Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sajmonpk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmonpk » 19.04.2012 14:28

tamtam napisał(a):
Iggy napisał(a):
sajmonpk napisał(a):jeżeli chodzi o ograniczenia to nie próbowałem przekraczać prędkości lepiej nie kusić losu

Też jestem tego zdania, stąd moje pytanie, czy na tej drodze dużo jest miejsc z ograniczeniami.
No i jaka jest tolerancja: czy "50" oznacza ani kilometra/h więcej, czy też np. mogę "przemknąć" z szybkością, powiedzmy, 52 km/h :-)

chyba 4 lata temu jechałem tą trasą i jechałem na maksa poza terenem zabudowanym. W terenie zabudowanym zwalniałem przed fotoradarami. Miałem za nawigację iGO z wgraną najnowszą bazą fotoradarów.
Jechało mi się bardzo dobrze.
Za tydzień jadę znów 86tką do Chorwacji. Zobaczymy jak będzie tym razem.

Pozdraw

w takim razie czekamy na informacje po powrocie u danego wyjazdu
pozdrawiam sajmon
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2012 21:40

Ja w sierpniu jadę do Neum w Bośni i właśnie planuję wyjazd z Krakowa przez Węgry. Czy będę musiał jechać przez tą sławną 86-kę?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.04.2012 23:14

Serce w pasy napisał(a):Ja w sierpniu jadę do Neum w Bośni i właśnie planuję wyjazd z Krakowa przez Węgry. Czy będę musiał jechać przez tą sławną 86-kę?

Niekoniecznie. Ja w zeszłym roku z Krakowa jechałem przez Słowację (Bańską Bystrzycę) w kierunku na Budapeszt. Czyli z pominięciem drogi 86, tylko autostradą.

W tym roku chcę inaczej: autostradą przez Słowację i 86 przez Węgry :-)
Oczywiście także z Krakowa, a jadę w okolice Trogiru. Do Neum w zasadzie trasa jest podobna chyba, że chcesz z Budapesztu od razu na południe jechać przez wschodnią Chorwację i caluśką Bośnię. Niemniej to chyba niezbyt dobra opcja ze względu na czas przejazdu ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2012 23:19

Iggy napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Ja w sierpniu jadę do Neum w Bośni i właśnie planuję wyjazd z Krakowa przez Węgry. Czy będę musiał jechać przez tą sławną 86-kę?

Niekoniecznie. Ja w zeszłym roku z Krakowa jechałem przez Słowację (Bańską Bystrzycę) w kierunku na Budapeszt. Czyli z pominięciem drogi 86, tylko autostradą.

W tym roku chcę inaczej: autostradą przez Słowację i 86 przez Węgry :-)
Oczywiście także z Krakowa.

Co cię skłania do takiej decyzji? Jak bardzo ta trasa wydłuża czas przejazdu? Czytałem, że ta trasa jest bardzo widokowa.
Ostatnio edytowano 27.04.2012 23:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.04.2012 23:25

Po prostu chęć odmiany :-) Tamtą drogę już znam, a chciałbym zobaczyć coś innego.

Ale jest to także i pragmatyczna decyzja: w tym roku zmieniły się ceny winietek na autostrady i opłaca mi się w związku z tym kupić winietkę miesięczną, a więc wracać ta samą drogą. Lepiej więc końcówkę drogi powrotnej mieć po autostradzie, bo rok temu straszliwie się umordowaliśmy jadąc przez Słowację via Bańska Bystrzyca po nocy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2012 23:30

Zastanawia mnie czas przejazdu tą trasą. Zawsze jeździłem autostradami przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację. Tą trasą wiem jak zaplanować czas przejazdu, a tu nie mam pojęcia ile mi zajmie trasa. Możecie się podzielić?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.04.2012 23:38

Też właśnie nie wiem, ile to czasu zajmie i czekam na pierwsze relacje z majowego weekendu w Chorwacji.

Rok temu przez Słowację normalną drogą wyszło mi około 4,5 godziny. Sądzę, że przez Węgry drogą "86" powinno wyjść podobnie, bo i długość trasy jest podobna.

Poza tym rok temu na "86" były remonty i to także mnie skłoniło, żeby pojechać przez Budapeszt. Mam nadzieję, że w tym roku jest już lepiej, ale to zobaczymy w relacjach osób, które wrócą po majówce z Chorwacji.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 28.04.2012 11:33

Serce w pasy napisał(a):Zastanawia mnie czas przejazdu tą trasą. Zawsze jeździłem autostradami przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację. Tą trasą wiem jak zaplanować czas przejazdu, a tu nie mam pojęcia ile mi zajmie trasa. Możecie się podzielić?

Cała DK 86 ma ok. 200km. Czas przejazdu zależy od pory dnia lub nocy ale 3-3,5 godz. to realny przejazd.Nawet remonty w tym nie przeszkodzą, a jak się podepniesz pod tira to śmigasz ino miło :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2012 14:19

Cześć Szary
A czy muszę kupować winietę?
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 28.04.2012 20:07

Na drodze 86 nie ma obowiązku korzystania z winiety HU
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2012 21:37

No dobrze ,ale droga 86 w HU to nie wszystko. Ja jadę od granicy słowackiej do Osijeku w Cro, dlatego pytam czy na cały ten odcinek muszę kupować winietę
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 28.04.2012 22:32

Cześć Damian
No więc tak- całe Węgry bez winiety obojętnie czy do Letenye czy Redics. Z Letenye prosto na autocestę a z Redics 15 minut objazdu Słowenii bez złodziejskiej winiety i jesteś w Cro (koło Ćakovca wbijasz na autocestę)Ciut tańsze rozwiązanie o jakieś 40 kun. Jutro zapodam Ci linka do objazdu jak będziesz zainteresowany.Jechałem tamtędy przez ostatnie trzy lata i nie ma strachu. Bez lipy :wink:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 28.04.2012 23:02

Nareszcie dorwałem się do kompa- nie cierpię pisać z telefonu.
Tutaj Mosqito dokładnie opisał trasę przez Słowenię.Posty z 2009 roku ale od tego czasu nic się nie zmieniło- no może poza stanem drogi 86- teraz powinna być jak lotnisko.
W Szombathely przy drodze masz otwarte 24h Tesco jakbyś chciał zrobić małe zakupy.

P.S.Szkoda Cracovii chyba nie ma już szans. Na pocieszenie- Adam Marciniak to porządny chłop z jajami.Górnikowi będzie go brakować a Wam na pewno pomoże w powrocie do ekstraklasy
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.04.2012 22:30

Serce w pasy napisał(a):Zastanawia mnie czas przejazdu tą trasą. Zawsze jeździłem autostradami przez Czechy, Austrię, Słowenię i Chorwację. Tą trasą wiem jak zaplanować czas przejazdu, a tu nie mam pojęcia ile mi zajmie trasa. Możecie się podzielić?

Ja natomiast zawsze słowacką autostradą i 86-tką przez Węgry. Cały odcinek na chorwackie wybrzeże dzielę sobie na dwa dni z noclegiem w okolicach Slunja. Wyjeżdżam około 6-7 rano a o 17 piję już piwko w Slunju. Następnego dnia zostaje mi od 4 do 6 godzin jazdy w zależności od tego, gdzie jadę. Jeżdżę tak bo lubię. Nie przepadam za nudnymi autostradami, więc wybieram zawsze kompromisowe rozwiązanie: "pół na pół" :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2012 08:53

szary779 napisał(a):Nareszcie dorwałem się do kompa- nie cierpię pisać z telefonu.
Tutaj Mosqito dokładnie opisał trasę przez Słowenię.Posty z 2009 roku ale od tego czasu nic się nie zmieniło- no może poza stanem drogi 86- teraz powinna być jak lotnisko.
W Szombathely przy drodze masz otwarte 24h Tesco jakbyś chciał zrobić małe zakupy.

P.S.Szkoda Cracovii chyba nie ma już szans. Na pocieszenie- Adam Marciniak to porządny chłop z jajami.Górnikowi będzie go brakować a Wam na pewno pomoże w powrocie do ekstraklasy

Ja w ogóle nie wjeżdżam do Słowenii. Jadę przez Słowację, Węgry, Kawałkiem Cro i Później Bośnia.

Ze spadkiem już się pogodziłem, chodziłem na trzecią ligę to i będę chodził na I ligę. Garbata dola kibica Pasów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone