Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 16:18

no więc objechałem :D po kolei:

- z winietką na Słowacji miałem problem bo na 2 stacjach nie mieli miesięcznych, tylko 10 dniowe lub roczne. niby nic, bo można podjechać na inną, ale trzeba ją znaleźć i tracimy nieco czas. znalazłem na SHELu, po drodze

- jechałem z AM wersja 13.04 - nie wiem, kto mówi/pisze głupoty! wg info na stronie:
http://www.motorway.hu/Shared/Languages ... ENGYEL.pdf
zrozumiałem, że M15/E75 jest bezpłatna dla osobówek, oraz M1 od M15 do zjazdu na 86 również bezpłatna. tym czasem wjeżdżając z D1 do HU zaraz jest info o winietach dla osobówek, po kilka razy tablice, AM krzyczy o winietę... nie kupiłem winiety - pojechałem wariata, bo zgłupiałem do reszty. tym razem się udało :P

- stan drogi 86 jak dla mnie jest gorszy niż nasze polskie drogi. dziurawa, łatana i rozjeżdżona przez TIRy. to czego się obawiałem - zwierzaki leśne - parę razy mi mignęły na drodze i z boku, ale na szczęście wszytko dobrze się skończyło

- prędkości rzeczywiste z tymi z AM są totalnie rozbieżne - sporo trasy jest 30 km/h! jakaś porażka! poza tym 60/70 km/h. ok. 4 rano w jakiejś wsi (teren zabudowany) policja węgierska zatrzymała czarnego wagena na blachach SZ. no troszkę jechał niezgodnie ze znakami :)

- granicę HU/SLO przekroczyłem właściwie - na rondzie pojechałem tą "polną" dróżką :) dobrze, że się pilnowałem, bo stoi pełno TIRów i nie można zobaczyć nawet, że tam są stacje benzynowe!

- przez granicę SLO/CRO sprawdzali tylko paszporty w budzie SLO, a z budy w CRO tylko łapka machnęła by jechać dalej :)

to tyle o trasie 86
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 16:34

To prawda, że jest sporo ograniczeń, ale to też prawda, że jak się chce, to można jechać b.szybko, szczególnie nocą :) Jechałem 2 czerwca.
Z radarem też prawda, ale z drugiej strony na słowackich autostradach widziałem ich dużo więcej i częściej (z radarem!!) niż na 86.
Jakby ktoś na ten przykład optował za to za trasą "naokoło", tzn. autostrada na Budapeszt, a potem autostrada z Budapesztu na Wiedeń i Bratysławę, to tutaj tez wcale fajnie nie jest: tłok jak jasny gwint, korki(!), zwężenia, roboty drogowe...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.06.2013 16:37

Ja chce jechać w niedzielę, w dzień. Martwi mnie zły stan nawierzchni. mrarek, gdzie jest najgorzej?
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 16:38

jazda nocą choćby te 90 km/h wymaga odwagi - raz, że stan drogi (oczywiście nie wszędzie!), dwa - gadzina wychodząca z lasu. bardzo ładnie świecą się oczy saren i jeleni widziane z odległości 50 m, a kierowca osobówki ma 10 kg w gaciach :D
ruchomego radaru na Słowacji nie widziałem nigdzie. na autostradzie stali na jakimś wylocie i zaraz za mną ruszyli, ale bez kogutów :D
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 16:40

trasa ma o ile pamiętam 250 km, więc powiem, że ok. 60-70% to łaty, naprawy, na których się podskakuje lub wali zawieszeniem. reszta jest naprawiona lub w trakcie. im bliżej SLO tym lepiej :)
ciekawe są te wloty do "zabudowanego" i 30 km/h :D
można gnać poza dozwolonymi prędkościami, ale ryzyko złapania przez miejscowe MO sporo podraża całą podróż :mrgreen:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 17:03

mrarek napisał(a):trasa ma o ile pamiętam 250 km, więc powiem, że ok. 60-70% to łaty, naprawy, na których się podskakuje lub wali zawieszeniem. reszta jest naprawiona lub w trakcie. im bliżej SLO tym lepiej :)
ciekawe są te wloty do "zabudowanego" i 30 km/h :D
można gnać poza dozwolonymi prędkościami, ale ryzyko złapania przez miejscowe MO sporo podraża całą podróż :mrgreen:

No to jechaliśmy inną drogą :)
Albo Ty jechałeś jakimś sportowym wozem albo nie wiem co: starym, zużytym, naprawdę nie wiem.
Ja jechałem zwykłym małym vanem z 5 osobami, klamorami na camping, piciem, jedzeniem - i nawet przy 140 km/h na tych ograniczeniach do 60 km/h nie waliłem o nic ani razu podwoziem.
A że nie jechało się idealnie jak po stole, to wiadomo. Trochę trzęsło, ale nic poza tym.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 15.06.2013 17:24

Apropo uzywania AM z mapa 1304 czy cala trasa poza tym opisanym problemem z predkosciami jest ok? W sumie bede w nawigacji mial wlasnie 1304 ale w smartfonie najnowszego Sygic EU i przynajmniej am i sygic podczas planowania wydaja sie ze soba pokrywac :) czy ktos moze wlasnie napisac z jakimi mapami najlepiej mu sie jechalo 86 i przed i po :)
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 17:45

slr napisał(a):Apropo uzywania AM z mapa 1304 czy cala trasa poza tym opisanym problemem z predkosciami jest ok? W sumie bede w nawigacji mial wlasnie 1304 ale w smartfonie najnowszego Sygic EU i przynajmniej am i sygic podczas planowania wydaja sie ze soba pokrywac :) czy ktos moze wlasnie napisac z jakimi mapami najlepiej mu sie jechalo 86 i przed i po :)

Ja jechałem.
Ale... wyłączyłem, bo denerwuje mnie Hołek, który mówi "jedź prosto przez 5 km", jak co 100 metrów mam zakręt i to niemały. 8O
A przy zakrętach, gdzie nie ma żadnego skrzyżowania, nic, pustka, ale droga jest po kręta (np. serpentyna), to co chwilę mówił "skręć w prawo". :lol: :roll:
Jak ktoś się przyzwyczaił, to ok.
Ale dla mnie to jest mocno ten tego...
Wracam do TT :oczko_usmiech:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 15.06.2013 17:50

Ja bardziej sklonny jestem teraz na sygic na androida a am bedzie w zapasie na standardowej nawigacji :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2013 18:04

mrarek napisał(a):http://www.motorway.hu/Shared/Languages ... ENGYEL.pdf
zrozumiałem, że M15/E75 jest bezpłatna dla osobówek, oraz M1 od M15 do zjazdu na 86 również bezpłatna. tym czasem wjeżdżając z D1 do HU zaraz jest info o winietach dla osobówek, po kilka razy tablice, AM krzyczy o winietę... nie kupiłem winiety - pojechałem wariata, bo zgłupiałem do reszty. tym razem się udało :P

Masz jakies zdjęcie tych tablic?
Ciekawe od kiedy albo to bzdury.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.06.2013 18:20

Na tablicach jest symbol ciężarówki i autobusu.

PS. dawno nie zaglądałem na stronę autopalya.hu a tam trochę zmian się pojawiło, np. końcówka M7 od węzła z M70 a granicą chorwacką zrobiła się płatna. Poza tym pojawiła się wyraźna informacja, że punkty sprzedaży przy drodze płatnej służą zakupowi winiety na przyszłą podróż, a żeby do takowego dojechać winietę należy już posiadać. Jest też niewesoła informacja że taryfy obecne są aktualne tylko do 30 czerwca br. :(
Ostatnio edytowano 15.06.2013 19:38 przez demi-duox, łącznie edytowano 3 razy
mrarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrarek » 15.06.2013 18:36

sicret jechałem SCII z wymienionym z przodu całym zawieszeniem, poza tym SCII to raczej zawieszenie ma komfortowe, miękkie w porównaniu z innymi wozami :)
no ale może to moje subiektywne odczucie, bo staram się wybierać drogi nawet dłuższe kilometrowo, ale lepsze jakościowo :mrgreen:

hepik napisał(a):Masz jakies zdjęcie tych tablic?
no nie robiłem, bo lekko w szoku byłem.
jechałem około godz. 23-24 i raczej (jeszcze) dobrze widziałem osobówki na tablicach 8O
w kilku miejscach - zaraz po przekroczeniu "granicy" i za chwilę jeszcze ze dwa razy. no i ta NAVI krzyczała
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.06.2013 19:07

Są znaki osobówki na tablicach, bo to jest oznaczenie drogi ekspresowej:

Obrazek

A pod spodem są oznaczenia winiety i symbol ciężarówki+autobusu.

Chyba, że coś się w ostatnich tygodniach zmieniło u bratanków :? :?
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 15.06.2013 20:04

Raul73 napisał(a):Są znaki osobówki na tablicach, bo to jest oznaczenie drogi ekspresowej:

Obrazek

A pod spodem są oznaczenia winiety i symbol ciężarówki+autobusu.

Chyba, że coś się w ostatnich tygodniach zmieniło u bratanków :? :?

Hehe :) No jeśli faktycznie o to chodzi mrarkowi, to nie dziwię się. :lol:
Swoją drogą - to jeśli podobne odczucia ma co do stanu "dziur" na 86-tce, to... też się nie dziwię. :lol:
Ale pozdrawiam naprawdę szczerze :)
misiekwaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekwaw » 15.06.2013 20:17

jechałem Citroenem Xsara na oponach 185/60R15 i uważam że nie jest źle, gdybyśmy jechali drugim autem (225/40R18) to pewnie inaczej bym śpiewał ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone