Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 17.04.2012 18:30

agabe napisał(a):
KB napisał(a):drug połowa maja planowany wypad : póżniej druga połowa sierpnia -z majówki obiecuję dodać aktualizację chyba że wariant M1 -81 -M7 będzie górą.

dokąd się wybieracie? i oczywiście śledze temat :D :D :D

maj-Tribunj samotnie :sierpien juz większą grupą Orebic.
Pozdrawiam
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 17.04.2012 18:35

KB napisał(a):
agabe napisał(a):
KB napisał(a):drug połowa maja planowany wypad : póżniej druga połowa sierpnia -z majówki obiecuję dodać aktualizację chyba że wariant M1 -81 -M7 będzie górą.

dokąd się wybieracie? i oczywiście śledze temat :D :D :D

maj-Tribunj samotnie :sierpien juz większą grupą Orebic.
Pozdrawiam

napisz na priwata adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.04.2012 19:12

A niechby i 250 - ważne, ile się jedzie.

Ja, póki co, planuję jechać na Zalaegerszeg i Nagykanizsa i potem na Letenye.

No ale jak piszecie, że 4 godziny, to super.
A jak tam jest z ograniczeniami prędkości i patrolami/radarami?
sajmonpk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmonpk » 17.04.2012 19:50

to moja trasa według kolegi googla wychodzi 257 km
[url]http://g.co/maps/bm8ag
pozdrawiam sajmon[/url]
Ostatnio edytowano 17.04.2012 20:16 przez sajmonpk, łącznie edytowano 1 raz
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.04.2012 20:00

Coś mi się nie wyświetla Twoja trasa... Znaczy jest mapa, ale bez zaznaczonej trasy.

Ja swoją mam na Targeo:
Moja trasa

Też pewnie nie obejrzysz, chyba, że masz konto na Targeo, bo mapa Europy dostępna jest dopiero po zalogowaniu.
sajmonpk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmonpk » 17.04.2012 20:21

jeszcze do końca nie potrafię wklejać linków do map ale w poprzednim poście coś się wyświetliło pozdrawiam i poproszę o ewentualną podpowiedź odnośnie wklejania
sajmonpk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmonpk » 17.04.2012 20:26

Iggy napisał(a):A niechby i 250 - ważne, ile się jedzie.

Ja, póki co, planuję jechać na Zalaegerszeg i Nagykanizsa i potem na Letenye.

No ale jak piszecie, że 4 godziny, to super.
A jak tam jest z ograniczeniami prędkości i patrolami/radarami?

właśnie tą trasę pokonuję, parole widziałem dwukrotnie na całe szczęście jechałem zgodnie z przepisami ,choć uważam że 30 km/h to lekka przesada
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 17.04.2012 20:47

@sajmonpk
Teraz lepiej - widzę Twoją trasę.

Moja jest prawie taka sama, ale ścinam cały ten łuk przez Szombathely jadąc prosto przez Sarvar i dalej w dół na Zalaegerszeg. Stąd zapewne wychodzi mi krócej.

Zaś co do czasu przejazdu to interesuje mnie o tyle, by to porównać z czasem przejazdu przez Słowację via Bańska Bystrzyca.

Niestety te cholerne autostrady w Słowacji i na Wegrzech nie chcą się pokryć i wychodzi mi albo zwykłymi drogami przez Słowację i potem autostradami na Węgrzech, albo autostradą przez Słowację i zwykłą drogą przez Węgry.
W zeszłym roku testowałem wariant pierwszy, a w tym roku myślę nad drugim.

Z pierwszego średnio byłem zadowolony - jednak zwykłymi drogami po Słowacji wypada dość długo, jeśli kurczowo trzymać się ograniczeń (a inaczej nie miałem odwagi jechać ;-) ) A trzeba dodać, że po drodze mija się mnóstwo miejscowości, gdzie trzeba do tej "50" zwolnić.

Dlatego teraz pytam, czy po węgierskiej stronie jest podobnie? Czy jeśli na ograniczeniu do "50" pojadę - powiedzmy - 55, to zmieszczę się w jakiejś tolerancji (jak w PL), czy od razu czeka mnie szafot :-)
No i czy tych ograniczeń (miejscowości) jest dużo na tej trasie?
sajmonpk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sajmonpk » 18.04.2012 19:07

jadąc pierwszy raz pojechałem przez Sarvar tak chciała navi ale droga nie była ciekawa tym bardziej że była niedziela i godzina około 21 ,następnym razem jechałem przez Szombathely i dalej na Letenye. jeżeli chodzi o ograniczenia to nie próbowałem przekraczać prędkości lepiej nie kusić losu , a kasę za ewentualne mandaty przeznaczyć na coś bardziej przyjemnego.
pozdrawiam sajmon
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.04.2012 10:28

sajmonpk napisał(a):jeżeli chodzi o ograniczenia to nie próbowałem przekraczać prędkości lepiej nie kusić losu

Też jestem tego zdania, stąd moje pytanie, czy na tej drodze dużo jest miejsc z ograniczeniami.
No i jaka jest tolerancja: czy "50" oznacza ani kilometra/h więcej, czy też np. mogę "przemknąć" z szybkością, powiedzmy, 52 km/h :-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.04.2012 10:30

Na tej drodze trzeba jechać za TIRem i nie patrzeć na licznik.

:wink:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 19.04.2012 11:24

Iggy napisał(a):
sajmonpk napisał(a):jeżeli chodzi o ograniczenia to nie próbowałem przekraczać prędkości lepiej nie kusić losu

Też jestem tego zdania, stąd moje pytanie, czy na tej drodze dużo jest miejsc z ograniczeniami.
No i jaka jest tolerancja: czy "50" oznacza ani kilometra/h więcej, czy też np. mogę "przemknąć" z szybkością, powiedzmy, 52 km/h :-)

chyba 4 lata temu jechałem tą trasą i jechałem na maksa poza terenem zabudowanym. W terenie zabudowanym zwalniałem przed fotoradarami. Miałem za nawigację iGO z wgraną najnowszą bazą fotoradarów.
Jechało mi się bardzo dobrze.
Za tydzień jadę znów 86tką do Chorwacji. Zobaczymy jak będzie tym razem.

Pozdraw
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.04.2012 11:28

Hehe - w Słowacji to przetestowałem rok temu: zgarnęli TIR'a (na polskich blachach), który jechał przede mną :-)

W zasadzie to mnie interesuje takie, w sumie proste, porównanie, czy szybciej (a więc i krócej) da się przejechać przez Słowację (via Bańska Bystrzyca) do granicy z Węgrami, czy przez Węgry z Rajki do Letenye.

Rok temu jechałem wariantem nr 1 i w zasadzie poza tym, że jest tam dużo miejscowości i ograniczeń, to innych zastrzeżeń nie mam.
W tym roku chcę spróbować drugiego wariantu, czyli autostradą przez Słowację i drogą przez zachodnie Węgry.

Nawigacja pokazuje mi, że jeśli chodzi o czas przejazdu, to w zasadzie wsio ryba, którą trasą pojadę. Zatem postanowiłem zapytać na forum, czy ktoś ma w miarę realne czasy podróży tymi dwoma wariantami :-)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 19.04.2012 12:35

Iggy napisał(a):
Nawigacja pokazuje mi, że jeśli chodzi o czas przejazdu, to w zasadzie wsio ryba, którą trasą pojadę. Zatem postanowiłem zapytać na forum, czy ktoś ma w miarę realne czasy podróży tymi dwoma wariantami :-)

Poczekaj 2 tygodnie jak wrócą ludzie z długiego weekendu z Chorwacji to na pewno podadzą aktualne czasy przejazdu tą trasą.

Pozdraw
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.04.2012 12:38

Wydaje się, że to rozsądna propozycja z tym czekaniem zważywszy na fakt, iż rok temu były tam remonty, a w tym roku... nie wiadomo ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone