Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 03.05.2022 13:08

dids76 napisał(a):
dids76 napisał(a):Napisałem identyczne pytanie w języku niemieckim i przed chwilą otrzymałem odpowiedź:"Szanowny Panie,
Przejście graniczne Dolga vas znajduje się na drodze ekspresowej H7, gdzie e-winieta jest obowiązkowa (bez wyjątków).
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Odpowiedziałem pytaniem: "Szanowny Panie.
Dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc droga do ronda na mapie waszej oficjalnej strony internetowej ma numer 109, a nie H7? https://www.dars.si/Interaktivni_zemljevid"
Z poważaniem
Mariusz....

Raczej nie liczę na to że otrzymam odpowiedź :oczko_usmiech: :mrgreen:

Otrzymałem odpowiedź 8O : "Szanowny Panie N....
Wydaje się, że zaszło nieporozumienie. Jeśli zjedziesz z drogi przed rozpoczęciem drogi ekspresowej H7, nie potrzebujesz e-winiety.
Z poważaniem."

No i qurva witki mi opadły, mam mieć winietę na drogę 109 do ronda czy nie? 8O :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jak zacząłeś drążyć, to zwyczajnie polegli i sami sobie zaprzeczyli. Stawiam, że wszystko jest po staremu i obowiązek opłaty jest za rondem.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.05.2022 13:23

Chris_M napisał(a):
dids76 napisał(a):
dids76 napisał(a):Napisałem identyczne pytanie w języku niemieckim i przed chwilą otrzymałem odpowiedź:"Szanowny Panie,
Przejście graniczne Dolga vas znajduje się na drodze ekspresowej H7, gdzie e-winieta jest obowiązkowa (bez wyjątków).
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc droga do ronda na mapie waszej oficjalnej strony internetowej ma numer 109, a nie H7? https://www.dars.si/Interaktivni_zemljevid"
Z poważaniem
Mariusz....

Otrzymałem odpowiedź 8O : "Szanowny Panie N....
Wydaje się, że zaszło nieporozumienie. Jeśli zjedziesz z drogi przed rozpoczęciem drogi ekspresowej H7, nie potrzebujesz e-winiety.
Z poważaniem."

No i qurva witki mi opadły, mam mieć winietę na drogę 109 do ronda czy nie? 8O :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jeśli dobrze rozumiem, to Niemcy nie potrzebują winiety, a dla reszty jest ona obowiązkowa?
Czysta Unia Europejska!

A co ma do słoweńskiego kombinatorstwa Unia czy Niemcy?
Napisz jako Polak, przyciśnij ich podobnie jak dids76 i pewnie odpowiedź będzie zbliżona ;)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.05.2022 13:35

dids76 napisał(a):No i qurva witki mi opadły, mam mieć winietę na drogę 109 do ronda czy nie? 8O :oczko_usmiech: :mrgreen:

Google cały czas pokazuje, że ten odcinek jest bezpłatny, ale nie można się tym sugerować. Najprościej podjechać pod granicę i się zapytać. Jak płatna, kupić vinietę na miejscu, jak bezpłatna, po problemie. Mnie generalnie przejazd przez Lendavę jest na rękę, zawsze tankuję tam, a ponieważ moje uposażenie jest w €, omijają mnie wszelkie przewalutowania.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.05.2022 14:07

Znak oznaczający drogę ekspresową (wraz z informacją o obowiązującej winiecie) jest za rondem. Do ronda cała ta droga jest oznakowana na żółto, więc winieta nie może być wymagana.

Ale mając w pamięci dawne przeboje na rondzie Pešnica - nic mnie w tej Słowenii już nie zdziwi.

SebastianM - chcesz płacić 15 euro za przejechanie 7 kilometrów? 8O
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.05.2022 14:13

marekkowalak napisał(a):

To raptem 500 m do ronda, nie zamierzam płacić :) .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.05.2022 14:16

SebastianM napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

To raptem 500 m do ronda, nie zamierzam płacić :) .

A, do ronda! Ja policzyłem do granicy :D :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.05.2022 14:40

Nie kombinujcie. Kierunek Letenye przez Lenti. Całkiem fajnie się jedzie. Jeszcze jak zaplanujecie sobie nocleg tranzytowy w Lenti to będzie super. Odpoczniecie, śniadanko zjecie i w drogę.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.05.2022 14:46

Ural napisał(a):Nie kombinujcie. Kierunek Letenye przez Lenti. Całkiem fajnie się jedzie. Jeszcze jak zaplanujecie sobie nocleg tranzytowy w Lenti to będzie super. Odpoczniecie, śniadanko zjecie i w drogę.

Przekonałeś mnie, zazwyczaj śpię w Varażdin, ale z chęcią poznam jakąś nową miejscówkę. Masz jakieś namiary ? ;) .
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.05.2022 14:49

Lenti pensjonat ze smacznym śniadaniem Fonix Fogado.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.05.2022 15:18

empire13 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Jeśli dobrze rozumiem, to Niemcy nie potrzebują winiety, a dla reszty jest ona obowiązkowa?
Czysta Unia Europejska!

Napisz jako Polak, przyciśnij ich podobnie jak dids76 i pewnie odpowiedź będzie zbliżona ;)

Właśnie chodzi o to, że gdy napisałem do nich po angielsku, to dostałem odpowiedź, że winieta jest potrzebna, ale gdy "dids76" napisał to samo po niemiecku, to mu odpowiedziano, że winiety nie potrzeba!
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.05.2022 15:43

Chris_M napisał(a):
empire13 napisał(a):
Chris_M napisał(a):Jeśli dobrze rozumiem, to Niemcy nie potrzebują winiety, a dla reszty jest ona obowiązkowa?
Czysta Unia Europejska!

Właśnie chodzi o to, że gdy napisałem do nich po angielsku, to dostałem odpowiedź, że winieta jest potrzebna, ale gdy "dids76" napisał to samo po niemiecku, to mu odpowiedziano, że winiety nie potrzeba!

No właśnie że nie :)
Pierwszy mail po niemiecku
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Z poważaniem
Mariusz....

Drugi mail po niemiecku
dids76 napisał(a):Otrzymałem odpowiedź 8O : "Szanowny Panie N....
Z poważaniem."

Napisz im po angielsku to samo co za drugim razem napisał dids76 i zobaczymy co odpiszą :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 20:49

empire13 napisał(a):
Napisz im po angielsku to samo co za drugim razem napisał dids76 i zobaczymy co odpiszą :)

Napisłem jeszcze raz po niemiecku: "Szanowny Panie Zu.....
Pytam jeszcze raz: Czy potrzebuję winietę na odcinek drogi oznaczony na Waszej stronie nr 109 od granicy do ronda?
https://goo.gl/maps/Nd5JMG6BQgHpFV2Q8"

Otrzymałem odpowiedź: "Szanowny Panie No...
Jak wyjaśniono w poprzednim e-mailu. Jeśli zjedziesz z drogi przed rozpoczęciem drogi ekspresowej H7, nie potrzebujesz e-winiety.
Z wyrazami szacunku.
Nejc Z...

Czyli że jak zjedziemy przed rozpoczęciem drogi H7 (czyli jak pojedziemy po staremu) nie potrzeba winiety.
Na tyle jest to nie jasne że w tym roku raczej ominę Słowenię i pojadę przez Letenye :wink:
Ps. Po angielsku się chyba Państwo z DARS obrazili i nie odpowiedzieli :wink:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 03.05.2022 21:05

Pytałem sie szwagra ktory tamtedy czesto jezdził ciezarowka i jezeli na rondzie pojedziemy w lewo za tym płotem z siatki po prawej to mamy bezpłatna droge a natomiast prosto przez rondo to po 50 metrach zaczyna sie H7 i nie ma jak zawrocic i czesto tam stoja mandacik niemały pewny.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 21:09

nenek napisał(a):Pytałem sie szwagra ktory tamtedy czesto jezdził ciezarowka i jezeli na rondzie pojedziemy w lewo za tym płotem z siatki po prawej to mamy bezpłatna droge a natomiast prosto przez rondo to po 50 metrach zaczyna sie H7 i nie ma jak zawrocic i czesto tam stoja mandacik niemały pewny.

Czyli dokładnie tak jak przez ostatnie lata. Ale swoimi odpowiedziami Słoweńcy niestety zniechęcili mnie do jazdy przez Lendavę. :papa:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 03.05.2022 21:15

Jeszcze dodam ze na powrocie jadac z Letenye M70 trzeba uwazac zeby nie przegapic zjazdu bo mi sie nawigacja w tel zawiesiła i pojechalem prosto zamiast na Lenti .Do nastepnego nawrotu jechałem chyba z 20 minut bez winiety na nerwie i całe szczescie ze nie było kontroli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 166
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone