Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.06.2013 10:02

mcbas napisał(a):Siemka.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Ale niezupełnie o to mi chodziło. Kalkulator pokazuje wyraźnie, że z trzech wariantów (Gorzyczki, Cieszyn, Zwardoń) najkrócej, najszybciej i przy najmniejszym spalaniu będzie przez Gorzyczki na A1.
Więc dlaczego wybierasz Ty i inni pozostałe dwa warianty :?: Zapewne są jakieś racjonalne motywy typu remonty, policja, trzęsienia ziemi... ale ja ich nie znam i bardzo chciałbym się douczyć... :D
Pozdrawiam.

Ja nie chcę jechać przez odcinek z betonowymi płytami.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 01.06.2013 10:08

No to juz niestety sam musisz przeanalizowac lecz dojazd na Slask nie jest uciazliwy i przejazd od Siewierza np juz przez S1 w kierunku Bielska tez nie bedzie stanowil problemow jezeli pojedziesz w weekend w jakis godzinach nocno porannych a pozniej no to tak jak kazdy juz radzi i nie wierzylbym slepo wojkowi Google a zywym ludzia co jezdzili ta trasa np :) jak i to druga... Jak sam przyznales google chce inaczej a i tak nikt jej nie wybiera bo widocznie cos jest z nia nie tak :) Ja np bede jechal z Katowic okolo 3 nad ranem w niedziele i trase do Zwardonia mam zamiar pokonac w nie wiecej jak 2,5h :) bo ruch bedzie znikomy a trasa jest przyjemna i ma duzo odcinkow expresowych szczegolnie juz od Bielska do Zwardonia sam przejazd z Katowic do Bielska tez nie bedzie stanowil w tych godzinach problemu. Jak bys z Lodzi wyjechal sobie kolo 24 to idealnie w 5-6h (bez pospiechu) powinienes przekroczyc granice ze Slowacja a z tamtad to juz cala Slowacja masz autostrade do samej 86 na Wegrzech....
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 12:25

slr napisał(a):
Odcinek jak odcinek :) uwazasz ze tam po czesci czeskiej jest lepiej? :) Na streetview mozna sobie poogladac jak bylo rok temu... jak widac drogi wygladaja podobnie :)

Nawet nie ma porównania! Od obwodnicy Cieszyna do Jablunkova jest nówka asfalt - 3-letni. Jedziesz jak po stole! Nie wiem, gdzie ty patrzyłeś na GS-V 8O 8O

wiec nie rozumiem o co ten spor :) kazdy i tak pojedzie jak mu pasuje :)

Ależ ja broń Boże nikogo nie namawiam na jazdę przez Cieszyn! Przeciwnie - w moim własnym interesie jest, żeby jak najwięcej osób pojechało przez Zwardoń - będę miał luźniej :mrgreen: :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 12:29

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Ale niezupełnie o to mi chodziło. Kalkulator pokazuje wyraźnie, że z trzech wariantów (Gorzyczki, Cieszyn, Zwardoń) najkrócej, najszybciej i przy najmniejszym spalaniu będzie przez Gorzyczki na A1.
Więc dlaczego wybierasz Ty i inni pozostałe dwa warianty :?: Zapewne są jakieś racjonalne motywy typu remonty, policja, trzęsienia ziemi... ale ja ich nie znam i bardzo chciałbym się douczyć... :D
Pozdrawiam.

Tylko, że w wariancie przez Gorzyczki i przez Czechy potrzebne ci będą 2 winiety: czeska i slowacka. I w tym momencie robi się to nieopłacalne.

Zresztą zauważ, że Google Maps proponuje też drugą trasę - przez Cieszyn i Bratysławę, któa czasowo jest 15 minut dłuższa, ale kilometrowo - o 30 km krótsza!
filipo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filipo » 01.06.2013 13:17

Zgadzam się z kolegą slr, jeśli nie chcesz kupować winiet to moim zdaniem sensowną trasą jest przejście graniczne w Zwardoniu i wtedy tylko winieta na Słowacji potem Węgry 86 i objazd płatnych dróg Słowenii. Kilometrowo też wygląda to dość dobrze natomiast czasowo trochę dłużej.

Decyzja należy do ciebie, nie zdawaj się tylko na sugestie googlemaps.
tomekj69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekj69 » 01.06.2013 13:24

Moja trasa od dawna preferowana: z Pabianic na Śląsk, dalej A1, dalej przez Czechy, via Brno na Bratysławę, dalej na 86-kę i kawałek przez Słowenię i Chorwackimi autostradami do celu. Konieczne winiety Czeskie i Słowackie. Omijam Austrię. Zawsze śpię na Węgrzech. Zapewniam,że szybsza trasa niż przez Tychy, Bielsko ,Zwardoń czy też Cieszyn. Od Siewierza praktycznie cały czas autostradą, aż do granicy Węgierskiej. No chyba,że ktoś nie lubi jeździć autostradami. Znam takich, którzy po 30 min jazdy autostradą zasypiają ze znużenia.
Moja tegoroczna marszruta:
http://goo.gl/maps/rRgya
Ostatnio edytowano 01.06.2013 13:32 przez tomekj69, łącznie edytowano 1 raz
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 01.06.2013 13:25

Sick moze i byla ale znalazlem ja przypadkiem i wrzucilem zeby nie poszla sie j... Chyba ze obowiazkiem forumowicza jest przeczytanie calego tematu zanim sie cos napisze. Poza tym pisalem z telefonu i jeszcze spalem (;
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 01.06.2013 14:46

Siemka.
Dziękuję za informacje. Jednak wszystko sprawdzam na bieżąco i wtedy już zaczynam się zastanawiać...
@tomekj69. Ja nie chcę jechać płatnymi drogami. Poza tym Twoja trasa od Pabianic do granicy chorwackiej liczy 832 km moja trasami niepłatnymi 799 km. Czas przejazdu to 9h 45min. u Ciebie i 11h 20min. u mnie... To za mało żeby korzystać z płatnych dróg. Ale dzięki za info... :D
@filipo. Też dziękuję za informacje, ale ja nie chcę kupować winietek na Słowacji. To przecież zadeklarowałem w pierwszym poście... :wink:
@Raul73. Także dziękuję, ale jak czytałeś nie szukam trasy, na której trzeba kupić 2 winietki... Poza tym sprawdziłem, że droga sugerowana przez Ciebie (Cieszyn, Bratysława) jest jednak dłuższa i zabiera więcej czasu... :roll:

Jak na razie nie jestem mądrzejszy niż byłem rano... :lol:
Ale nadal liczę, że ktoś pomoże mi zdecydować czy NIE KUPUJĄC winietek aż do granicy chorwackiej lepiej jechać przez Gorzyczki, Cieszyn lub Zwardoń...

Pozdrawiam.
:papa:
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 01.06.2013 15:12

Ale jadac np przez zwardon jakim codem chcesz nie placic winety skoro tam jest jedna droga a wineta musi byc zaraz od przekroczenia granicy tak samo czechy :) policja zlapie cie 100m za granica i jest problem a tam innej drogi od zwardonia nie ma :)
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 01.06.2013 15:46

slr napisał(a):Ale jadac np przez zwardon jakim codem chcesz nie placic winety skoro tam jest jedna droga a wineta musi byc zaraz od przekroczenia granicy tak samo czechy :) policja zlapie cie 100m za granica i jest problem a tam innej drogi od zwardonia nie ma :)

Witam. Mała nieścisłość. Jadąc przez Zwardoń, na Słowacji winieta obowiązuje dopiero od wjazdu na autostradę w Żylinie.
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 01.06.2013 17:05

piamir napisał(a):
slr napisał(a):Ale jadac np przez zwardon jakim codem chcesz nie placic winety skoro tam jest jedna droga a wineta musi byc zaraz od przekroczenia granicy tak samo czechy :) policja zlapie cie 100m za granica i jest problem a tam innej drogi od zwardonia nie ma :)

Witam. Mała nieścisłość. Jadąc przez Zwardoń, na Słowacji winieta obowiązuje dopiero od wjazdu na autostradę w Żylinie.

Dokładnie, winieta obowiązuje od Żiliny, nie zaraz po przekroczeniu granicy.
tomekj69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekj69 » 01.06.2013 17:08

Poza tym Twoja trasa od Pabianic do granicy chorwackiej liczy 832 km moja trasami niepłatnymi 799 km. Czas przejazdu to 9h 45min. u Ciebie i 11h 20min. u mnie... To za mało żeby korzystać z płatnych dróg. Ale dzięki za info... :D :papa:

Jednak jeżeli Ci się nie spieszy, to... można.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2013 23:31

mcbas napisał(a):Ale nadal liczę, że ktoś pomoże mi zdecydować czy NIE KUPUJĄC winietek aż do granicy chorwackiej lepiej jechać przez Gorzyczki, Cieszyn lub Zwardoń...

Jeśli nie chcesz żadnej winiety, to jedyne wyjście jechać przez Żylinę (obojętnie, czy przez Zwardoń czy Cieszyn), a dalej nie autostradą, tylko na Prievidzę, Komarno, Gyor - Csorną - dalej normalnie 86.

Czasowo na pewno wyjdzie bez sensu, ale to jedyna opcja bez winiet.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 02.06.2013 07:24

Siemka.
@Raul77. Dzięki. Sprawdziłem. 806 km wobec 799 przez Ostrawę. 12.20h zamiast 11.20. Rzeczywiście żadna oszczędność... :D Ale dlaczego piszesz, że to jedyna droga bez winietek?? 8O
Czy planowana trasa: Gorzyczki, Ostrawa, Pribor, Holestov, Strażnice (Czechy), Bratysława (Słowacja) a dalej już Węgry i 86 do granicy z Chorwacją jest gdzieś obciążona winietkami?? Prawdę mówiąc trochę jestem zaniepokojony, bo używam bardzo fajnego narzędzia z Cro.pl czyli kalkulatora podróży i to on pokazuje mi tę opcję... :roll:
Pozdrawiam. :papa:
Ostatnio edytowano 02.06.2013 08:00 przez mcbas, łącznie edytowano 1 raz
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 02.06.2013 07:39

Ale wineta w slowacji to nie majatek, wolisz tluc sie jakimis bocznymi drogami i kombinowac niz wydac pare zl i jechac szybciej i lepiej? To co wydasz na objazdy no i czas nie wyjdzie tyle co wineta?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone