Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 02.05.2022 19:51

Dokładnie... niestety tutaj dopiero z opóźnieniem mod dopuścił post stąd opóźnienie... Tam można doczytać co i jak bo inne osoby też potwierdziły to info u operatora autostrady. Wystarczy zatem trochę wcześniej zjechać z 86 w kierunku M7 albo M70 i problem Słowenii z głowy a i parę km zaoszczędzone :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.05.2022 20:19

Janusz Bajcer napisał(a):Chyba nie czytałeś kilku ostatnich stron >>> objazdy-autostrady-w-slowenii-dyskusja-t29291-5295.html

Janusz niczego to nie zmienia, droga była w 2021 płatna od ronda, pytałem się celnika na granicy, do ronda frei ;)
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.05.2022 20:33

SebastianM napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Chyba nie czytałeś kilku ostatnich stron >>> objazdy-autostrady-w-slowenii-dyskusja-t29291-5295.html

Janusz niczego to nie zmienia, droga była w 2021 płatna od ronda, pytałem się celnika na granicy, do ronda frei ;)

Więc zapoznaj się z moją korespondencją z DARS:
objazdy-autostrady-w-slowenii-dyskusja-t29291-5310.html#p2257091
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.05.2022 20:43

Chris jechałem tamtędy, pytałem się i przejechałem bez opłat czy mandatów.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 02.05.2022 20:59

SebastianM napisał(a):Chris jechałem tamtędy, pytałem się i przejechałem bez opłat czy mandatów.

Nie jesteś jedyny, tu jest więcej takich, którzy wielokrotnie przez to przejście jeździli :)
Jak to mówią: "Było, ale się zbyło" ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 08:23

Wczoraj zadałem sobie trud żeby napisać do DARS :wink:
Zadałem konkretne pytanie (oczywiście po angielsku posługując się translatorem :wink: ): "Dzień dobry! Mam pytanie czy potrzebuję winiety na odcinek drogi nr 109 pomiędzy przejściem granicznym Dolga Vas a rondem? Z wyrazami szacunku Mariusz...
Otrzymałem odpowiedź: "Szanowni Państwo,
jeśli korzystasz z przejścia granicznego Dolga vas, musisz kupić e-winietę na pierwszej stacji benzynowej przed rondem.
Dolga vas i Pince są autostradowymi przejściami granicznymi, dla których korzystanie z e-winiety jest obowiązkowe.
Aby nie kupować e-winiety, musisz wybrać inny punkt graniczny, aby wjechać do Słowenii.
Z wyrazami szacunku,
Dimitrij ...

Grzecznie odpisał że w takim razie są jedynym państwem gdzie winieta obowiązuje na rondzie. :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.05.2022 08:30

Wniosek nasuwa się sam, że trzeba jechać przez Letenye. Węgierska winieta wykupiona po co kusić zły los.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.05.2022 08:55

Ural napisał(a):Wniosek nasuwa się sam, że trzeba jechać przez Letenye. Węgierska winieta wykupiona po co kusić zły los.

Tak też zrobię w tym roku .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 09:17

Napisałem identyczne pytanie w języku niemieckim i przed chwilą otrzymałem odpowiedź:"Szanowny Panie,
Przejście graniczne Dolga vas znajduje się na drodze ekspresowej H7, gdzie e-winieta jest obowiązkowa (bez wyjątków).
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Odpowiedziałem pytaniem: "Szanowny Panie.
Dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc droga do ronda na mapie waszej oficjalnej strony internetowej ma numer 109, a nie H7? https://www.dars.si/Interaktivni_zemljevid"
Z poważaniem
Mariusz....

Raczej nie liczę na to że otrzymam odpowiedź :oczko_usmiech: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 09:20

SebastianM napisał(a):
Ural napisał(a):Wniosek nasuwa się sam, że trzeba jechać przez Letenye. Węgierska winieta wykupiona po co kusić zły los.

Tak też zrobię w tym roku .

Też tak zrobię :papa:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.05.2022 10:30

dids76 napisał(a):Grzecznie odpisał że w takim razie są jedynym państwem gdzie winieta obowiązuje na rondzie. :papa:

Ale u nich to jest narodowa tradycja, bo przez wiele lat winieta autostradowa była u nich wymagana do przejechania przez rondo w Pesnicy ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.05.2022 10:36

dids76 napisał(a):Napisałem identyczne pytanie w języku niemieckim i przed chwilą otrzymałem odpowiedź:"Szanowny Panie,
Przejście graniczne Dolga vas znajduje się na drodze ekspresowej H7, gdzie e-winieta jest obowiązkowa (bez wyjątków).
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Dziękuję za odpowiedź. Dlaczego więc droga do ronda na mapie waszej oficjalnej strony internetowej ma numer 109, a nie H7? https://www.dars.si/Interaktivni_zemljevid"
Z poważaniem
Mariusz....

Otrzymałem odpowiedź 8O : "Szanowny Panie N....
Wydaje się, że zaszło nieporozumienie. Jeśli zjedziesz z drogi przed rozpoczęciem drogi ekspresowej H7, nie potrzebujesz e-winiety.
Z poważaniem."

No i qurva witki mi opadły, mam mieć winietę na drogę 109 do ronda czy nie? 8O :oczko_usmiech: :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.05.2022 10:44

dids76 napisał(a):
dids76 napisał(a):Napisałem identyczne pytanie w języku niemieckim i przed chwilą otrzymałem odpowiedź:"Szanowny Panie,
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Z poważaniem
Mariusz....

Wydaje się, że zaszło nieporozumienie. Jeśli zjedziesz z drogi przed rozpoczęciem drogi ekspresowej H7, nie potrzebujesz e-winiety.
Z poważaniem."

No i qurva witki mi opadły, mam mieć winietę na drogę 109 do ronda czy nie? 8O :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jeśli dobrze rozumiem, to Niemcy nie potrzebują winiety, a dla reszty jest ona obowiązkowa?
Czysta Unia Europejska!
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.05.2022 11:19

dids76 napisał(a):
Dziękuję za zrozumienie.
Z poważaniem.

Z poważaniem
Mariusz....

Z poważaniem."

MASŁO MAŚLANE :evil:
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 03.05.2022 11:25

To byłby jakiś nonsens, żeby jadąc do centrum Lendavy trzeba by kupić vinetę 8O 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 165
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone