mario mario napisał(a):Na pewno trzeba przekraczać dwie granice? Doczytałem, że Słowenia jest w Schengen, więc granicy węgiersko-słoweńskiej chyba nie ma?
mario mario napisał(a):Czyli przejście graniczne jest tylko jedno, w Mursko? W Dolga Vas już nie ma przejścia granicznego? Rozumiem, że w ten sposób omijam płatne drogi w SLO i nie muszę mieć wienietki? A jak jakoś drogi i tempo jazdy?
szaki17 napisał(a):mario mario napisał(a):Czyli przejście graniczne jest tylko jedno, w Mursko? W Dolga Vas już nie ma przejścia granicznego? Rozumiem, że w ten sposób omijam płatne drogi w SLO i nie muszę mieć wienietki? A jak jakoś drogi i tempo jazdy?
W Mursko jest przejście graniczne z kontrolą. W Dolga Vas jest granica, bez kontroli. Tak omijasz w ten sposób płatne drogi w SLO. Tempo jazdy w/g mnie słabe, miasteczka, ciągłe ograniczenia, drogi ok.
szaki17 napisał(a):mario mario napisał(a):Czyli przejście graniczne jest tylko jedno, w Mursko? W Dolga Vas już nie ma przejścia granicznego? Rozumiem, że w ten sposób omijam płatne drogi w SLO i nie muszę mieć wienietki? A jak jakoś drogi i tempo jazdy?
W Mursko jest przejście graniczne z kontrolą. W Dolga Vas jest granica, bez kontroli. Tak omijasz w ten sposób płatne drogi w SLO. Tempo jazdy w/g mnie słabe, miasteczka, ciągłe ograniczenia, drogi ok.
wielbiciel napisał(a):szaki17 napisał(a):mario mario napisał(a):Czyli przejście graniczne jest tylko jedno, w Mursko? W Dolga Vas już nie ma przejścia granicznego? Rozumiem, że w ten sposób omijam płatne drogi w SLO i nie muszę mieć wienietki? A jak jakoś drogi i tempo jazdy?
W ciągu dnia tempo jest b.słabe, ale wieczorem, nocą lub wcześnie rano pustki i można jechać swobodnie. Od kilku wyjazdów tak jadę i policji na odcinku Lendava -Mursko Średice- Cekovać nie spotkałem. Może to być kwestia szczęścia.
Za to trzeba pamiętać, że w przedostatni lub ostatni piątek sierpnia w Lendavie jest jakieś święto i na zjeździe z ronda (Dolga Vas) jest ustawiona zapora drogowa, którą sprzątają skoro świt (sobota).
daszma2 napisał(a):Wczoraj wracałem z CRO węgierską 86 i sprawdziłem dwa warianty:
1. W tamtą stronę wykorzystująć M70 i przekraczałem granicę w Letenye
2. Z powrotem przez Mursko Središće-Lendava
Co do pierwszego wariantu to aktualnie na odcinku autostrady M70 występują dwa zwężenia z odliczaniem czasu po 5 minut na każdym zwężeniu więc podczas dnia może się tam korkować (Ja jechałem tam tędy wczesnym rankiem okolice 5 i na szczęście byłem pierwszy w kolejce). Dlatego też na chwilę obecną polecam wariant 2 według mnie sporo szybszy.
andywiki napisał(a):Sam się zastanawiam czy lepiej przez Lendave czy przez stare przejście w Letyne i wydaje mi się że mimo wszystko nawet przez te dwa wahadła co pisał kolego wolę to wcześnie rano a jeżeli przez miasta jechać.
mario mario napisał(a):daszma2 napisał(a):Wczoraj wracałem z CRO węgierską 86 i sprawdziłem dwa warianty:
1. W tamtą stronę wykorzystująć M70 i przekraczałem granicę w Letenye
2. Z powrotem przez Mursko Središće-Lendava
Co do pierwszego wariantu to aktualnie na odcinku autostrady M70 występują dwa zwężenia z odliczaniem czasu po 5 minut na każdym zwężeniu więc podczas dnia może się tam korkować (Ja jechałem tam tędy wczesnym rankiem okolice 5 i na szczęście byłem pierwszy w kolejce). Dlatego też na chwilę obecną polecam wariant 2 według mnie sporo szybszy.
Cenna wskazówka. Jutro jade do Cro 86-tką. Będe jechał wariantem 2. Masz jeszcze jakiejś aktualne i istotne informacje nt tej trasy do Cro?
andywiki napisał(a):Sam się zastanawiam czy lepiej przez Lendave czy przez stare przejście w Letyne i wydaje mi się że mimo wszystko nawet przez te dwa wahadła co pisał kolego wolę to wcześnie rano a jeżeli przez miasta jechać.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi