Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 15.06.2013 20:18

demi-duox napisał(a):Na tablicach jest symbol ciężarówki i autobusu.

PS. dawno nie zaglądałem na stronę autopalya.hu a tam trochę zmian się pojawiło, np. końcówka M7 od węzła z M70 a granicą chorwacką zrobiła się płatna. Poza tym pojawiła się wyraźna informacja, że punkty sprzedaży przy drodze płatnej służą zakupowi winiety na przyszłą podróż, a żeby do takowego dojechać winietę należy już posiadać. Jest też niewesoła informacja że taryfy obecne są aktualne tylko do 30 czerwca br. :(

A jadąc drogą nr.7 z miejscowości Nagykanizsa do granicy z Cro. winieta potrzebna? :oops: :oops: :oops:
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 20:36

Raul73 napisał(a):Są znaki osobówki na tablicach, bo to jest oznaczenie drogi ekspresowej:

echhh...
a skacząca sarenka na żółtym trójkątnym tle mówi, że będzie skakać z prawej na lewą
Obrazek

ja swego prawka nie kupiłem na targu :?
wojtekx37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekx37 » 15.06.2013 20:57

a te sarenki wystepują na całym odcinku drogi 86 ? pytam bo to mój pierwszy raz będzie tą drogą :)
Ostatnio edytowano 15.06.2013 21:01 przez wojtekx37, łącznie edytowano 2 razy
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 20:58

stronę wcześniej już to podałem
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 15.06.2013 21:00

arek71 napisał(a):

PS. dawno nie zaglądałem na stronę autopalya.hu a tam trochę zmian się pojawiło, np. końcówka M7 od węzła z M70 a granicą chorwacką zrobiła się płatna. Poza tym pojawiła się wyraźna informacja, że punkty sprzedaży przy drodze płatnej służą zakupowi winiety na przyszłą podróż, a żeby do takowego dojechać winietę należy już posiadać. Jest też niewesoła informacja że taryfy obecne są aktualne tylko do 30 czerwca br. :(

A jadąc drogą nr.7 z miejscowości Nagykanizsa do granicy z Cro. winieta potrzebna? :oops: :oops: :oops:

Kolego jest równoległa droga do autostrady...

Jechałem 2 lata temu i przechodziłem starym przejściem...

pozdr....
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 21:11

misiekwaw napisał(a):jechałem Citroenem Xsara na oponach 185/60R15 i uważam że nie jest źle, gdybyśmy jechali drugim autem (225/40R18) to pewnie inaczej bym śpiewał ;)

Ja jechałem w tym roku na 205/60-16, ale opona jest średnioistotna, ważna, ale drugorzędna - bo jeśli mrarek mówi, że "szurać podwoziem", to profil jest w zasadzie nieistotny.
Profil istotny jest do komfortu jazdy, ale nie do szurania.
Poza tym Szanowni Państwo, powtarzam: miejscami hulałem tam 140 km/h bez problemów autem tej samej klasy co SCII i ważącym łącznie z załadunkiem ponad 2 tony i nic nie szurało! A nisko dość wisi, bo parę dni później w Rumunii niektóre przejazdy kolejowe przejeżdżałem z prędkością dajmy na to ok. 0,5 km/h, więc wiem co mówię :mrgreen:
Więc da się, bez większych wyrzeczeń.
Wiem, wiem, pirat jestem.
Ale w zabudowanym byłem grzeczny - jak pisało 30 km/h, to tyle jechałem wg GPS-u. :mrgreen:
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 21:15

nie pisałem nigdzie o szuraniu!
to może inaczej - wydaje mi się, że jak na tak ważną drogę tranzytową jej stan jest na "minus cztery"
misiekwaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekwaw » 15.06.2013 21:15

fakt, różnica w prześwicie między tymi dwoma autami jest również dość znaczna. Zatem w cywillnym aucie nie widzę problemów :wink: w obniżonym to Hanna Gronkiewcz Waltz :mrgreen:
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 15.06.2013 21:20

Jedni chwalą inni narzekają po przejeździe 86, nie pozostaje nic jak przekonać się samemu i wyrobić sobie na temat tej drogi swoje zdanie. Znam ją od skrzyżowania z drogą 84 do M1 jadąc tym odcinkiem 3 lata temu i raczej nie przypominam sobie żebym narzekał, no chyba że na te 30km/h w kilku miejscowościach. Zobaczymy, albo będę należał do tych co ją pokochają albo znienawidzą :)
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 21:23

mrarek napisał(a):nie pisałem nigdzie o szuraniu!
to może inaczej - wydaje mi się, że jak na tak ważną drogę tranzytową jej stan jest na "minus cztery"

Pisałeś o "waleniu zawieszeniem" - to w co ono wali, skoro piszesz, że "masz nowe"? O auto wali, czy o ziemię?
Czy masz stare i wali samo o siebie?
Wyjaśnij, proszę. - Bo w mojej prywatnej opinii skłaniałbym się ku temu, że masz po prostu albo zbyt stare (sorry) auto albo - co bardziej prawdopodobne to zbyt zaniedbane, nie nadające się na drogę inną niż "gładka jak stół". I stąd wszystkie problemy, bo albo zakładamy, że auto mamy w stanie idealnym i jedziemy jak takim właśnie autem, ALBO nie! I jedziemy jak innym autem. Maluchem, zauważ, też się jechało nawet do Grecji. Ale inaczej niż dzisiejszymi nowszymi. BO MIAŁO SIĘ INNE NASTAWIENIE. :D
Tak czy siak, stan jaki nakreśliłeś nie był na "czwórkę z minusem" (choć przychyliłbym się do tej czwórki z minusem, ale w sensie POZYTYWNYM jak na tego typu drogę), a na 2 z plusem albo tróję na szynach. :oczko_usmiech:
Nikt nigdy nie pisał, że 86-tka to stan idealny, ale też nikt nigdy nie pisał, że "Vmax to 60 km/h". Oczywiście, każdy jedzie na własne ryzyko "uda się albo nie", ale jest to na tyle duży I WYGODNY skrót, że dużo osób jeździ. I sobie chwali. Owszem, ja też wolałbym autostradę w tym miejscu, ale nadkładanie ok. 100 km drogi połączone z kupowaniem winietki oraz zwykle spotykanym tłokiem na odcinku do Budapesztu to jak dla mnie ZWOLENNIKA autostrad - trochę bez sensu. Chyba, że się absolutnie śpieszę, nie ja płacę mandaty i mam auto, co jedzie co najmniej 2 paczki w sposób ciągły.
W innym, cywilnym sensie - bez sensu.
Albo jak to mówią, rzecz gustu: niektórzy potrafią 500 km jechać dalej, bo "po drodze była autostrada". :mrgreen: Lecz - o gustach się nie dyskutuje. :lol:
Ostatnio edytowano 15.06.2013 21:28 przez sicret, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.06.2013 21:27

wojtekx37 napisał(a):a te sarenki wystepują na całym odcinku drogi 86 ? pytam bo to mój pierwszy raz będzie tą drogą :)

Na całym.
Nie bez powodu ta droga nazywana jest "sarnim szlakiem". :mrgreen:
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 21:27

oczywiście, że ten skrót jest ważny. wracał będę również 86 i nie ma dla mnie dyskusji w tym temacie :)
być może za dużo wyczytałem "och" i "ach".
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.06.2013 21:31

arek71 napisał(a):

Jeżeli pytasz o "zwykłą" 7, bez M, to oczywiście winieta nie jest potrzebna.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 21:53

demi-duox napisał(a):
arek71 napisał(a):

Jeżeli pytasz o "zwykłą" 7, bez M, to oczywiście winieta nie jest potrzebna.

Co do ważności do 30 czerwca, to wesołe to nie jest, choć ja jechałem w czerwcu.
Ale nie tylko na Węgrzech wesoło nie jest, bo osobiście przejechałem ponad 4200 km w ten urlop łącznie z Chorwacją, ale około 300 zł za przejazd tam i z powrotem na południe Chorwacji... - to już nie tyle "nie jest tanio", co IMHO - drogo! :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2013 22:01

mrarek napisał(a):wracał będę również 86 i nie ma dla mnie dyskusji w tym temacie :)

Nie zapomnij wykupić winiety węgierskiej ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone