Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 07.04.2013 19:38

arek71 napisał(a):Lepiej napiszcie czy są jakieś zmiany na 86-ce bo w 2012 nie jechałem.
W tym roku będę jechał i mnie to interesuje.

Oo dobrze mówi ja też w tym roku będe 86 śmigał wyremontowali już przed Redics :?:

:D
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 08.05.2013 19:36

Trochę chciałbym odświeżyć temat, bo w tym roku planuję pojechać tą trasą. Czy ktoś z majówkowiczów jadących w tym roku może napisać pare słów na temat stanu drogi, ewentualnych remontów lub utrudnień. Węgry od niedawna na street view w mapach google i całkiem miło 86 się prezentuje.
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 09.05.2013 22:32

Przejechałem 86 dwukrotnie jadąc na majówkę. Polecam. To było już chyba z 15 raz jak przemierzyłem tę trasę.
Ogólnie bez utrudnień, żadnych remontów, wahadeł i.t.p. Stan nawierzchni poprawny, najlepszy przed Redics, najgorszy w środkowej części trasy, tragiczny przejazd kolejowy w Zalalovo, sporo rozjechanych zwierząt. W nocy lepiej jechać za TIREM.
Policji nie widziałem,ale w nocy zatrzymywały mnie jakieś kobiety, myślałem, że Policja - machały latarką, a potem patrze babka w mini 8O .
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 10.05.2013 06:36

didik napisał(a):Przejechałem 86 dwukrotnie jadąc na majówkę.

Gdzie przekraczałeś granicę? Jeśli w Letenye, to starym czy nowym przejściem? Jeśli nowym - czy odcinek autostrady M7 od zjazdu z M70 do granicy jest płatny?
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 10.05.2013 08:29

Przekraczałem Redics - Mursko Sredisce, nie wiem czy jest płatny, za to ze dwa lata temu we wrześniu zawrócono mnie ze starego przejścia w Letenye - dostępne dla ruchu lokalnego.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.05.2013 08:33

didik napisał(a):Przekraczałem Redics - Mursko Sredisce, nie wiem czy jest płatny...

Free.
:hut:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 10.05.2013 13:34

didik napisał(a): sporo rozjechanych zwierząt. W nocy lepiej jechać za TIREM.

I tu dostrzegam podstawowy bład - TIR weźmie takie truchło "okrakiem", a Ty nie będziesz miał szans na ninknięcie najechania na zwłoki. Pół biedy jeżeli będzie to zając, gorzej jak sarna albo duży pies.
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 10.05.2013 17:58

Można polemizować.
Nie jeżdżę jak większość, na zderzaku, ale trzymam dystans, który jak sądzę (biorąc pod uwagę prędkość) pozwoli zareagować, jeśli coś się pojawi za TIREM. Napewno dostrzegę też światła STOP.
Reasumując, około połowę tej trasy staram się przejechać za większym pojazdem.
Muszę dodać, że raczej obawiam się zwierząt tych wyskakującyh, niż pozostałości.
Nie namawiam jednak, ani nie krytykuję przeciwnego zdania.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 11.05.2013 19:53

dasuch napisał(a):
didik napisał(a):Przejechałem 86 dwukrotnie jadąc na majówkę.

Gdzie przekraczałeś granicę? Jeśli w Letenye, to starym czy nowym przejściem? Jeśli nowym - czy odcinek autostrady M7 od zjazdu z M70 do granicy jest płatny?

Tez wlasnie mam dylemat czy jechac starym czy nowym i ta trasa M70 czy free :) Jak narazie mam zaplanowane ze pojade starym a wczesniej dlugi odcinek 86 pozniej odbicie male na E65 i dalej 7 do granicy :) wiec mam nadzieje ze wsio bedzie ok :) Chyba ze ktos moze popotwierdzac ze ten odcinek do granicy jest tam free.

To moja trasa z Katowic:
http://goo.gl/maps/7XCHS
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.05.2013 20:20

slr napisał(a):Tez wlasnie mam dylemat czy jechac starym czy nowym i ta trasa M70 czy free :) Jak narazie mam zaplanowane ze pojade starym a wczesniej dlugi odcinek 86 pozniej odbicie male na E65 i dalej 7 do granicy :) wiec mam nadzieje ze wsio bedzie ok :) Chyba ze ktos moze popotwierdzac ze ten odcinek do granicy jest tam free.

To moja trasa z Katowic:

Jeżeli można zapytać to dlaczego robisz "małe odbicie...", a nie pojedziesz prosto na Rédics i potem przez ten cypel Słowenii do Mursko Središće (b.prosty objazd tego kawałeczka słoweńskiej autostrady), następnie na Čakovec za którym wjedziesz na autostradę chorwacką?

Jak podają mapy odcinek M-70 dla pojazdów do 3,5 tony jest bezpłatny.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.05.2013 20:38

el_guapo napisał(a):
didik napisał(a): sporo rozjechanych zwierząt. W nocy lepiej jechać za TIREM.

I tu dostrzegam podstawowy bład - TIR weźmie takie truchło "okrakiem", a Ty nie będziesz miał szans na ninknięcie najechania na zwłoki. Pół biedy jeżeli będzie to zając, gorzej jak sarna albo duży pies.

Wrrrrr.... raz walnąłem przy 80km/h i to w nocy- jadąc kawałek za TIR-em ze Zgorzelca na Bolesławiec, ale w lichej widoczności (mgły polne) w przejechanego, wielkiego psióra. A że Audi A4 ma niewiele podwozie od asfaltu więc... podrzuciło nas mocno i znienacka. Dobrze, że ślisko nie było!
Kurde, to była jedna z najnieprzyjemniejszych drogowych przygód jakie miałem... Leży jakieś duże cholerstwo i nagle masz je przed maską...brrrrr.... :evil:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.05.2013 12:40

Wrrrrr.... raz walnąłem przy 80km/h i to w nocy- jadąc kawałek za TIR-em ze Zgorzelca na Bolesławiec, ale w lichej widoczności (mgły polne) w przejechanego, wielkiego psióra. A że Audi A4 ma niewiele podwozie od asfaltu więc... podrzuciło nas mocno i znienacka. Dobrze, że ślisko nie było!
Kurde, to była jedna z najnieprzyjemniejszych drogowych przygód jakie miałem... Leży jakieś duże cholerstwo i nagle masz je przed maską...brrrrr.... :evil:

Bardzo mi pasuje 86tka, do tej pory jechałem nią 3 razy, w tym 2 razy nocą: powiem szczerze, że wizja zderzenia ze zwierzakiem, czy najechania na truchło jest jedynym minusem tej drogi.
Obawiam się, ze na niektórych odcinkach nawet dozwolone 80km/h nie pozwoliłoby na ominięcie ew. przeszkody, a przecież rzadko kto jedzie tam mniej niż 100km/h.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 13.05.2013 19:22

el_guapo napisał(a):Bardzo mi pasuje 86tka, do tej pory jechałem nią 3 razy, w tym 2 razy nocą: powiem szczerze, że wizja zderzenia ze zwierzakiem, czy najechania na truchło jest jedynym minusem tej drogi.
Obawiam się, ze na niektórych odcinkach nawet dozwolone 80km/h nie pozwoliłoby na ominięcie ew. przeszkody, a przecież rzadko kto jedzie tam mniej niż 100km/h.

W zeszłym roku jechałem przez Czechy i przy drodze R52 (dozwolone 130km/h) widziałem spore stada saren w bardzo niewielkiej odległości od drogi. W drodze powrotnej jadąc tym odcinkiem nad ranem zwróciłem uwagę, że nie było tam żadnych siatek wzdłuż ekspresówki. Jak widzisz możliwość trafienia w zwierzaka jest również na drogach gdzie podróżuje się znacznie szybciej.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 14.05.2013 12:16

romuald22 napisał(a):
slr napisał(a):Tez wlasnie mam dylemat czy jechac starym czy nowym i ta trasa M70 czy free :) Jak narazie mam zaplanowane ze pojade starym a wczesniej dlugi odcinek 86 pozniej odbicie male na E65 i dalej 7 do granicy :) wiec mam nadzieje ze wsio bedzie ok :) Chyba ze ktos moze popotwierdzac ze ten odcinek do granicy jest tam free.

To moja trasa z Katowic:

Jeżeli można zapytać to dlaczego robisz "małe odbicie...", a nie pojedziesz prosto na Rédics i potem przez ten cypel Słowenii do Mursko Središće (b.prosty objazd tego kawałeczka słoweńskiej autostrady), następnie na Čakovec za którym wjedziesz na autostradę chorwacką?

Jak podają mapy odcinek M-70 dla pojazdów do 3,5 tony jest bezpłatny.

No wlasnie sie zastanawiam jak jechac :) jeszce mam czas do lipca :) na zastanowienie sie :) To moja pierwsza wyprawa do Chorwacji :)
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 19.05.2013 22:08

jechałem 3 razy trasą 86 zawsze w nocy tam i z powrotem. szybko, przyjemnie, mały ruch. jedyny minus ale dotyczy to większości dróg nocą, że może gwałtownie jakaś dziczyzna wtargnąć na drogę. na szczęście ani razu na tej drodze mi się to nie przytrafiło, ale trzeba być uważnym - może dlatego tak lubię tę trasę - nie pozwala usnąć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone