15:55

gusia-s napisał(a):
amatus1 napisał(a):Jednak w Dubrowniku mam wrażenie, że woda jest zawsze sporo wyższa niż w Dalamcji a w szczególności okolicy gdzie my jeździmy tj Riviera Omis
W Omisu jest chłodniejsza przez Cetine przecież.

Tak słyszałem o tym ale akurat patrząc na powyższy link z temperaturą morza to woda na Rivierze Omis jest identyczna wręcz jak na całym wybrzeżu oprócz południa i wspomnianego Dubrownika.
Mi mój gospodarz tłumaczył, że Cetina tylko odczuwalna jest do 1-2 km a później prądy mieszają wodę i wszystko wraca do normy...ale ile w tym prwady to nie wiem. Trzeba było by jakiegoś geografa zapytać...:) My stacjonujemy ok 10 km od Omis na południe i co do wody to zauwazylśmy, że jak dla nas największy wpływ na jej temperaturę ma wiatr-bora
gusia-s
Koneser
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.05.2019 07:15

tranquilo napisał(a): Dlatego ja wybieram wyjazd na koniec wakacji, a nie na początek. Nawet jeśli pogoda się skisi, to woda jest nagrzana o czym się przekonałem dwa lata temu.
Z tą nagrzana wodą to zupełnie racji nie masz, bo wystarczy, że powieje i woda z dnia na dzień zrobi się zimna jak diabli - prądy. Czasem w jednej zatoce jest ciepła a w kolejnej zimna.
Ja zazwyczaj jeżdżę w lipcu i np. w 2016 jak przyjechaliśmy 3 lipca woda była jak lód a następnego cieplutka, 2 dni przed wyjazdem ciężko było wytrzymać w wodzie bo jak zupa a w dzień wyjazdu znów jak lód bo bura zaczęła wiać.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 31.05.2019 08:00

gusia-s napisał(a):
tranquilo napisał(a): Dlatego ja wybieram wyjazd na koniec wakacji, a nie na początek. Nawet jeśli pogoda się skisi, to woda jest nagrzana o czym się przekonałem dwa lata temu.
Z tą nagrzana wodą to zupełnie racji nie masz, bo wystarczy, że powieje i woda z dnia na dzień zrobi się zimna jak diabli - prądy. Czasem w jednej zatoce jest ciepła a w kolejnej zimna.
Ja zazwyczaj jeżdżę w lipcu i np. w 2016 jak przyjechaliśmy 3 lipca woda była jak lód a następnego cieplutka, 2 dni przed wyjazdem ciężko było wytrzymać w wodzie bo jak zupa a w dzień wyjazdu znów jak lód bo bura zaczęła wiać.

Jest dokładnie tak jak napisałaś. Temperatura wody zależy od prądów i ruchów powietrza_ czyli bury. Opisał mi to zjawisko pogodowe znajomy Chorwat. Inna sprawa to operowanie słońca, tam gdzie przy brzegu są kamienie/kamyczki to one ogrzane słońcem oddają ciepło wodzie i tuż przy brzegu jest zawsze cieplejsza niż nieco dalej, głębiej. Udanych wakacji dla wszystkich Cromaniaków.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 08:35

No wszystko się zgadza, oczywiście wiem że z dnia na dzień się potrafi zmienić. Ale i tak uważam że prędzej ciepła woda będzie pod koniec wakacji niż na początku. Specjalistą uczonym nie jestem i spierać się z nikim nie zamierzam, ale piszę tak jak sam się przekonałem.

I mam przekonanie że prędzej będzie ciepła woda pod koniec wakacji niż na początku.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 31.05.2019 12:06

tranquilo napisał(a):I mam przekonanie że prędzej będzie ciepła woda pod koniec wakacji niż na początku.

Mam podobne przekonanie. Udanych wakacji.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 12:19

Równierz udanego urlopu życzę:)
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 31.05.2019 12:54

Woda cieplejsza pod koniec wakacji to może będzie, ale my byliśmy dwa lata temu w Tucepi, codziennie temperatura powietrza ok 40 stopni, koszmar, przyszedł taki dzień, że wiatr zaczął mocniej wiać i zmienił kierunek, woda na drugi dzień LODOWATA. Także nie ma reguły i jak ktoś tutaj napisał, temperatura wody z znacznej mierze zależy od kierunku wiatru - prądów morskich.
Co do naszego pobytu z przed dwóch lat ( sierpień) to oprócz bardzo wysokich temperatur powietrza, dochodziła wielka ilość turystów, to nie nasza Chorwacja, za osiem dni po raz ósmy ruszamy do CRO, po raz siódmy w czerwcu.
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 31.05.2019 12:55

może teraz jest ktoś w Makarskiej i mógłby napisać jaka jest temperatura wody?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.05.2019 13:02

paw_el napisał(a):może teraz jest ktoś w Makarskiej i mógłby napisać jaka jest temperatura wody?
Stronę wcześniej jest link do temperatur morza :idea:
Jeśli w Splicie 18 a Dubrowniku 19,5 to w Makarskiej będzie podobna.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 31.05.2019 13:17

daro2008 napisał(a):Woda cieplejsza pod koniec wakacji to może będzie, ale my byliśmy dwa lata temu w Tucepi, codziennie temperatura powietrza ok 40 stopni, koszmar, przyszedł taki dzień, że wiatr zaczął mocniej wiać i zmienił kierunek, woda na drugi dzień LODOWATA. Także nie ma reguły i jak ktoś tutaj napisał, temperatura wody z znacznej mierze zależy od kierunku wiatru - prądów morskich.
Co do naszego pobytu z przed dwóch lat ( sierpień) to oprócz bardzo wysokich temperatur powietrza, dochodziła wielka ilość turystów, to nie nasza Chorwacja, za osiem dni po raz ósmy ruszamy do CRO, po raz siódmy w czerwcu.

No to wiadomo że jak zawieje to się zmiesza z zimną i będzie chłodniejsza. Takie zjawisko może wystąpić zawsze bez względu na miesiąc.

A jednym z głównych czynników wpływających na temperaturę wód, jest dopływ energii słonecznej. Jeżeli go nie będzie, to żaden prąd nie nagrzeje morza.

Pomijając to wszystko, byłem też dwa lata temu w Zivogosce, niedaleko Tucepi. Byłem tydzień w sierpniu i tydzień we wrześniu. Zdarzało się że raz było zimniej a raz cieplej we wodzie, ale ani razu nie było jakoś lodowato. Choć to pojęcie względne, do dla Ciebie "lodowato" to będzie co innego niż dla mnie, ale ja raczej nie lubię zimnej wody i bardziej skłaniam się do ciepła.

A ogólnie byłem w Cro i w czerwcu, i Lipcu, i Sierpniu i Wrześniu. Z jak na moje dotychczasowe doświadczenia, i to trzymam się dalej zdania że woda prędzej będzie cieplejsza pod koniec lata niż na początku.
Jak kiedyś zdarzy się że się zdziwię i doświadczę czegoś innego to na pewno o tym tu napiszę.
Karolus1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolus1 » 31.05.2019 14:00

daro2008 napisał(a):Co do naszego pobytu z przed dwóch lat ( sierpień) to oprócz bardzo wysokich temperatur powietrza, dochodziła wielka ilość turystów, to nie nasza Chorwacja, za osiem dni po raz ósmy ruszamy do CRO, po raz siódmy w czerwcu.

My za 9 dni do Tucepi. Nie ma co się martwic na zapas, na pewne rzeczy nie ma się wpływu :)
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 31.05.2019 22:49

No to termin prawie taki sam, my w Tucepi byliśmy 6 razy, teraz za 8 dni Kuciste obok Orebić, powrót na Płw. Peljesac po ośmiu latach.

Na moim awatarze nasz syn na Plaży Divna w wieku 4 lata, teraz ma już 12 i wrócimy w to samo miejsce, postaram się zrobić podobną fotę. :D
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 02.06.2019 19:52

W porównaniu do roku poprzedniego to masakra. Temperatura wody (Pag)w Maju o kilka stopni wyższa niż w Bałtyku.
https://seatemperature.info/may/pag-wat ... ature.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Aktualna temperatura wody w Adriatyku - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone