Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 02.06.2013 08:03

slr napisał(a):Ale wineta w slowacji to nie majatek, wolisz tluc sie jakimis bocznymi drogami i kombinowac niz wydac pare zl i jechac szybciej i lepiej? To co wydasz na objazdy no i czas nie wyjdzie tyle co wineta?

My Polacy to już tak mamy, najpierw ponarzekać że u nas mało autostrad a przecież chcielibyśmy nimi pojeździć, a jak jest okazja i do tego taniej niż w Polsce przejechać się autostradami, żeby było szybciej bezpieczniej i komfortowo to szukamy tysiąc możliwości żeby je ominąć. Rozumiem jeśli jazda autostradą wymagałaby nadłożenia sporej ilości kilometrów w stosunku do zwykłych dróg, lub odcinek przejeżdżany jest stosunkowo krótki i mało się opłaca kupienie winiety, ale jadąc np 200 km krajówką wzdłuż autostrady (przykład Żylina Bratysława D1 i 61) tylko po to by zaoszczędzić parę euro. Jak ktoś lubi niech jeździ mniejszy ruch będzie na autostradach, a mi to pasuje :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.06.2013 08:08

Sick napisał(a):
slr napisał(a):Ale wineta w slowacji to nie majatek, wolisz tluc sie jakimis bocznymi drogami i kombinowac niz wydac pare zl i jechac szybciej i lepiej? To co wydasz na objazdy no i czas nie wyjdzie tyle co wineta?

My Polacy to już tak mamy, najpierw ponarzekać że u nas mało autostrad a przecież chcielibyśmy nimi pojeździć, a jak jest okazja i do tego taniej niż w Polsce przejechać się autostradami, żeby było szybciej bezpieczniej i komfortowo to szukamy tysiąc możliwości żeby je ominąć. Rozumiem jeśli jazda autostradą wymagałaby nadłożenia sporej ilości kilometrów w stosunku do zwykłych dróg, lub odcinek przejeżdżany jest stosunkowo krótki i mało się opłaca kupienie winiety, ale jadąc np 200 km krajówką wzdłuż autostrady (przykład Żylina Bratysława D1 i 61) tylko po to by zaoszczędzić parę euro. Jak ktoś lubi niech jeździ mniejszy ruch będzie na autostradach, a mi to pasuje :)

guglemapy, po odznaczeniu "unikaj płatnych" sugerują przejazd ok.1450 km w 22 godziny z minutami. Sam przejazd. A gdzie postoje. Nie lepiej zapłacić winietę, chociażby słowacką, niż tłuc się tyle czasu po, Bóg wie, jakich drogach.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 08:27

Siemka.
Właśnie o to mi chodzi w tym wątku... nie chcę kupować winietek. I cały czas o to pytam. NIE CHCĘ KUPOWAĆ WINIETEK... :twisted: Trasy przez Zwardoń, Cieszyn, z winietkami, bez winietek znam dobrze... Ja szukam informacji o drodze przez Gorzyczki na A1 aż do 86 na Węgrzech i BEZ WINIETEK. I bardzo proszę o takie dane... :D
@Sick. Masz oczywiście rację. :D Każdy musi wybrać co dla niego lepsze. Ja mam luksus jazdy z czterema kierowcami więc mogę sobie pozwolić na oglądanie krajobrazów na drogach lokalnych i oszczędzenie od 60 do 320 zł. na winietkach. Dawniej jeździłem autostradami, bo nie miałem wyboru i śpieszyło mi się. Teraz cieszę się, że inni zasuwają przez płatne bany, bo z kolei ja mam luźniej na swojej trasie... :lol:
@jara. Niesamowite są te dane... :lol: A skąd miałoby się jechać i dokąd?? Ja właśnie chcę się dowiedzieć jakie drogi mnie czekają, ale tutaj mogę uzyskać nie wiadomo jakie informacje tylko nie te, o które pytam... :lol:
Pozdrawiam. :papa:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 02.06.2013 08:35

Mysle ze wszystko juz wiesz bo ludzie ci podali drogi ktorymi mozesz jechac BEZ WINETEK :) jak rozumiem Chorwacje tez chcesz przejechac bez oplat?

"...oszczędzenie od 60 do 320 zł..." jedziesz na urlop jak widac chyba z paroma osobami a nie sam wiec te kwoty ktore podales dzieli sie na pare osob wiec wychodzi po pare, parenascie zl na glowe :) no ale wnioskuje z tego co napisales ze poprostu chcesz pozwiedzac boczne drogi i miejscowosci i na czasie ci nie zalezy.... tylko jak juz wczesniej mowilem na winetkach chcesz zaoszczedzisz bo niby 60-320 zl duzo pieniedzy :) co jest troche smieszne ale chcesz nadlozyc iles tam km i czasu .... przecierz te dodatkowe km tez kosztuja i podejrzewam wiecej niz 320 zl :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.06.2013 08:37

mcbas napisał(a):@jara. Niesamowite są te dane... :lol: A skąd miałoby się jechać i dokąd?? Ja właśnie chcę się dowiedzieć jakie drogi mnie czekają, ale tutaj mogę uzyskać nie wiadomo jakie informacje tylko nie te, o które pytam... :lol:
Pozdrawiam. :papa:

ja wbiłem z Wa-wy do okolic Płw. Peljesac. Zaznaczyłem: unikaj autostrad i dróg płatnych. A jaki drogi Cię czekają, to sprawdź na stritwiu, bo nikt chyba jeszcze takiej trasy nie popełnił.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 02.06.2013 08:59

mcbas napisał(a):Siemka.
Właśnie o to mi chodzi w tym wątku... nie chcę kupować winietek. I cały czas o to pytam. NIE CHCĘ KUPOWAĆ WINIETEK... :twisted:

Wydaje mi się że w tym wątku kontynuacja rozmowy nie na temat może trochę wkurzać ludzi, bo robi się nam kilka stron, które nic nie wnoszą do stanu obecnego drogi 86. Proponuję Ci założyć temat dotyczący twoich wątpliwości, albo podpiąć się pod już istniejący z podobnym problemem.

Żeby nie było OT zapytam osoby, które w tym roku podróżowały dość niedawno czy powodzie "węgierskie" z tego roku miały jakiś wpływ na drogę 86 ??
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.06.2013 09:55

mcbas

Ja myślę, że tu na forum dużo się na temat trasy, o którą pytasz, nie dowiesz. Bo tu chyba wszyscy jeżdżą jednak autostradami - w różnych krajach, ale autostradami. Nikt tu chyba nie próbował tak ekstremalnej trasy, o jaką pytasz, a jedynie jej niektóre odcinki. Ja np. nie znam nikgo, kto by jechał przez Ostravę na Bratysławę i to bez winiet. Pewnie by się kilka osób znalazło do trasy na Komarno czy Sahy. I to wszystko.

Moja rada: Google Map, Automapa czy inne planery i kombinować, przeliczać - w końcu sam wybierzesz, co ci najbardziej pasuje. W dodatku sam możesz się taką trasą "przejechać", bo zarówno Czechy, Słowacja, jak i Węgry mają pełne pokrycie Street View.

Pozdrawiam :papa:
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 02.06.2013 14:05

mcbas,
Ja w przeciwieństwie do większości aktywnych w tym wątku rozumiem Twój zamiar jazdy z omijaniem autostrad.
Nie dla wszystkich czas przejazdu do wybrzeża jest najważniejszy. Po 7-8 wizycie na wybrzeżu adriatyckim znudziły mi się ciągle te same autostrady, a po drodze tyle ciekawych rzeczy do zobaczenia. Przeważnie obecnie korzystam z części autostrad a resztę trasy - drogami krajowymi (np. w Chorwacji droga krajowa nr 1 z Karlovaca).
Odnośnie Twojego pytania. Moim zdaniem trasa przez Czechy - w kierunku Strażnic nie jest zbyt sensowna, chyba, że masz po drodze coś ciekawego do zwiedzenia. Lepiej jechać w kierunku Komarno i Gyor (np. przez Prievidza)a poźniej do drogi 86. Drogi krajowe na Węgrzech są na pewno dużo lepsze niż drogi powiatowe w Czechach.
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 02.06.2013 14:21

Hej.
Wracając do tematu drogi 86 jechałem nią rok temu . Trasa dość wygodna , bez remontów ,jechałem ją w nocy i w dzień . W nocy z polski a w dzień wracając. Jak dla mnie rewelacja choć w dzień było trochę wolniej. W nocy można śmigać , jeździ tą trasą sporo polskich TIR-ów więc można się "podpiąć" lub wykorzystać CB :) do szybszej jazdy. Trochę skomplikowane ominięcie płatnej w Słowenii i ja osobiście jadąc chwilami z gps miałem problem ze znalezieniem dobrego zjazdu z Bratysławy na stare przejście w Rajce - głównie przez zakazy ruchu .
Trasa z Plitvic do Krakowa wyniosła około 12-13h.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 15:35

TJL napisał(a):mcbas,
Ja w przeciwieństwie do większości aktywnych w tym wątku rozumiem Twój zamiar jazdy z omijaniem autostrad.
Nie dla wszystkich czas przejazdu do wybrzeża jest najważniejszy. Po 7-8 wizycie na wybrzeżu adriatyckim znudziły mi się ciągle te same autostrady, a po drodze tyle ciekawych rzeczy do zobaczenia. Przeważnie obecnie korzystam z części autostrad a resztę trasy - drogami krajowymi (np. w Chorwacji droga krajowa nr 1 z Karlovaca).

Dziękuję. Bardzo mnie ucieszył Twój post. Wreszcie ktoś kto zrozumiał moje pytanie... po tylu stronach bezowocnych prób... :lol:

TJL napisał(a):Odnośnie Twojego pytania. Moim zdaniem trasa przez Czechy - w kierunku Strażnic nie jest zbyt sensowna, chyba, że masz po drodze coś ciekawego do zwiedzenia. Lepiej jechać w kierunku Komarno i Gyor (np. przez Prievidza)a poźniej do drogi 86. Drogi krajowe na Węgrzech są na pewno dużo lepsze niż drogi powiatowe w Czechach.

Pewnie masz rację z tymi drogami na Węgrzech... Przez Komarno i Gyor już jeździłem, ale teraz kalkulator wyraźnie pokazuje, że jednak droga przez Ostrawę i Bratysławę jest szybsza. Coraz bardziej mam ochotę dojechać do 86 na Węgrzech właśnie takim sposobem. Choćby po to, żeby sprawdzić jaka ta droga jest... :D
Na tym forum jednak większość piszących wyraźnie preferuje jedną, jedyną SWOJĄ opcję i nie dopuszcza możliwości jakichkolwiek zmian w podróży do Węgier. :lol:
A autostrada A1 jest nowa i być może będzie dobrą alternatywą starych dróg... :D
Pozdrawiam.
I kończę z pytaniami... teraz czas na czyny... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 17:44

mcbas napisał(a):Siemka.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Ale niezupełnie o to mi chodziło. Kalkulator pokazuje wyraźnie, że z trzech wariantów (Gorzyczki, Cieszyn, Zwardoń) najkrócej, najszybciej i przy najmniejszym spalaniu będzie przez Gorzyczki na A1.
Więc dlaczego wybierasz Ty i inni pozostałe dwa warianty :?: Zapewne są jakieś racjonalne motywy typu remonty, policja, trzęsienia ziemi... ale ja ich nie znam i bardzo chciałbym się douczyć... :D
Pozdrawiam.

Wujek google w Twoim przypadku nadaje się na złom. Jak nie chcesz płacić za autostrady, to nie jedź na Ostrawę. :roll:
Chyba, że lubisz korki i światła oraz podziwianie slumsów, hut i bloków na przemian.
Samo przebicie się z Ostrawy do Cieszyna, 30 kilometrów, w zwykły dzień tygodnia może zająć 1,5 godziny.

Jedź A1 do Żor, potem na Cieszyn, potem droga numer 11 z Cieszyna na Słowację, potem Cadca, Żylina.
Potem masz totalnie przekichane, bo trasa przez Słowację to teren zabudowany, oznakowanie WSZĘDZIE kieruje na autostradę, trzeba być maksymalnie skoncentrowanym, jeden błąd i astronomiczna pokuta za wjkazd na autostradę bez winiety, średnia prędkość 50 km/h, miśki z suszarkami, radary, tiry, korki, do tego poza zamkiem Trenczyn i uzdrowiskiem Pieszczany teren bardzo mało ciekawy.

Pamiętam, 3 lata temu żona mnie namówiła w drodze powrotnej do zjazdu w Pieszczanach, chciała zjeść obiad w restauracji na terenie uzdrowiska i zobaczyć słowacki Ciechocinek. Mówię, że to bez sensu, ale nie przegadasz. No to zjechaliśmy, w żółwim tempie byliśmy po 20 minutach na terenie uzdrowiska.
Zjedliśmy i chcemy znowu na autostradę. A tu korek na kilka kilometrów, bo akurat koło 16, wszyscy ruszyli z roboty do domu, godzina w plecy.

Od Pieszczan do Bratysławy jakby walec wszystko wyrównał :wink:
No, ale kwestia gustu. Po 100 kilometrach kupisz winietę słowacką przeklinając wcześniejszy pomysł :!:

Szczerze mówiąc ja z podobnym przypadkiem się nie spotkałem, żeby ktoś jechał przez Słowację bez winiety, zakrawa to o masochizm. :!: :?:

Jak już szukasz ciekawej trasy turystycznie, to jedź przez Czechy, po drodze jest sporo zamków i innych fajnych rzeczy,
można przenocować w Czechach, potem jechać dalej przez równie ciekawą Austrię, z Austrii na Węgry np. koło Sopron, jak masz dużo czasu to zejdą z 3-4 dni w na trasie do Chorwacji :!:
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 18:42

Siemka.
@Lednice. Dzięki za informacje... znam wszystkie trasy, które opisujesz. Nie jestem masochistą i jeżdżę przez Słowację bez winiety (po co te personalne wycieczki?? :roll: ).
Skąd wytrzasnąłeś przejazd z Ostrawy do Cieszyna?? :lol:

Ja już zdecydowałem, że jadę A1 do Gorzyczek a potem tak jak pokazuje gugle do 86 w Węgrzech. Jak się przejadę to Wam opiszę. I jeśli będzie coś nie halo to na pewno się przyznam. I oczywiście porównam z innymi trasami do Węgier, które poznałem przez ostatnie lata... :smo:

Pozdrawiam i życzę spokojnej, krótkiej i taniej drogi do Chorwacji... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 18:59

No, ale to nie są żadne wycieczki osobiste, to z dobrego serca. Myślę, że w przypadku innych osób także. :roll:

Gorzyczki to tylko punkt na mapie :!: , nie da się z Gorzyczek zjechać nigdzie, jest tabliczka granica państwa, potem tabliczka Ceska Republika, nie ma przejścia granicznego. W strefie Schengen granice są liniami na mapie. Akurat w tym przypadku granica przecina autostradę :wink:
Tracisz bez sensu czas oraz benzynę, bo i tak musisz potem dojechać do Cieszyna, żeby jechać na Słowację.
Dojedziesz albo zjeżdżając w Boguminie i potem przez przez Karwiną ( cały czas teren zabudowany ).
Albo przez Ostrawę i Hawierzów ( to samo ).
Jedziesz 1,5 godziny :!:
A skręcając w Żorach z A1, jesteś po pół godzinie w Cieszynie :!: :!: :!:

Zrobisz, jak chcesz,
ale przynajmniej nie powiesz, żeśmy tobie nie zwrócili uwagi na dziwne pomysły
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 19:04

Siemka.
Oki, zrozumiałem co chciałeś powiedzieć... ale coś mi się wydaje, że A1 spokojnie przejeżdża granicę i nie trzeba jechać do Cieszyna... sprawdzę, napiszę...
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2013 19:07

Wystarczy spojrzeć na mapę, że zauważyć, że nie ma sensu jechać przez Gorzyczki
http://goo.gl/maps/a7vKX

Do tego odcinek autostrady za Żorami jest w budowie i jedzie się przez teren zabudowany
( widać doskonale na mapie )

Wujek google może podawać różne warianty tras bez winiet, ale realia są dość brutalne,
traci się mnóstwo czasu i benzyny. :|
Odcinek 100-kilometrowy w Czechach czy na Słowacji bez winiety to 2 godziny jazdy i o wiele wyższe zużycie paliwa. :cry: :cry: :cry:

Z innego wątku się dowiedziałem, że planujecie trasę na Istrię. W takim razie droga przez Węgry jest dziwna.
Wasza sprawa, ale na Istrię jedzie się przez Czechy, Austrię i Słowenię, wykupuje winietki, jest najszybciej i najwygodniej. :!:
Do tego najmniejsze ryzyko korków.
Jak już koniecznie się upieracie przy trasie bez winietek, to przez Czechy i Austrię oraz Słowenię macie mnóstwo interesujących miejsc po drodze. :P
No, ale wasza sprawa, miłej podróży
Ostatnio edytowano 02.06.2013 23:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone