Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 15.07.2013 18:32

86 w niedzielę OK. Płynnie, bez przeszkód.

W Csornej dobre jedzonko.

Ale dojazd do 86 przez Czechy i Słowację to dramat. Nawet w niedzielę, bez tirów.

Objazd Trzyńca sobie darowałem, 3 minuty stania i naprzód. Ale sznur samochodów. Na Słowacji przed Cadcą roboty, uskoki co kilkaset metrów. Jak się trafi zawalidroga, to jazda nie ma końca.

Pomimo, że to mój trzeci raz 86, na poważnie rozważam powrót przez CZ i A.
Ale nie przez samą 86, a przez dojazd do/po niej.

Pozdro z Cro. :mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2013 22:42

No to wieści z dzisiejszego ranka... :) :wink:

W samej Csornej rozkopany jeden cały pas drogi w samym centrum (niech to szlag, akurat przy tych światłach na głównej!) i niestety z uwagi na liczne TIRy i rondo od strony wylotu na Szombately- zatkane to wszystko na sporym odcinku i wlecze się trochę.

Jechałem 86 po raz 5 i 6 i po raz kolejny mogę potwierdzić, że to jest bardzo dobra trasa pod warunkiem jazdy nią od godzin przedwieczornych do wczesnego rana. W dzień gdzieniegdzie światła i prace dławią ruch ale największe natężenie robót - jakie jest obecnie w okolicy Kormend (od strony Szombately) w tych lasach, gdzie robią drugi pas drogi od zera na szczęście nie powoduje nadmiernych utrudnień, gdyż prace dzieją się na ubitym już podkładzie na budowanym pasie nowej części drogi i co najwyżej dojeżdżający sprzęt może nas spowolnić.

Niestety, musiałem trochę rano przysnąć na trasie i.... władowałem się w poranny ruch w Csornej akurat...
:twisted: :evil: :roll:

Ale nie było dramatu- jakieś łącznie z 30 minut opóźnienia.
Odcinek pomiędzy Szombately i Kormend a Słowenią jest bardziej "wyjeżdżony" i będzie pewnie nadal stopniowo remontowany. Ale to wyjdzie nam na dobre, bo jakość drogi od strony Mosonmagyarovar jest wyraźnie lepsza. :) :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.07.2013 23:52

Fata, ja też dziś wracałem. Może gdzieś tam stałem w korku za Tobą :wink:
Co do samej trasy - moje spotrzeżenia: świetne są odcinki początkowe i końcowe. Środek pomiędzy Kormend i Szombathely taki sobie - wyboje i koleiny. Liczne ograniczenia - do 40 a nawet czasem 30 km/h. W Csornej korek. Ja stałem ok. 40 minut - fatalna organizacja ruchu, źle ustawione światła. Ruch duży, pojawiają się już traktory i kombajny, które czasem trudno wyprzedzić.
Był to mój siódmy przejazd 86 i chyba najdłuższy. Poprzednie przeważnie w soboty - było znacznie lepiej.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 17.07.2013 05:05

W tym roku daruje sobie 86.wolę Cz i A. Tam nie jest tak źle.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 17.07.2013 06:36

też początkowo planowałem jechać przez Węgry głównie aby spróbować bardzo wychwalanej knajpy w Csorna ale jednak będzie Cz i A , płynniej i w większości autostrada
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2013 09:15

No ale tak jest w ciagu tygodnia ja jechalem w niedziele i bez problemow :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.07.2013 12:45

Powodem wyboru trasy nr. 86 nie powinna być jakaś knajpa (jedna knajpa na 200km odcinek ??? to nie Sahara... 8O :roll: :lol: :wink: w dodatku knajpa z wątpliwą dla niektórych jakością) lecz zgodność z punktem wyjazdu i najkrótszą linią przebiegu trasy...
Jak powiedziano już nie raz - 86 ma swoje zalety ale i wady. Jak ktoś nie potrafi się odnaleźć poza Polską na prowincji i nauczył się tylko jazdy za granicą po autostradach i musi mieć koniecznie "szybko, płasko i szeroko" to niech sobie jedzie autostradą a nie 86.
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 17.07.2013 15:38

Fatamorgana napisał(a):No to wieści z dzisiejszego ranka... :) :wink:

W samej Csornej rozkopany jeden cały pas drogi w samym centrum (niech to szlag, akurat przy tych światłach na głównej!) i niestety z uwagi na liczne TIRy i rondo od strony wylotu na Szombately- zatkane to wszystko na sporym odcinku i wlecze się trochę.

Będę jechał do Chorwacji przez Csorną między godz.15 a 18 w piątek 2 sierpnia.
Możesz uściślić dokąd sięgał korek i w którą stronę (do Polski czy do Chorwacji) ?
Np. czy na wysokości Tesco zaczynał się lub kończył ?
Czy jest ewentualnie sens myśleć o objeździe go uliczkami Csornej czy też wliczyć te 30minut i przetoczyć się wolno przez miasto ?
A może przez ten czas do mojego wyjazdu remont ma szansę się skończyć :?: :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.07.2013 16:21

W ciągu 2 tygodni to się może bardzo wiele zmienić, zwłaszcza, że to chodzi o ścisłe centrum miasta na ulicy-trasie tranzytowej...
Inna sprawa, że tam wymieniają nie tylko nawierzchnię, ale i instalację pod drogą, więc kopania sporo i rury leżą obok. :roll:
Dokąd sięgał wczoraj korek - nie ma to moim zdaniem żadnego przełożenia na inne dni poza tym, że rano i do południa jak zwykle jest tam spory ruch.

Korek sięgał jakieś 300 za Tesco w stronę południową, więc razem miał prawie kilometr. Powodem takiego zatoru były nie tyle roboty drogowe co fakt, że akurat tuż za nimi są światła a przed nimi to nieszczęsne rondo, więc jadący z lewej blokują tych jadących od Tesco.
Fakt że z ulicy mającej 4 pasy ruchu zrobiła się ulica z 2 pasami też swoje dodaje.
Propozycja objazdu:
Obrazek
Nie pamiętam, ale kiedyś się walnąłem i jechałem chyba tak jak pokazuje przerywana niebieska.
Czerwona ciągła - trasa przejazdu przez Csorną
Czerwona strzałka - Tesco
Niebieska ciągła- odcinek remontu (orientacyjny, bo chyba przejechałem za światła z nim...)
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 17.07.2013 17:56

Fatamorgana napisał(a):W ciągu 2 tygodni to się może bardzo wiele zmienić, zwłaszcza, że to chodzi o ścisłe centrum miasta na ulicy-trasie tranzytowej...
Inna sprawa, że tam wymieniają nie tylko nawierzchnię, ale i instalację pod drogą, więc kopania sporo i rury leżą obok. :roll:
Dokąd sięgał wczoraj korek - nie ma to moim zdaniem żadnego przełożenia na inne dni poza tym, że rano i do południa jak zwykle jest tam spory ruch.

Korek sięgał jakieś 300 za Tesco w stronę południową, więc razem miał prawie kilometr. Powodem takiego zatoru były nie tyle roboty drogowe co fakt, że akurat tuż za nimi są światła a przed nimi to nieszczęsne rondo, więc jadący z lewej blokują tych jadących od Tesco.
Fakt że z ulicy mającej 4 pasy ruchu zrobiła się ulica z 2 pasami też swoje dodaje.

Bardzo dziękuję :D
Masz całkowitą rację, za dwa tygodnie może być zupełnie inaczej, ale dzięki Twojej informacji mam jakiś obraz tego co mogę zastać.
Chyba pojadę bez kombinowania z objazdem.
Będę śledził wątek, może ktoś jeszcze później coś wrzuci na ten temat.
Pozdrawiam :papa:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2013 18:25

Ja bede wracal w niedziele w ciagu dnia to dam znac jak sie wracalo.
Stiopa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stiopa » 17.07.2013 18:29

slr napisał(a):Ja bede wracal w niedziele w ciagu dnia to dam znac jak sie wracalo.

Ja jechałem właśnie w zeszłą niedzielę.

W Csornej ok. 15.00 ZERO korka, lekko wolniejszy przejazd niż zwykle i to wszystko.
binkowskig
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 17.07.2013 22:14

piotr65 napisał(a):Witam.
Ostatnie dwa lata jeździłem trasą 86, ale po tym co tu czytam to chyba
sobie odpuszczę. :( Wyjazd za dwa tygodnie, chyba Austria-Słowenia i dalej to już wiadomo. :D
Pozdrawiam.

Witam.
Tak czytam sobie o tych horrorach jakie dzieją sie na tej trasie...
Zapraszam do Janek na odcinek wjazdowy do Warszaway...to jest dopiero horror.
86- stką będę jechał kolejny raz za kilka dni i bardzo chwalę sobie tą trasę. Zaliczyłem już i wersje Austria/Słowenia oraz inne kombinacje ale 86 stka najbardziej mi odpowieda. Nie jechałem jedynie wersją Balatońska. Ze swojej strony POLECAM GORĄCO.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 17.07.2013 22:27

Fatamorgana napisał(a):Powodem wyboru trasy nr. 86 nie powinna być jakaś knajpa (jedna knajpa na 200km odcinek ??? to nie Sahara... 8O :roll: :lol: :wink: w dodatku knajpa z wątpliwą dla niektórych jakością) lecz zgodność z punktem wyjazdu i najkrótszą linią przebiegu trasy...
Jak powiedziano już nie raz - 86 ma swoje zalety ale i wady. Jak ktoś nie potrafi się odnaleźć poza Polską na prowincji i nauczył się tylko jazdy za granicą po autostradach i musi mieć koniecznie "szybko, płasko i szeroko" to niech sobie jedzie autostradą a nie 86.

a dla mnie jakaś tam knajpa którą zachwalają moi znajomi to wystarczający powód aby tamtędy jechać, nie sugeruję się też wybierając Cz i A najkrótszą linią przebiegu trasy ani tym że jest płasko, szybko i szeroko :lol:
dzień w dzień jeżdzę po prowincjach, miasteczkach, miastach i wsiach więc na wakacje chcę polecieć dla odmiany autostradą :devil: a i jest jeszcze o 2 godziny szybciej co przy moim demonie prędkości jest mi bardzo na rękę

ale nie powiem bardzo długo 86 była główną drogą dojazdową braną pod uwagę i całkiem możliwe że będzie przejechana w drodze powrotnej bo chcę nią pojechać aby mieć porównanie
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 17.07.2013 22:36

misiudg napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Powodem wyboru trasy nr. 86 nie powinna być jakaś knajpa (jedna knajpa na 200km odcinek ??? to nie Sahara... 8O :roll: :lol: :wink: w dodatku knajpa z wątpliwą dla niektórych jakością) lecz zgodność z punktem wyjazdu i najkrótszą linią przebiegu trasy...

a dla mnie jakaś tam knajpa którą zachwalają moi znajomi to wystarczający powód aby tamtędy jechać, nie sugeruję się też wybierając Cz i A najkrótszą linią przebiegu trasy ani tym że jest płasko, szybko i szeroko :lol:
dzień w dzień jeżdzę po prowincjach, miasteczkach, miastach i wsiach więc na wakacje chcę polecieć dla odmiany autostradą :devil: a i jest jeszcze o 2 godziny szybciej co przy moim demonie prędkości jest mi bardzo na rękę

ale nie powiem bardzo długo 86 była główną drogą dojazdową braną pod uwagę i całkiem możliwe że będzie przejechana w drodze powrotnej bo chcę nią pojechać aby mieć porównanie

Przez Austrię wcale nie jest szybciej ...mimo, że autostradą...ale każdy lubi to co lubi i warto poznac różne wersje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone