Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2018 10:35

Pik71 napisał(a):Też mnie ciekawi kiedy planują pociągnąć M86 na południe ? W necie nie znalazłem żadnej informacji o pracach przy dalszym kawałku M86

Będę tamtędy jechał za dwa tygodnie, to zobaczę, czy coś się dzieje ;)
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 14.04.2018 12:05

pascalek napisał(a):
Pik71 napisał(a):Też mnie ciekawi kiedy planują pociągnąć M86 na południe ? W necie nie znalazłem żadnej informacji o pracach przy dalszym kawałku M86

Będę tamtędy jechał za dwa tygodnie, to zobaczę, czy coś się dzieje ;)

To czekamy z niecierpliwością na info.
Szerokości
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.04.2018 10:41

Także będę oczekiwał relacji, w tym roku również będę jechał przez Słowację, Węgry.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 20.04.2018 11:58

Są wzmianki na temat odcinka Szombathely-Körmend ale może to być kiełbasa wyborcza ;-)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.04.2018 18:05

RKStefan napisał(a):

Są wzmianki na temat odcinka Szombathely-Körmend ale może to być kiełbasa wyborcza ;-)

Dla formalności, odcinek Szombathely-Körmend to już nie będzie M86 tylko M87:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M87-es_aut%C3%B3%C3%BAt_(Magyarorsz%C3%A1g)
Plany mówią, że ma to powstać w latach 2021-2024.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 21.04.2018 05:14

Dla formalności, odcinek Szombathely-Körmend to już nie będzie M86 tylko M87:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M87-es_aut%C3%B3%C3%BAt_(Magyarorsz%C3%A1g)
Plany mówią, że ma to powstać w latach 2021-2024.

Nie jestem do końca pewiem czy chodzi o odcinek Szombately-Kormend. Z linku który podałeś wychodzi że planują budowę na północ od Szombately do Koszeg w kierunku Wiednia.

Chyba że są jeszcze jakieśinne źródła jakoby planowami puścić budowę również w kierunku Kormend.???
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.04.2018 08:01

W tym regionie - z pewnych źródeł wynika - priorytetem jest budowa autostrady M8 Koermend-Rabafuzes (do granicy A). Natomiast dalsza rozbudowa M86 (jako altenatywy do austriackiej A2) jako szybkiej trasy do Redics od Szombathely, jak stwierdzają węgierskie źródła jest koniecznością, z uwagi na bardzo duży w tym regionie ruch ciężarówek. Krok w tym kierunku został już wykonany przez obwodnicę Zalalovo, jednak myślę, że przyjdzie nam długo poczekać, zanim ta droga powstanie.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 21.04.2018 08:09

te kiero napisał(a):W tym regionie - z pewnych źródeł wynika - priorytetem jest budowa autostrady M8 Koermend-Rabafuzes (do granicy A). Natomiast dalsza rozbudowa M86 (jako altenatywy do austriackiej A2) jako szybkiej trasy do Redics od Szombathely, jak stwierdzają węgierskie źródła jest koniecznością, z uwagi na bardzo duży w tym regionie ruch ciężarówek. Krok w tym kierunku został już wykonany przez obwodnicę Zalalovo, jednak myślę, że przyjdzie nam długo poczekać, zanim ta droga powstanie.

Sama ta droga nie jest zła (86 między Szombately a Redisc) o ile jedzie się w nocy. Jak jest w dzień to nie wiem. Ale w nocy nie widziałem ani jednej ciężarówki a samochodów na palcach bym policzył. Jazda przyjemna. Jeden minus to te ograniczenia we wsiach.

To nie jest tak że nie da się zwolnić, tylko zwłaszcza w nocy łatwo się zagapić na chwilę i szkoda potem płacić.
Na szczęście jeszcze nic nie przyszło:)

Chyba jedynie z tego powodu chciałbym żeby owa droga powstała. Tak poza tym to bardzo dobrze wspominam przejazd tym odcinkiem.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 23.04.2018 10:15

adrianek90 napisał(a):Sama ta droga nie jest zła (86 między Szombately a Redisc) o ile jedzie się w nocy. Jak jest w dzień to nie wiem. Ale w nocy nie widziałem ani jednej ciężarówki a samochodów na palcach bym policzył. Jazda przyjemna. Jeden minus to te ograniczenia we wsiach.

To nie jest tak że nie da się zwolnić, tylko zwłaszcza w nocy łatwo się zagapić na chwilę i szkoda potem płacić.
Na szczęście jeszcze nic nie przyszło:)

Chyba jedynie z tego powodu chciałbym żeby owa droga powstała. Tak poza tym to bardzo dobrze wspominam przejazd tym odcinkiem.

Ja jechałem w lipcu piątek po południu (3 ciężarówki) i niedziela przed południem (pojedyncze osobówki). Również dobrze wspominam tą trasę, za kilka tygodni mam nadzieję przejechać nią ponownie :hut:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 23.04.2018 10:53

Ja też, za 17 tygodni:))
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 23.04.2018 11:18

adrianek90 napisał(a):Chyba że są jeszcze jakieśinne źródła jakoby planowami puścić budowę również w kierunku Kormend.???

Dość dobrze (na ogół) zorientowane forum branżowe:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=144621863&postcount=8116
Osobiście posiadam zerową znajomość węgierskiego ale Google tłumaczy żółty kolor jako planowanie i licencjonowanie w ramach przetargu więc prędko to pewnie nie będzie ...
Dłubią już za to na M70, zdaje się ma tam być prawdziwa autostrada ;-)
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=145101729&postcount=8133
mario mario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario mario » 18.05.2018 22:10

Na początku czerwca wybieram sie do Cro. Planowałem jechać 86-tką do końca i potem przez Słowenie omijając płatny odcinek A5 (wariant 1). Jednak google sugeruje przed Szombathely skręcić w drogę 87, dalej "drogą 74 dojechac do M7 no i potem do przejścia w Letenye. Czy ta trasa (wariant 2) jest lepsza niż wariant 1?
Który wariant jest lepszy a raczej jakie są zalety wariantu 2 nad wariantem 1

wariant 1: https://goo.gl/maps/g4B7RS7KJFJ2
wariant 2: https://goo.gl/maps/ycVK7amhpTs

Z góry dzięki za info bo mam mało czasu -wyjazd na początku czerwca
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.05.2018 08:03

mario mario napisał(a):Na początku czerwca wybieram sie do Cro. Planowałem jechać 86-tką do końca i potem przez Słowenie omijając płatny odcinek A5 (wariant 1). Jednak google sugeruje przed Szombathely skręcić w drogę 87, dalej "drogą 74 dojechac do M7 no i potem do przejścia w Letenye. Czy ta trasa (wariant 2) jest lepsza niż wariant 1?

nooo, inni to mają dużo czasu...
Var.1 konieczność przekroczenia 2 granic (nigdy nie wiesz jak będzie, choć zaraz pewnie pojawi się wysyp postów o machnięciu ręką pogranicznika lub całość zajęła 5 min - nie piszę że tak nie było); w Słowenii i Chorwacji jazda lokalnymi w większości 50km/h
Var.2 z tej opcji korzystałem bodajże 1 raz, bo źle pojechałem i pamiętam jedynie ciekawe brzmiące nazwy miejscowości typu Nagykut.. itp przejedź się po mapie GSV, by ocenić, ale to jak lokalna droga w PL;
btw: google u mnie tak nie prowadzi, po prostu Ty wytyczyłeś trasę przez Zalaegerszeg, wstawiąjąc pkt przy miejscowości Bak
GM wyznacza trasę w ten sposób, gdzie przekraczając granicę w Letenye masz do wyboru przejście autostradowe i mniejsze obok
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2018 08:38

@mario mario - Z dwóch twoich opcji wybrałbym ... trzecią , tą od @te kiero
GM wyznacza trasę w ten sposób
'
Dlaczego ?? bo jadąc war. 1- opisane już przez @te kiero.
War.2 - nowa (po remoncie) droga, ale dużo fotoradarów, policji i ograniczeń.
War.3 - jedzie się spokojniej, bez stresów. Od Lenti droga lokalna (taka powiatowa ok. 16 km) ale dobra nawierzchnia, znikomy ruch i wjeżdżasz na autostradę M70 i dalej dzida do Cro, lub postój w Letenye (kto co woli)
mario mario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario mario » 20.05.2018 21:25

te kiero napisał(a):
mario mario napisał(a):Na początku czerwca wybieram sie do Cro. Planowałem jechać 86-tką do końca i potem przez Słowenie omijając płatny odcinek A5 (wariant 1). Jednak google sugeruje przed Szombathely skręcić w drogę 87, dalej "drogą 74 dojechac do M7 no i potem do przejścia w Letenye. Czy ta trasa (wariant 2) jest lepsza niż wariant 1?

nooo, inni to mają dużo czasu...
Var.1 konieczność przekroczenia 2 granic (nigdy nie wiesz jak będzie, choć zaraz pewnie pojawi się wysyp postów o machnięciu ręką pogranicznika lub całość zajęła 5 min - nie piszę że tak nie było); w Słowenii i Chorwacji jazda lokalnymi w większości 50km/h
Var.2 z tej opcji korzystałem bodajże 1 raz, bo źle pojechałem i pamiętam jedynie ciekawe brzmiące nazwy miejscowości typu Nagykut.. itp przejedź się po mapie GSV, by ocenić, ale to jak lokalna droga w PL;
btw: google u mnie tak nie prowadzi, po prostu Ty wytyczyłeś trasę przez Zalaegerszeg, wstawiąjąc pkt przy miejscowości Bak
GM wyznacza trasę w ten sposób, gdzie przekraczając granicę w Letenye masz do wyboru przejście autostradowe i mniejsze obok

Na pewno trzeba przekraczać dwie granice? Doczytałem, że Słowenia jest w Schengen, więc granicy węgiersko-słoweńskiej chyba nie ma? Zostaje tylko granica słoweńsko-chorwacka ale to chyba podobna sytuacja co na granicy węgiersko-chorwackiej. Czy jest jakiejś ryzyko, że przejście graniczne w Mursko będzie odbywało się dużo trudniej i dłużej niż w Letenye?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 151
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone