Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 02.06.2013 20:54

mcbas,
Ja jechałem kilka razy częścią trasy, którą opisujesz - od Otrokovic do Strażnic. Jadę z kierunku Prerov a za Otrokovice ostatnio w maju br. jechałem w kierunku Austrii. Wspomniany odcinek w Czechach jest w miarę niezły, jednak sporo terenu zabudowanego. Dla mnie przy nocnym przejeździe wychodzi średnia ponad 70 km/h przy prawie zerowym ruchu pojazdów. Osobiście preferuje przejazd przez Austrię z winietą, lecz nie jadę w kierunku Słowenii, bo męczy mnie objazd kawałka autostrady wokół Mariboru lecz jadę za Wiedniem A3 na Eisenstadt + S31 w kierunku HU i wjeżdżam za drogę 86 w Szombathely i do Redics. Całkiem przyjemny wariant i bez niespodzianek. Napisz jak trasa po powrocie!
Ostatnio w okolicy Otrokovic w CZ były 2 lub 3 wahadła z powodu remontu.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 02.06.2013 21:03

mcbas - jeszcze jedno,
Moim zdaniem z drogi 48 warto pojechać drogą 47 w okolicach Hranic. Stąd do Prerov jest prawie w całości droga dwupasmowa, mimo że Googlemaps tego nie pokazuje. Z Prerova na południe droga 55. Jeśli chcesz jechać przez Bzenec (wg Google maps) to od Bzenec do Strażnic droga wąska przez las - w nocy mało przyjemna. Lepiej w nocy przez Uherske Hradiste (droga 55).
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 02.06.2013 21:09

Panowie Offtop robicie...
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 21:23

Siemka.
@TJL. Dziękuję za rzetelne informacje... :D Właśnie takich informacji oczekuję po szacownym forum cro.pl... :D
Teraz mogę przeanalizować Twoje dane i ewentualnie skorygować swoją trasę...
@slr. Przepraszam pana bardzo... :cry: Teraz już śledzę ożywioną dyskusję na zadany temat... :oczko_usmiech:
Pozdrawiam. :papa:
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 02.06.2013 22:58

Witam
Zwykle jeżdżę trasą: Słowacja, Austria (winiety), Słowenia (oczywiście bez), Cro.
W tym roku popróbowałbym (a co tam :) ) słynnej,węgierskiej route 86.
W związku z tym mam pytanie:
Czy jadąc autostradą D2 (winieta) od strony Bratysławy mogę zjechać po węgierskiej stronie z autostrady M1 na drogę 86 w miejscowości Mosonudvar nie płacąc madziarskich winiet :?:
Niby ta mapka pokazuje, że mogę, ale automapa 6.11 już nie.
Dlatego pytam tych, co ta trasą jeżdżą - jak jest :?:
Pozdrav :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 23:22

Mapa pokazuje oficjalne informacje, automapa6,11 pokazuje stan umysłu tego, co ją spie... :wink:

Czyli bez obaw :D
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 02.06.2013 23:43

Lednice napisał(a):Mapa pokazuje oficjalne informacje, automapa6,11 pokazuje stan umysłu tego, co ją spie... :wink:

Dzięki :D
tak też myślałem :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.06.2013 00:14

Lednice napisał(a):Mapa pokazuje oficjalne informacje, automapa6,11 pokazuje stan umysłu tego, co ją spie... :wink:

Dokładnie - Automapa ostatnio leci po równi pochyłej. Co wersja, to gorsza. Próbowałem przez pewien czas 11-ki, ale to porażka i wróciłem do 10-ki (ostatnia w miarę ogarnięta, chociaż też czasem po swojemu wyznacza).

Tak, że się nlocknie przejmuj - jest darmowa, jak tu już pisano kilka razy.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 03.06.2013 06:17

Apropo Automapy polecam trase wyliczac sobie na stronie www.targeo.pl a tam jak juz wsio bedzie jak trzeba export do pliku i wczytanie do Automapy jako plik trasy:)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.06.2013 09:09

slr napisał(a):Apropo Automapy polecam trase wyliczac sobie na stronie http://www.targeo.pl a tam jak juz wsio bedzie jak trzeba export do pliku i wczytanie do Automapy jako plik trasy:)

Żebyś się nie zdziwił!!

Już było o tym nie raz, że targeo i AM nie w pełni współpracują.

AM nie "widzi" mijanych punktów pośrednich zaprogramowanych w Targeo. Miniesz taki punkt, a nawigacja dalej cię do niego zawraca.

Stary i znany błąd (i przetestowany przeze mnie 2 razy).

Po co bawić się w targeo, skoro można Automapę na komputerze zainstalować i tam programować trasę - potem kopia na kartę i wszystko!
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 03.06.2013 09:37

Na targeo zrobilem mape wczytalem do najnowszej AM (AutoMapa 6.12 1304 EUROPE FINAL) i dalem demo trasy i w sumie nie zauwazylem bledow.... hmmm...

Awaryjnie i tak w smartfonie mam jeszcze Sygic EU wiec mysle bedzie dobrze :D a demo tras na AM i Sygic prowadzi tak jak trzeba oczywiscie zycie pokaze jak bedzie :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.06.2013 09:42

slr napisał(a):Awaryjnie

Awaryjnie to ja mam mapę na papierze, wiem, że się nie zawiesi :oczko_usmiech:
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 03.06.2013 10:28

Raul73 napisał(a):Tak, że się nlock nie przejmuj - jest darmowa, jak tu już pisano kilka razy.

To teraz sobie jeszcze tylko przeliczę czasy i odległości, ale coś mi mówi, że w tym roku pooglądamy sobie węgierskie krajobrazy :) Warto :?:
Droga powrotna standardowo przez Austrię - trzeba się wyrobić w niedzielę (ale bez bicia rekordów :!: ), bo w poniedziałek do pracy :(

Raul73 napisał(a):
Dokładnie - Automapa ostatnio leci po równi pochyłej. Co wersja, to gorsza. Próbowałem przez pewien czas 11-ki, ale to porażka i wróciłem do 10-ki (ostatnia w miarę ogarnięta, chociaż też czasem po swojemu wyznacza).

Zobaczę jak będzie z programem w wersji 6.12. Ewentualnie wrócę do 10-tki + najnowsze mapy (z 12-stki) :)

Raul73 napisał(a):
Żebyś się nie zdziwił!!

Już było o tym nie raz, że targeo i AM nie w pełni współpracują.

AM nie "widzi" mijanych punktów pośrednich zaprogramowanych w Targeo. Miniesz taki punkt, a nawigacja dalej cię do niego zawraca.

Stary i znany błąd (i przetestowany przeze mnie 2 razy).

Jak ominiesz zaprogramowany punkt w AM, to też cię chce zawrócić.
Przetestowane przeze mnie w Austrii :mrgreen:

Raul73 napisał(a):Po co bawić się w targeo, skoro można Automapę na komputerze zainstalować i tam programować trasę - potem kopia na kartę i wszystko!

Tak zawsze robię. Moje wyobrażenie o szybkiej lub optymalnej trasie rzadko pokrywa się z preferencjami twórców algorytmu AM :oczko_usmiech:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 03.06.2013 11:18

znowu narobilismy offtopa :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2013 11:39

Zobaczę jak będzie z programem w wersji 6.12. Ewentualnie wrócę do 10-tki + najnowsze mapy (z 12-stki)

Poczekaj na 6.13, podobno działa o wiele lepiej od poprzedniej 6.12, jest teraz w wersji Beta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone