Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 19.09.2011 07:48

greenrs napisał(a):Przypomina mi to słynny spór sprzed lat o wyższości Świąt Wilkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia.

Zgadza się - dlatego informacje o 86 czerpałem z tego i innych wątków. Cóż, pojechałem, przejechałem, wyrobiłem sobie własne zdanie, które prezentuję i szczerze przepraszam że nie jest pozytywne :wink:

romuald22 napisał(a):Nie widzę powodu by "autostradowcy" zniechęcali do tej drogi osoby które lubią : 1. nie autostradami 2. nie śpieszą się 3. coś zobaczyć 4. bo tak chcę...

Też lubię zjechać z A, ba w drodze na wybrzeże HR jeździłem "1". Niestety "86" się rozczarowałem, bo ani ona równa, ani malownicza, i - TAK - faktycznie przypomina i dość dobitnie polskie drogi, od których każdy - przynajmniej w wakacje - chce jak najdalej uciekać. Nie ukrywajmy - to nie jest bundesstrasse w Austrii, czy nationalka we Francji, ale zwykła droga ze wszystkimi "polskimi" wadami i tylko 2ma atutami: jest bezpłatna i jest knajpa w Csornej :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.09.2011 11:40

el_guapo napisał(a): ... pojechałem, przejechałem, wyrobiłem sobie własne zdanie, które prezentuję i szczerze przepraszam że nie jest pozytywne :wink: ...

Mysmy raz jechali do Chorwacji wlasnie 86-ka w 2009 roku

Szybko nie pojedziemy ponownie ta trasa. Nic ciekawego, kiepski asfalt i faktycznie duzo TIRow. Traci sie zbyt duzo czasu a jak my ciagniemy bez noclegu to jest wazniejsze niz kilka dych na autostrade. To co zaoszczedzimy an nocleg wydamy na autostrady a i wakacji mamy wtedy wiecej :)
aaster
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaster » 23.09.2011 22:38

piotrulex napisał(a):
el_guapo napisał(a): ... pojechałem, przejechałem, wyrobiłem sobie własne zdanie, które prezentuję i szczerze przepraszam że nie jest pozytywne :wink: ...

Mysmy raz jechali do Chorwacji wlasnie 86-ka w 2009 roku

Szybko nie pojedziemy ponownie ta trasa. Nic ciekawego, kiepski asfalt i faktycznie duzo TIRow. Traci sie zbyt duzo czasu a jak my ciagniemy bez noclegu to jest wazniejsze niz kilka dych na autostrade. To co zaoszczedzimy an nocleg wydamy na autostrady a i wakacji mamy wtedy wiecej :)

Dwukrotnie jeżdżąc do cro jechaliśmy 86, dla nas dużym plusem jest to, że zawsze nocowaliśmy w pensjonacie Ilonka na granicy slo- cro w Mursko Srediscie. Dla podrożujących w centralnej polski to dobry przystanek po 12h jazdy
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 25.09.2011 10:47

A dlaczego tak narzekacie (jakość asfalt itd)? Niemal wszyscy piszą o 86 i granicy ze Słowenią, a po co tam jechać? Kiedy od Kormend jest super alternatywa kawałek 76 i 74 do równoległej 7 prowadzi jak po sznurku na stare przejście w Letenye? Tam niema żadnych uskoków tłoków itd.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.09.2011 10:54

Potwierdzam. Znakomita droga, jednak nie ominie się kilku małych miasteczek, gdzie jest ograniczenie do 30 km/h. Dla niektórych to największy problem - dla mnie wcale.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 25.09.2011 11:33

consett0805 napisał(a):A dlaczego tak narzekacie (jakość asfalt itd)? Niemal wszyscy piszą o 86 i granicy ze Słowenią,

Być moze dlatego, że jest to wątek o 86, a nie 74/76/7 czy jeszcze innym numerku
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 25.09.2011 19:10

el_guapo napisał(a):
consett0805 napisał(a):A dlaczego tak narzekacie (jakość asfalt itd)? Niemal wszyscy piszą o 86 i granicy ze Słowenią,

Być moze dlatego, że jest to wątek o 86, a nie 74/76/7 czy jeszcze innym numerku

Być może, ale 86 to lwia część tej trasy o której, nie jednokrotnie wspominałem. Również użyłem słowa "alternatywa" i to nie ta z filmu :D
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 25.09.2011 19:18

emok napisał(a)::evil: Ale to nie jest droga do Giżycka. Wymagajmy jednak w czasie wakacyjnych podróży trochę spokoju dla skołatanych nerwów. Wczoraj wróciliśmy z CRO. Jechaliśmy podobnie jak dwa lata temu trasą 86, też zachęceni przez " zadowolonych ". NIE POLECAMY do końca remontu , który potrwa zapewne długo. Jechaliśmy z Katowic w środę. Tirów masa. Powrót autostradą M7 przez Węgry, ale drobne problemy z oznakowaniem punktu sprzedaży winiet. Winieta 4 dniowa po przeliczeniu 25,5 zł. Ale ogólnie OK.

Niby nie ale dla mnie 86 to taka mała odskocznia do autostrad, tam trudno jest zasnąć i dobrze zawsze coś na przebudzenie się przyda.
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 26.09.2011 20:20

My 3 rok z rzędu 86 - i z roku na rok jest coraz lepiej!
Teraz tylko na wlocie jakieś drobne remonty, ale jak to naprawią, to za rok się pojedzie jak po maśle :)

Ślubny wyliczał plusy "materialne": odpada opłata za winiety, odpada ilość kilometrów, spada zużycie paliwa (no na autostradzie niby też nie trzeba 130, można 90-100, ale w takim razie jaki sens autostrady? ;) )
Moje plusy są niematerialne: malownicza trasa (no, taka "swojska"), można po drodze stanąć w kilku urokliwych punktach i zdecydowanie zasnąć za kółkiem się na 86 nie da ;)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.09.2011 20:30

Natko_ napisał(a):My 3 rok z rzędu 86 - i z roku na rok jest coraz lepiej!
Teraz tylko na wlocie jakieś drobne remonty, ale jak to naprawią, to za rok się pojedzie jak po maśle :)

Ślubny wyliczał plusy "materialne": odpada opłata za winiety, odpada ilość kilometrów, spada zużycie paliwa (no na autostradzie niby też nie trzeba 130, można 90-100, ale w takim razie jaki sens autostrady? ;) )
Moje plusy są niematerialne: malownicza trasa (no, taka "swojska"), można po drodze stanąć w kilku urokliwych punktach i zdecydowanie zasnąć za kółkiem się na 86 nie da ;)

... wszystko się zgadza :D
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 27.09.2011 08:03

W tym roku urozmaiciłem sobie trasę jadać ,,skrótem" przez Austrię.
Obrazek
GranicaWęgry Janossmorja droga 8507 (przedłużenie 86), Austria Andau droga L206
Tam chyba nie było nigdy przejścia
Obrazek
Widok w stronę Austrii
Obrazek
Do tyłu w stronę Węgier
Obrazek
Granica Austria(B51)Panhagen-Węgry Fertod(8531)
Obrazek
Obrazek
tamtam
Croentuzjasta
Kiedy zakończą remont 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 11.12.2011 07:32

Wie ktoś kiedy zakończą remont drogi 86??
Pozdrav
JacekL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekL » 19.12.2011 17:39

Remont na 86-ce jest zaplanowany etapami do 2058 roku!.

Ja tego lata straciłem tam przednią szybę :cry: (na szczęście wytrzymała aż do kraju) W przyszłym roku chyba zrezygnuję z tej trasy. Pozdrawiam
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.12.2011 19:12

JacekL napisał(a):Remont na 86-ce jest zaplanowany etapami do 2058 roku!

Słyszałem, że jednak krócej - do 2056. Ale ludzie to tak czasem gadają... :wink:
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 01.01.2012 12:10

Osobiście nie narzekam na 86 zawsze nia jadę do Croatii i zawsze nocą dla mnie droga jest dobra , szybka bez problemowa jazda a że remonty to już sie przyzwyczaiłem do tego w naszym pięknym kraju :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone