Jeżdżę przez Wegry, ale nie M85 i M86.
M85 i M86 płatne od 1 stycznia 2017.
Janusz Bajcer napisał(a):Masz szczęście, że system kontroli miał awarię ....
SebastianM napisał(a):Przepraszam bardzo, ale jechałem w zeszłym roku M86, nie płaciłem nic a informację o tym, że nie trzeba uiszczać opłaty za tę drogę otrzymałem na stacji benzynowej. Stąd moje pytanie czy coś się zmieniło. Do dzisiaj także żadnego upomnienia za niezapłaconą winietę ze strony Węgierskiej nie otrzymałem.
Pozdrawiam.
danoxxx napisał(a):nie tylko ty jechałeś to autostrada bez winiety w ubiegłym roku w lipcu mi się tez to przydarzyło jak na razie nic nie przyszło nawigacjia google podawała ze jeszcze budowa i niepłatne
maarec napisał(a):W ubiegłym roku kilkukrotnie pokonywałem m85 i m86. Są tam znaki o opłatach, są kamery i wielokrotnie widziałem samochody służby pewnie odpowiedniej do naszej ITD - białe toyoty yaris z kogutem na dachu - stały np na mostach nad drogą i robiły fotki. Na innym forum ludzie pisali o wykupieniu winiety do innej klasy pojazdu niż powinni - tylko oni mieli kontrolę na drodze i płacili mandat.
P.S. dla mnie trudność językowa w kontakcie z Węgrami, dobra jakość płatnych dróg oraz niska cena winiety to wystarczający bodziec do zakupu winiety online za ok 60-70zł za miesiąc..
SebastianM napisał(a):Wybacz, ale ja nie widziałem znaków o opłatach ani samochodów obsługi czy kamer. Widziałem za to, że nie ma ani jednej stacji benzynowej czy MOP-u wzdłuż M86 ,więc to raczej wyrób autostradopodobny. Nieważne, sprawa wyjaśniona, odcinek płatny i trzeba płacić. Nie o cenę za winietę chodzi, tylko o dezinformację.
pascalek napisał(a):SebastianM napisał(a):Wybacz, ale ja nie widziałem znaków o opłatach ani samochodów obsługi czy kamer. Widziałem za to, że nie ma ani jednej stacji benzynowej czy MOP-u wzdłuż M86 ,więc to raczej wyrób autostradopodobny. Nieważne, sprawa wyjaśniona, odcinek płatny i trzeba płacić. Nie o cenę za winietę chodzi, tylko o dezinformację.
M86 to droga ekspresowa.
maarec napisał(a):pascalek napisał(a):SebastianM napisał(a):Wybacz, ale ja nie widziałem znaków o opłatach ani samochodów obsługi czy kamer. Widziałem za to, że nie ma ani jednej stacji benzynowej czy MOP-u wzdłuż M86 ,więc to raczej wyrób autostradopodobny. Nieważne, sprawa wyjaśniona, odcinek płatny i trzeba płacić. Nie o cenę za winietę chodzi, tylko o dezinformację.
M86 to droga ekspresowa.
zgadza się, do tego mnie brak stacji wcale nie martwi, zawsze mam dużo paliwa, zbiornik prawie 70L. Natomiast cieszy mnie to, że wreszcie zrobili solidny kawałek drogi omijający te wioski z ograniczeniem do 30kmh, przejazdami kolejowymi i traktorami. Jadę zestawem 13m, 4t wagi, najwięcej spalam na rozpędzaniu i po ekspresówce oszczędzam paliwo i czas. Z utęsknieniem patrzę, jak cały odcinek do granicy z Cro lub Slo uda się pokonać tą drogą (przez Budapeszt mi nie po drodze).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi