Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 17.06.2010 05:51

Dzięki z info dot.86 . Kolega cretor23 podał informację dla 86 od Kormend kierunek Bratysława. Z informacji na forum wynika że najgorzej jest na odcinku od Kormend do Redics.
Czekamy na dalsze info.
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 17.06.2010 09:29

zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 17.06.2010 12:41

jurek sosnowiec napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):Wczoraj na CB rozmawiałem z kierowcą TIRA, który jeździ tą drogą 2 x w tygodniu. Mówił, że do Redics jest pięć wahadełek i na każdym stał max. 5 minut. Tak więc tragedii nie ma. Może w sezonie postoimy max. 10 min. Sam zawsze do CRO jadę autostradami a wracam przez Węgry. W tym roku lecę przez Węgry w obydwie strony. Autostradami szybciej, ale mnie strasznie nudzą. Na co dzień sporo jeżdżę w pracy i na wakacjach chyba jednak lepiej się czuję, jak jadę spokojnie, bez pośpiechu. Po drodze nocleg w Letenye, rano śniadanko i strzała do Hvaru. W drodze powrotnej ta sama opcja. Pozdrowienia dla wszystkich i udanego urlopu życzę :D

Czy w Letenye trzeba wjeżdzać na płatny odcinek autostrady czy tez należy przekraczać starym przejściem?Chyba że ten kawałek nie jest płatny?
Pozdrawiam.

Na Węgrzech nie płacisz. W Kormend odbijasz na Zalaegerszeg, później lecisz dróżką E65 do Nagykanizsa i dróżką nr 7 przez Sormas do Letenye. Na autostrady węgierskie nie wjeżdżasz
jurek sosnowiec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek sosnowiec » 18.06.2010 11:05

zonatyfacet1 napisał(a):
jurek sosnowiec napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):Wczoraj na CB rozmawiałem z kierowcą TIRA, który jeździ tą drogą 2 x w tygodniu. Mówił, że do Redics jest pięć wahadełek i na każdym stał max. 5 minut. Tak więc tragedii nie ma. Może w sezonie postoimy max. 10 min. Sam zawsze do CRO jadę autostradami a wracam przez Węgry. W tym roku lecę przez Węgry w obydwie strony. Autostradami szybciej, ale mnie strasznie nudzą. Na co dzień sporo jeżdżę w pracy i na wakacjach chyba jednak lepiej się czuję, jak jadę spokojnie, bez pośpiechu. Po drodze nocleg w Letenye, rano śniadanko i strzała do Hvaru. W drodze powrotnej ta sama opcja. Pozdrowienia dla wszystkich i udanego urlopu życzę :D

Czy w Letenye trzeba wjeżdzać na płatny odcinek autostrady czy tez należy przekraczać starym przejściem?Chyba że ten kawałek nie jest płatny?
Pozdrawiam.

Na Węgrzech nie płacisz. W Kormend odbijasz na Zalaegerszeg, później lecisz dróżką E65 do Nagykanizsa i dróżką nr 7 przez Sormas do Letenye. Na autostrady węgierskie nie wjeżdżasz
Dzięki za informacje jechałem tą drogą na Sormas kilka razy ale jeden facet pisał że odcinek przed granicą jest niepłatny chciałem sie upewnić.
Pozdrawiam.
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 18.06.2010 22:21

Czytam wasze posty i liczę i dochodzę do wniosku, że odemnie (śląsk a własciwie zagłębie) żadna kombinacja przez Węgry nie ma najmniejszego sensu. Jak zaoszczędzę na winiecie austriackiej to wydam więcej na paliwo i jakbym nie liczył to wychodzi mi, że jestem w stanie zaoszczędzić max do 100 zł. Nie wiem czy dobrze liczę ale nie jest to warte tej kwoty i jadę standardowo - Słowacja - Austria - Słowenia - Cro. Szkoda że dopiero w sierpniu :(
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 19.06.2010 05:45

Tak dla przypomnienia - wybieram drogę 86 z powodu obawy przed korkami na granicy SLO-CRO.
Podobno takowe są zawsze w weekendy a ja właśnie w sobotę będę pomykał do Chorwacji.

Wolę jechać wolniej niż stać w kolejce.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 19.06.2010 07:14

SewerynR napisał(a):Czytam wasze posty i liczę i dochodzę do wniosku, że odemnie (śląsk a własciwie zagłębie) żadna kombinacja przez Węgry nie ma najmniejszego sensu. Jak zaoszczędzę na winiecie austriackiej to wydam więcej na paliwo i jakbym nie liczył to wychodzi mi, że jestem w stanie zaoszczędzić max do 100 zł. Nie wiem czy dobrze liczę ale nie jest to warte tej kwoty i jadę standardowo - Słowacja - Austria - Słowenia - Cro. Szkoda że dopiero w sierpniu :(

Jeśli już o oszczędnościach wtrąciłeś, to chyba są większe. Płacisz tylko słowacką winietę i autostrady w CRO. Odległości są podobne. Jakaż tam kombinacja? Przecież to prosta droga :D Poza tym jeśli śpisz po drodze, to noclegi w HU tańsze niż w CRO. Przejedź się autostradami w jedną i 86 z powrotem, to sam ocenisz. Na forum każdy ma swoje ulubione typy :D
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 19.06.2010 15:48

Kolega ma rację .Może to nie aktualne, ale wracając z Istrii na przejście graniczne Dragonia ze Słowenią odstałem w kolosalnym korku sporo czasu. Dopiero przy wjechaniu a autostradę w m.Koper się rozluźniło. Wracałem w sobotę (zmiany turnusów) :evil:
marfipl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marfipl » 23.06.2010 22:44

cretor23
napisz proszę bliższą lokalizację polecanej knajpki. W Csornej przejazdów jest kilka, a że wybieram się tamtędy, uniknąłbym błądzenia. Pytanie Węgrów o drogę chyba nie ma sensu... ;-)
I pojawiło się pytanie o płacenie tam w euro, też fajnie byłoby wiedzieć.
Pozdrawiam
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 23.06.2010 23:04

by Hepik
"Za przejazdem kultowa już knajpka "

Obrazek

no właśnie może jeszcze ktoś jechał 86 , proszę podzielić się informacjami o stanie drogi.
Izawid
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izawid » 24.06.2010 13:44

ja się wybieram 3.07 i tez jestem ciekawa jak to wszystko wygląda?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.06.2010 20:49

No to do zobaczenia w Csornej. Ja będę tam w najbliższą sobotę (26.06.) około południa na wczesny obiad. Oczywiście można płacić w euro. Dwa lata temu za cztery obiady (duże porcje) zapłaciłem 20 euro z napiwkiem :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.06.2010 21:23

greenrs napisał(a):No to do zobaczenia w Csornej. Ja będę tam w najbliższą sobotę (26.06.) około południa na wczesny obiad. Oczywiście można płacić w euro. Dwa lata temu za cztery obiady (duże porcje) zapłaciłem 20 euro z napiwkiem :D

My też tam na obiadek nie wiem o której jak się zgadamy może razem.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.06.2010 21:26

stary_jac napisał(a):by Hepik
"Za przejazdem kultowa już knajpka "

Obrazek

no właśnie może jeszcze ktoś jechał 86 , proszę podzielić się informacjami o stanie drogi.

A co polecacie tam do zjedzenia nigdy tam nie byłem jakieś firmowe danie czy popularny schabowy jakieś oryginalne jedzonko. Doradźcie cos bo jeśli menue jest po węgiersku o biada mi hhhhhee
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.06.2010 21:52

Nic się nie martw. Menu jest również po polsku! A najlepiej spróbować czegoś z kuchni węgierskiej. Może jakiś gulasz...?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone