Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualna temperatura wody w Adriatyku

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 26.07.2018 08:38

Od dwóch dni jest u mnie taka sytuacja, że rano wieje lekki wietrzyk, koło południa się wzmaga, a wieczorem znów jest spokój. Ale woda dalej ma ok.24 stopnie.
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 26.07.2018 11:19

Być może u Ciebie wieje Jugo (jeżeli bardziej od morza) on nie schładza wody, natomiast Bora wiejąca (do morza) już tak.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.07.2018 11:20

Dan_78 napisał(a):Być może u Ciebie wieje Jugo (jeżeli bardziej od morza) on nie schładza wody, natomiast Bora wiejąca (do morza) już tak.

raczej zwyczajna bryza
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 26.07.2018 11:59

Śledzę ten wątek w tym roku od kilkunastu tygodni i zaczynam mieć obawy że tym razem wybrałem miejscówkę z najchłodniejszą wodą na Adriatyku w tym sezonie (Zaborić k.Szybenika).
Z drugiej strony pocieszam się pojawiającymi się tu postami w których członkowie forum podają zgoła odmienne (często in plus na szczęście) wartości temperatur morza niż pokazują portale w internecie, których wyniki nomen omen również (czasem znacząco) różnią się między sobą.
Pewnie zależy to od metodologii badań (głębokość pomiaru, miejsce pomiaru - zatoka, płycizna itd, godzina pomiaru, sposób pomiaru - fizyczny termometrem w morzu czy z satelity)

Zebrałem kilka linków z tego forum i nie tylko co mówią "internety" w nawiązaniu do tytułu wątku:
1) https://www.windy.com/overlays?sst,43.6 ... ,m:eRTagBJ
2) http://meteo.hr/podaci.php?section=poda ... ram=more_n
3) https://www.seatemperature.org/europe/croatia/
4) http://oceanlab.cmcc.it/afs/
5) http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca_detalji10
6) https://www.chorwackie.pl/dalmacja/pogo ... -line.html

Zamieszanie w głowie jest, trochę strachu przed znajomymi których namówiłem na to miejsce obiecując ciepłą wodę też :D (ich pierwszy wyjazd do CRO) - no nic trzeba jechać, przekonać się a jak za chłodno to wsiąść w auto i przemieścić się kawałek dalej - gdzieś na pewno ciepła woda musi być :hut: :D
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 26.07.2018 12:17

Myślę że w Szybeniku na temperaturę wody wpływa ujście rzeki Krka. Ciężko powiedzieć jaki zasięg ma ten wpływ i czy dosięga Zaborića
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 26.07.2018 12:23

LFB napisał(a):Myślę że w Szybeniku na temperaturę wody wpływa ujście rzeki Krka. Ciężko powiedzieć jaki zasięg ma ten wpływ i czy dosięga Zaborića

też o tym myślałem - w połączeniu z deszczami w górach, zwiększył się przepływ chłodnej wody w rzece.
mickmat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickmat » 26.07.2018 12:27

Byłem na przełomie czerwca i lipca (do 04.07) w Puli, woda była zimna no może co najwyżej chłodna... Ale czytałem w tym czasie opinie "jakie to jest fajne orzeźwienie" , lub : "lepiej niz w Bałtyku" Można tak podchodzić do tematu...
Niestety słuchajac opinii, trafisz na opinie osób, które nie potrafia przyznać sie że coś na ich wyjeździe było nie tak. Część osób też nie przykłada do tego aż takiej uwagi i jest to dla nich temat drugoplanowy.
W tym roku Kvarner to lipa jeśli chodzi o wodę. A sam Zaborić to przyjemna miejscowość.
Ja zastanawiam się nad rezygnacja z mojego sierpniowego wyjazdu do Cro (Rab) ...
mickmat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickmat » 26.07.2018 12:30

el_grego napisał(a):
LFB napisał(a):Myślę że w Szybeniku na temperaturę wody wpływa ujście rzeki Krka. Ciężko powiedzieć jaki zasięg ma ten wpływ i czy dosięga Zaborića

też o tym myślałem - w połączeniu z deszczami w górach, zwiększył się przepływ chłodnej wody w rzece.

To kwestia wiatru który cały czas z mniejszym lub większym natężeniem wieje od lądu. Najbardziej obrywa się okolicy Szybenika i Senj (rykoszetem Rab)
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 26.07.2018 16:29

Alechandro jaka dziś woda w Srimie , pisz prawdę bo w niedzielę jesteśmy
kminek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kminek » 26.07.2018 16:33

mickmat napisał(a):
el_grego napisał(a):

To kwestia wiatru który cały czas z mniejszym lub większym natężeniem wieje od lądu. Najbardziej obrywa się okolicy Szybenika i Senj (rykoszetem Rab)

A jak Rogoznica ? w koncu to niedaleko. Żona mi głowe urwie jak woda bedzie zimna i bedzie wiało ;-)))))
mickmat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickmat » 26.07.2018 17:03

Rogoźnica jest teraz na granicy, będzie dobrze :hut:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 26.07.2018 18:37

Od kiedy zerkam na tą stronkę
http://oceanlab.cmcc.it/afs/#
To rejon Sibenika, Primosten, Rogoznica, cały czas woda najchlodniejsza w tym roku.
Co nie zmienia faktu że i tak kąpiel w wodzie o 21st. i tak sprawia radoche :wink:

Dziwi mnie że piszecie że okolice Puli zimno skoro tam ciągle jest najcieplejsza woda :roll:

Makarska i wyspy w tym roku cały czas zupa.
mickmat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickmat » 26.07.2018 20:18

21 stopni to ok żeby wejść do wody i wyjść za 3-5 minut i wrócić na ręcznik. Dziecko posiedzi dłużej. Ale jak chcesz popływać, ponurkować , poskakać ze skał czy łódki, powpływać do jaskiń to trochę mało... Fajna woda to +24 i czesc z nas , w tym ja, po to jedzie do Cro. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2018 20:45

sdolas napisał(a):Od kiedy zerkam na tą stronkę
http://oceanlab.cmcc.it/afs/#
To rejon Sibenika, Primosten, Rogoznica, cały czas woda najchlodniejsza w tym roku.
Co nie zmienia faktu że i tak kąpiel w wodzie o 21st. i tak sprawia radoche :wink:

Dziwi mnie że piszecie że okolice Puli zimno skoro tam ciągle jest najcieplejsza woda :roll:

Makarska i wyspy w tym roku cały czas zupa.

Całkowicie nie prawda. Woda w Makarskiej ostatni tydzień czerwca miała 20-21 stopni. Było to zgodne z tym co5 podawały strony z temperatura. Ja osobiście oczekuje wody min 24 25 i do tego mnie Makarska przyzwyczaiła . W
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2018 22:37

szczaw napisał(a):Alechandro jaka dziś woda w Srimie , pisz prawdę bo w niedzielę jesteśmy

Piździ, że jaja odpadają i niewiele wskazuje na to, że coś się zmieni w najbliższym czasie. Jest tutaj Polak, który też jest zaskoczony taką temperaturą wody i lejący się z nieba żar nie pomaga - woda jest bardzo zimna, niewiele "cieplejsza" od Bałtyku. Cała Riwiera Szybenika jest w takim stanie a to pierwszy raz kiedy spotykam się z tego typu sytuacją w tym regionie. Dziś byłem na Brać na wypadzie i wreszcie błogo pławiłem się w ciepłej wodzie. Jeżeli masz szansę ominąć ten region to omijaj bo to jedyny region gdzie woda jest cholernie zimna. Piszę szczerze bo sam tutaj jestem jeszcze tydzień i chyba ostatni raz wybrałem ten region Chorwacji.
mickmat napisał(a):Rogoźnica jest teraz na granicy, będzie dobrze :hut:

Nie chcę cię dołować ale Rogoźnica, Primosten, Srima, Vodice, Tribunj to kraina lodu jeżeli chodzi o wodę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Aktualna temperatura wody w Adriatyku - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone