Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualna temperatura wody w Adriatyku

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 11.07.2018 09:10

Rysio napisał(a):Od wieków wiadomo że najcieplejsza jest w sierpniu, a człowieki uparcie w lipcu, i to jeszcze na początku do Cro jadą :oczko_usmiech:

Dzięki temu, tacy urlopowicze sierpniowi jak ja, mają względną przestrzeń wokół siebie na plaży. Co by było gdyby wszyscy tam w sierpniu pojechali?

Pewnie trzeba by postawić apartmana zamiast drzewka w Breli :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2018 09:48

Ja już dawno nie byłem w lipcu, zawsze wybierałem sierpień a przynajmniej przez ostatnie 10 lat. Teraz jadę w drugiej połowie lipca ale jakoś bez emocji. Gdzie obecnie jest najcieplejsza woda - Grecja, Cypr, Włochy , Kanary ? Chętnie zmieniłbym kierunek w ostatniej chwili gdyby prognozy były lipne tym bardziej, że rezerwację mam ale zaliczki płacić nie musiałem. Wtedy chętnie komuś podsunę swoją kwaterę.
KrzysTurbo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysTurbo » 11.07.2018 10:27

Ważne żeby tylko od 05.08 przez 3 tygodnie było ciepło :D
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 11.07.2018 10:38

Jeszcze się będziecie modlić o chmury na niebie..
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 11.07.2018 11:09

alechandro napisał(a):Gdzie obecnie jest najcieplejsza woda - Grecja, Cypr, Włochy , Kanary ? Chętnie zmieniłbym kierunek w ostatniej

tu wygląda niezle :-)
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... ritsa.html
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... parga.html
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... icano.html
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 11.07.2018 11:34

Nie zalamujcie ludzi no :(
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.07.2018 11:55

Rysio napisał(a):Od wieków wiadomo że najcieplejsza jest w sierpniu, a człowieki uparcie w lipcu, i to jeszcze na początku do Cro jadą :oczko_usmiech:

Wcale nie prawda :wink: Ja się tak nastawiałam na ciepłą wodę w zeszłym roku w połowie sierpnia i się mega rozczarowałam.
Teraz w ostatni tydzień czerwca i pierwszy tydzień lipca była o wiele cieplejsza niż rok temu.
Myślę, że to zależy głównie od miejsca. W zeszłą sobotę na Hvarze mimo panującej już bury, woda miała 25 stopni, dzień później w Krvavicy koło Makarskiej juz tylko 21.
Jeszcze tydzień wcześniej wielu pisało tu o zimnej wodzie a mnie dziwiło, bo na Korculi miałam 23-25 stopni.
Rok temu woda w miejscach gdzie byłam (Pag, Brać) była dużo zimniejsza pomimo teorii nagrzania wody w sierpniu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.07.2018 11:56

19Gumis20 napisał(a):Się jedzie, tak jak się urlop dostanie :mrgreen:

Się urlop dostaje jak się chce :mrgreen:

Trajgul napisał(a):Być może ale dla mnie sierpień to już prawie jesień, a jesień powinna być zakazana ustawowo i wykreślona z kalendarza ;).

Prawie robi wielką różnicę :mrgreen: Mój rytm jest takie, że do sierpnia czekam na urlop i tym żyję :wink: Jak wracam to na pożegnanie lata na początku września robimy z teściem grilla i planujemy wakacje zimowe. Po feriach zimowych, niezleżenie czy to tylko wyjazdy na narty czy wylot w ciepłe kraje, planujemy wakacje letnie. Koło się zamyka, taki cykl życia :wink: Tym sposobem minimalizuję zjawisko zwane kacem pourlopowym :mrgreen: Dodatkowo najczęściej to właśnie w lipcu mogę liczyć na cieplejszą wodę w basenie na ogródku, więc w weekendy człowiek może się poczuć niemal jak na wakacjach 8)

sito_zabrze napisał(a):29 czerwca w Trogirze była ciepła
A moze mi sie zdawało bo byłem tak stęskniony ze nie czułem, kumpel co był pierwszy raz nad morzem innym niz Bałtyk był zachwycony :mrgreen:
We wrześniu tez zawsze ciepła :oczko_usmiech:

No chyba :devil: :lool: :wink: Aczkolwiek w tym roku miałeś szczęście bo średnie temperatury wody w czerwcu były wyższe nawet o 3 stC :wink:

wiolek_lp napisał(a):
Wcale nie prawda :wink:

Statystyki nie kłamią :wink:, a odstępstwa potwierdzają regułę :mrgreen:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.07.2018 11:58

Ciepła jest wtedy, gdy wystarczająco długo nie wieje mocno. Jak powieje bora w sierpniu, to woda będzie zimniejsza niż nieraz w lipcu, albo nawet w końcu czerwca. Mit ciepłej wody w sierpniu prysł mi już parę razy, a tłum ludzi w tym miesiącu pozostał, niestety - więc nie przywiązuję się zbytnio do tego terminu. :wink: I nigdy już nie doświadczyłam w całej Cro nawet w sierpniu tak ciepłej wody, jak 5 lipca 2012 w Zatoce Paškiej.

Ponoć dziś woda na Istrii od zachodu 25 stopni. Ktoś potwierdza?
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 11.07.2018 12:06

koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 11.07.2018 12:07

Wg DHMZ pomiar na godzinę 8 rano w Pula jest 26 stopni.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 11.07.2018 12:08

Rysio napisał(a):
Statystyki nie kłamią :wink:, a odstępstwa potwierdzają regułę :mrgreen:

Kto to pisał ? Głupoty jak nic. Nie wiem jak inne miejsca, ale co do Hvaru sprawdzałam na DHMZ wodę od początku czerwca codziennie. Jak pamietam zazwyczaj wynosiła 23-24, potem w połowie 25-26, teraz samym końcem czerwca i początkiem lipca ochłodziła się do 22, raz się chyba zdarzyło nawet, że rano miała 20 stopni ale to było RAZ. A nie średnia temperatury wody miesięcznej.
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 11.07.2018 12:12

victoo napisał(a):AFS potwierdza

http://oceanlab.cmcc.it/afs/

Jestem ciekaw prognozy zmiany temp. wody do dnia 17-go lipca. Temp. ma iść do góry, zobaczymy czy prognozy okażą się prawdziwe, a tym samym czy będzie można oprzeć się na "ich" prognozie.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 11.07.2018 12:29

599 napisał(a):
alechandro napisał(a):Gdzie obecnie jest najcieplejsza woda - Grecja, Cypr, Włochy , Kanary ? Chętnie zmieniłbym kierunek w ostatniej

tu wygląda niezle :-)
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... ritsa.html
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... parga.html
https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... icano.html

Tak szczerze to tłumów w wodzie jakoś nie widać...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.07.2018 12:37

wiolek_lp napisał(a):
Kto to pisał ? Głupoty jak nic. Nie wiem jak inne miejsca, ale co do Hvaru sprawdzałam na DHMZ wodę od początku czerwca codziennie. Jak pamietam zazwyczaj wynosiła 23-24, potem w połowie 25-26, teraz samym końcem czerwca i początkiem lipca ochłodziła się do 22, raz się chyba zdarzyło nawet, że rano miała 20 stopni ale to było RAZ. A nie średnia temperatury wody miesięcznej.

Ja piszę o statystyce, więc pozwolisz że Twoje pomiary pominę, bo choć są bardziej optymistyczne, to nie koniecznie już bardziej rzetelne, choćby ze względu na metodykę ich wykonywania :wink: Jeśli to te odczytane z DHMZ to jeszcze istotna jest godzina i kierunek wiatru (fali).

Tu masz dane podawane przez DHMZ

Dziś, 12.24, Split - Institut za oceanografiju i ribarstvo: zrak:25.6°C, more:22.5°C. :) Różnica w ciągu doby wynosi czasem 4 stC, więc odczyt chwilowy mija się z celem, żeby ustalić obraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Aktualna temperatura wody w Adriatyku - strona 79
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone