Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 30.07.2017 18:52

el_guapo napisał(a):
arabesqa74 napisał(a):Domyślam się, że odpowiedź zamieszczona na zdjęciu potwierdziła, że już od granicy jest to odcinek płatny? Niestety, nie wyświetla mi się obrazek.

Dokładnie TAK. Odpowiedź z tych sztampowych....Dear ustomer bla bla bla...section is charged...you need a vignette...
Za to tempo odpowiedzi iście ekspresowe...parę h.

Poprawię wklejanie obrazka.

Nie ulega wątpliwości, że ta droga oficjalnie jest płatna. Ja tylko podałem w wątpliwość egzekwowanie tej płatności. Pisałem dokładnie tak: "Teoretycznie też jest on płatny, bo na internetowej stronie węgierskiej nie figuruje wśród pozycji wykluczonych.
Jednak najprawdopodobniej sami Węgrzy uznają go za bezpłatny. Od 2015 roku jechałem nim już 8 razy i nigdy nie przyniosło to żadnych konsekwencji."
Tutaj chyba najlepszy pomysł ma Rocker, który napisał: "będę niedługo tamtędy jechał to się wypytam na granicy jak dokładnie to jest traktowane". Chyba tylko w ten sposób dowiemy się, czy węgierskie służby traktują poważnie oficjalną "płatność" tego odcinka.

Qazik - nie jadłem tam gulaszu, bo nie przepadam za gulaszem. Ale na ulicy - deptaku Magyar utca knajpek jest masa i w każdej z nich zapewne serwują gulasz. Bratysławę natomiast przejeżdżam E58 (jadę od Żyliny) i w Bratysławie przecinam Dunaj, mając zamek i starówkę po prawej stronie.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 30.07.2017 21:26

el_guapo napisał(a):1. Informacje od Cromaniaków, jakoby policja stojąca na tym odcinku nie reagowała na pojazdy bez e-winiet
Jak jak kocham te głupoty w postaci miejskich legend :-)
Owszem. Jadąc M15, M1, M85/M86 widziałem zarówno pojazdy Rendorseg z przenośnymi urządzeniami do obserwacji samochodów, jak również pojazdy innych, nieznanych mi węgierskich służb z tymi samymi urządzeniami. Pojazdy owe stały: policja na wiadukcie nad M85 (nie pamiętam dokładnie miejsca), jakaś inna służba na M1 na poboczu, oraz na M86 (również nie pamiętam dokładnej miejscówki). We wszystkich przypadkach obsługa nie patrzyła się bezpośrednio na owo urządzenie, ani na żadne inne urządzenie techniczne. Po prostu je pilnowała bez żadnego zaangażowania w jego pracę i tyle.
Dodam, że na potwierdzeniu węgierskiej winiety jest info, że należy je zachować przez dwa lata.
Mój wniosek: sprawdzanie opłaty za przejazd nie odbywa się w czasie rzeczywistym i ew. reakcja na przejazd bez takowej nie jest natychmiastowa.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.07.2017 22:39

Rafal_X napisał(a):Dodam, że na potwierdzeniu węgierskiej winiety jest info, że należy je zachować przez dwa lata.

Kupowałem winietę w czerwcu 2016 i otrzymałem maila z potwierdzeniem zakupu, oraz informacja, aby nie kasować go do 31 stycznia 2017. Czyli pół roku licząc od końca miesiąca zakupu.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 31.07.2017 11:56

A u mnie jest: "Please keep your receipt for two years following its expiry!" w PDF-ie o tytule: "E-Vignette Control slip". Z lipca 2017.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 03.08.2017 14:35

Rafal_X napisał(a):A u mnie jest: "Please keep your receipt for two years following its expiry!" w PDF-ie o tytule: "E-Vignette Control slip". Z lipca 2017.

Tez teraz kupowałem winiety przez internet i mam takie samo info dwa lata trzeba zachowywać.

Znajomych fotoradar złapał za prędkość na Węgrzech nie było to na autostradzie ale pisze ze system im działa z opóźnieniem bo dostali mandaty po ok 9 miesiącach wiec za brak winiet może przyjść tez z opóźnieniem :)
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 03.08.2017 14:59

Witam. Prosze o wiad. gdzie mozna bezposrednio w Internecie zakupic winiete wegierska? Widze, ze jest duzo stron ktore posrednicza. Dzieki i pozdr. M.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2017 15:03

szybbkki napisał(a):Witam. Prosze o wiad. gdzie mozna bezposrednio w Internecie zakupic winiete wegierska? Widze, ze jest duzo stron ktore posrednicza. Dzieki i pozdr. M.

ematrica.nemzetiutdij.hu
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 03.08.2017 15:38

ufokking napisał(a):
arek71 napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):Gdzie obniżyć koszty:
Słowacja - 30 dniowa - 60,36 zł;
Węgry - 30 dniowa - 81,28 zł ( obie zakupione przez internet )
Chorwacja, w obie strony - 274,80 ( do i od Sestanovaca)
.... to jakie płatne drogi i autostrady omijamy ?

Podrzuć gdzie te winietki kupić :wink:

instrukcja Węgry > https://www.turysta.org/zakup-winiety-e ... nstrukcja/
Strona do zakupu winiety Węgry > https://ematrica.nemzetiutdij.hu

instrukcja Słowacja > http://kubawpodrozy.pl/winiety-w-slowac ... -poradnik/
Strona do zakupu winiety Słowacja > https://www.eznamka.sk/selfcare/purchas ... ment=False

Na 139 stronie było na temat winietek
piotrek_plock
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_plock » 04.08.2017 13:55

witam,
dojechałem trasą zaproponowaną przez Twardego i w skrócie - trasa do "Szamba" i potem przez Lenti do granicy na pewno nie na noc, myślałem, że na 81 jest dużo zwierząt, ale to co widziałem na starej 86 to pomieszanie gry komputerowej "Doom" z "Need for Speed", co chwila na drodze rozbryzgi i wielkie plamy krwi po rozjechanych zwierzętach - i widać, że nie po królikach tylko czymś znacznie większym... ...3 razy przebiegły mi przez drogę sarny, ale nie pojedyncze sztuki, tylko w stadach po 20-30 osobników :)
wracam tą samą trasą, ale już w dzień - na noc na pewno drugi raz bym już jej nie wybrał;
pozdrawiam z Cro!
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 06.08.2017 21:58

A jak wygląda porównanie nocnego przejazdu drogą 86 i drogą 74? Czy nagromadzenie zwierzyny leśnej jest także zatrważające na 74 jak na 86? Może ktoś ma takie doświadczania?
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 07.08.2017 08:24

piotrek_plock napisał(a):witam,
dojechałem trasą zaproponowaną przez Twardego i w skrócie - trasa do "Szamba" i potem przez Lenti do granicy na pewno nie na noc, myślałem, że na 81 jest dużo zwierząt, ale to co widziałem na starej 86 to pomieszanie gry komputerowej "Doom" z "Need for Speed", co chwila na drodze rozbryzgi i wielkie plamy krwi po rozjechanych zwierzętach - i widać, że nie po królikach tylko czymś znacznie większym... ...3 razy przebiegły mi przez drogę sarny, ale nie pojedyncze sztuki, tylko w stadach po 20-30 osobników :)
wracam tą samą trasą, ale już w dzień - na noc na pewno drugi raz bym już jej nie wybrał;
pozdrawiam z Cro!

ja jechałem tą samą trasą w nocy 20 a pozniej 31 lipca i nic takiego o czym piszesz nie zauważyłem. żadnych plam na jezdni, żadnych sarenek. Nie wiem czy ja miałem szczęście czy Ty pecha. Najgorszy odcinek to od zjazdu z 86 na Lenti i pozniej z Lenti do M70. Nowa M86 (dwupasmówka, wygląda jak autostrada ale chyba nią nie jest i 110 wolno jest z tego co widziałem odgrodzona od zwierzyny)
I pytanie z innej beczki - dostał ktoś mandat z jakiegoś fotoradaru na tej trasie ? Bo trochę na tej nowej M86 doginałem...
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 07.08.2017 09:21

marcin_es napisał(a):A jak wygląda porównanie nocnego przejazdu drogą 86 i drogą 74? Czy nagromadzenie zwierzyny leśnej jest także zatrważające na 74 jak na 86? Może ktoś ma takie doświadczania?

w zeszłym tygodniu kolega wrócił z wakacji i jechał na noc 86tką (nie M86). Efekt był taki, że zabił sarenkę. Nie zgłosił sytuacji i pojechał dalej, gdyż auto nadawało się do dalszej jazdy. Ogólnie nocą można jechać ale nawet jak jest pusta trasa to trzeba zachować ostrożność i przepisową predkość co wychodzi że w dzień można szybciej tę trasę pokonać.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 07.08.2017 09:33

A ja w tym roku jechałem w obie strony starą 86 i w obie strony nocą. ŻADNYCH zwierząt po drodze nie widziałem (nooo... poza 2 Policjantami :oczko_usmiech: ).
Nie mam szczęścia do zwierząt?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 08.08.2017 09:45

Yanush napisał(a):A ja w tym roku jechałem w obie strony starą 86 i w obie strony nocą. ŻADNYCH zwierząt po drodze nie widziałem (nooo... poza 2 Policjantami :oczko_usmiech: ).
Nie mam szczęścia do zwierząt?

Yanush najgorsza w tym wszystkim jest statystyka: 5 forumowiczów pojedzie w nocy bez problemów a 1 pojedzie i natrafi na jeżozwierza i będzie miał zepsute wakacje. Jeśli dorzucisz do tego, że w tym wątku bierze udział ze sto osób i 12% z nich będzie miało "przygody" to wychodzi że te 12osób przeżyje urlop w stresie o ile nie będą musieli wracać do Polski przymusowo.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 08.08.2017 13:04

Ja planowałem jechać całe Węgry starą 86 bo te 200km wolniejszej jazdy różnicy jakiejś wielkiej mi nie zrobi, ale z powodu tej zwierzyny właśnie postanowiłem kupić winietę też na Węgry. Zawsze to zmniejsza prawdopodobieństwo spotkania takiego zwierza przed maską.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 145
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone