Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 20.01.2013 07:52

Lepiej napiszcie czy są jakieś zmiany na 86-ce bo w 2012 nie jechałem.
W tym roku będę jechał i mnie to interesuje.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 20.01.2013 08:00

arek71 napisał(a):Lepiej napiszcie czy są jakieś zmiany na 86-ce bo w 2012 nie jechałem.
W tym roku będę jechał i mnie to interesuje.

Zmiany tylko na lepsze.
Droga fajna, coraz lepsza.
Ja nie pamiętam żadnych robót-leciałem dwa razy nocą.

Jak zwykle trzeba uważać na zwierzątka. Nawet te z pozoru małe. Można np. rozwalić oponę. :mrgreen:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.01.2013 13:45

Amikol napisał(a):jedni jeżdżą przepisowo(mniejszość) a inni ........
rada dla tych co lubią szybką jazdę - nie patrzą na znaki ..."przykleić" się do TIRa i "bezpiecznie" a zarazem szybko można "przelecieć" 86
:papa:

Swietna rada - Wuju. Zwłaszcza jak TIR weźmie 'okrakiem' psa/sarnę, a Tobie pojawi się to truchło 10m przed maską przy 100tce którą śmigają tam TIRY.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.01.2013 08:21

Czy dalej można na trasie 86 zakupić za połowę ceny paliwo od polskich kierowców Tirów :wink: :wink: :wink:

Ryzyko małe, a oszczędności duże :wink: . Owca cała i wilk syty :wink:

Zawsze jeżdże za Tirami. Człowiek się uczepi to i szybciej jedzie, pogada gdzie można dobrze i tanio zjeść, a i dowie się co nieco o koleżankach zatrzymujących pojazdy na tzw. autostop. :wink: . Powodzenia na trasie. Tylko proszę uważać na autostopowiczki :) :wink:
leeluu1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leeluu1 » 14.02.2013 17:51

Powiedzcie mi bo po raz pierwszy bede jechał 86 czy kieruje sie na Lenti a pozniej na M70 i na jakie przejscie stare czy autostradowe? jesli autostradowe to juz nie jest to platny odcinek, a jesli stare przejscie to jak wyglada tam przekraczenie granicy jest wogole tam zycie ? ;)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 15.02.2013 12:41

W Lenti kierujesz się na Lendavę (SLO) i Mursko Sredisce (HR) a potem na Cakovec (HR).
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.02.2013 16:56

leeluu1 napisał(a):Powiedzcie mi bo po raz pierwszy bede jechał 86 czy kieruje sie na Lenti a pozniej na M70 i na jakie przejscie stare czy autostradowe? jesli autostradowe to juz nie jest to platny odcinek, a jesli stare przejscie to jak wyglada tam przekraczenie granicy jest wogole tam zycie ? ;)

Masz 3 warianty do wyboru:

- jedziesz 86 do samego końca aż do granicy ze Słowenią (przez Lenti nie jedziesz wcale). Dalej lokalnymi drogami przez Dolga vas - Lendavę do Mursko Sredisce. Tam wjeżdżasz do CRO, dalej 209 - Cakovec - 20 i wpadasz na A4 na węźle Cakovec

- jedziesz 86 do m. Zalabaksa za którą skręcasz w lewo na Lenti i przez Lenti i Kuftej dojeżdżasz do M70, którą jedziesz do węzła nr 2 (z drogą krajową nr 7) i dalej na stare przejście. Tutaj musisz sprawdzić kiedy jedziesz bo w latach ubiegłych było ono czynne dla osobówek w ruchu międzynarodowym jedynie w terminie 01.06-31.08

- identycznie jak w wariancie 2 z tym, że jedziesz M70 aż do M7 gdzie kontynuujesz jazdę aż do przejścia autostradowego. Tutaj musisz pamiętać że ten ostatni odcinek (pomiędzy węzłem M7/M70 a granica HU/CRO) jest objęty winietą więc nie wiem czy jest sens ?
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 15.02.2013 17:50

Mosqito napisał(a):Tutaj musisz pamiętać że ten ostatni odcinek (pomiędzy węzłem M7/M70 a granica HU/CRO) jest objęty winietą więc nie wiem czy jest sens ?

Według informacji ze strony http://www.motorway.hu/Root/Autopalya-H ... ENGYEL.pdf odcinek ten jest bezpłatny dla samochodów osobowych.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 15.02.2013 18:01

dasuch nic tam nie pisze o M7 (węzeł M70-granica) :twisted: więc nic się nie zmieniło i jest płatna.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 15.02.2013 18:04

Masz rację, źle odczytałem :oops: :oops:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 17.02.2013 13:02

Mosqito napisał(a):
leeluu1 napisał(a):Powiedzcie mi bo po raz pierwszy bede jechał 86 czy kieruje sie na Lenti a pozniej na M70 i na jakie przejscie stare czy autostradowe? jesli autostradowe to juz nie jest to platny odcinek, a jesli stare przejscie to jak wyglada tam przekraczenie granicy jest wogole tam zycie ? ;)

Masz 3 warianty do wyboru:

- jedziesz 86 do samego końca aż do granicy ze Słowenią (przez Lenti nie jedziesz wcale). Dalej lokalnymi drogami przez Dolga vas - Lendavę do Mursko Sredisce. Tam wjeżdżasz do CRO, dalej 209 - Cakovec - 20 i wpadasz na A4 na węźle Cakovec

- jedziesz 86 do m. Zalabaksa za którą skręcasz w lewo na Lenti i przez Lenti i Kuftej dojeżdżasz do M70, którą jedziesz do węzła nr 2 (z drogą krajową nr 7) i dalej na stare przejście. Tutaj musisz sprawdzić kiedy jedziesz bo w latach ubiegłych było ono czynne dla osobówek w ruchu międzynarodowym jedynie w terminie 01.06-31.08

- identycznie jak w wariancie 2 z tym, że jedziesz M70 aż do M7 gdzie kontynuujesz jazdę aż do przejścia autostradowego. Tutaj musisz pamiętać że ten ostatni odcinek (pomiędzy węzłem M7/M70 a granica HU/CRO) jest objęty winietą więc nie wiem czy jest sens ?

Mała poprawka do 3 go wariantu: odcinek (pomiędzy węzłem M7/M70 a granica HU/CRO) jest gratis !!!! ale tylko ten odcinek w druga strone do Budapesztu juz nie.
Prznajmniej w 2011 i 2012 byl darmowy. W 2011 rozmawialem na tym odcinku z magiarskimi celnikami i bylo ok. :wink:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 17.02.2013 13:33

Faktyczynie cos sie chyba pozmienialo
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 17.02.2013 14:40

Adrian34 napisał(a):Mała poprawka do 3 go wariantu: odcinek (pomiędzy węzłem M7/M70 a granica HU/CRO) jest gratis !!!! ale tylko ten odcinek w druga strone do Budapesztu juz nie. Prznajmniej w 2011 i 2012 byl darmowy. W 2011 rozmawialem na tym odcinku z magiarskimi celnikami i bylo ok. :wink:

Według www.motorway.hu oraz www.autopalya.hu a są to oficjalne strony węgierskiego państwowego zarządcy autostrad odcinek M7 od węzła z M70 do granicy HU/CRO jest płatny. Wolałbym opierać się na oficjalnych serwisach i wynikających z nich informacjach. Rozumiem, że Tobie udało się przejechać za darmo ale z całym szacunkiem do Ciebie nie traktowałbym tego jako punktu odniesienia. Przynajmniej dopóki nie zobaczymy oficjalnego stanowiska Węgrów :D
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 17.02.2013 18:59

W 2011 i 2012 wg stron int. węgierskich był to odcinek darmowy - sprawdzałem przed wyjazdem.
Teraz faktycznie wygląda, że coś się w tej kwestii zmieniło i lepiej będzie zjechać te kilka set metrów wcześniej na 7 i jechać starym przejściem.
Przez Dolga Vas jechałem tylko raz i trasa ta mi jakoś nie podchodzi, wolę "2 i 3 opcję" tzn M7/M70, a teraz tylko opcja druga wchodzi w rachubę 7/M70.
Dwa razy jechałem starym przejściem, nie autostradowym.
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 17.02.2013 19:03

Nawet mapki na madziarskich stronkach różnią się od tegorocznych, więc na sto procent coś się zmieniło.
Przepraszam za zamieszanie.
Przyznaję, że przed napisaniem posta nie sprawdziłem u źródła.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone