Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrek_plock
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_plock » 26.07.2017 17:33

no, szczególnie tutaj: download/file.php?id=244643

nie wiem, jak sobie kiedyś namiot kupię, i żonę namówię na wakacje pt: "z namiotem przez Węgry" to tę mapkę sobie na pewno wydrukuję;
ale w kontekście wakacji w Chorwacji i szybkiego przejazdu przez Węgry (w sensie czysto tranzytowym), drogą 86 (starą czy nową), ale faktycznie 86 - to jest dla mnie lekkie nieporozumienie; i jak jakiś "świeżak" to przeczyta i łyknie, to nieźle się wysteruje z ta mapą :)
oczywiście to moje odczucia - ja tam się nie znam, aż tak co niektórzy
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2017 18:06

piotrek_plock napisał(a):no, szczególnie tutaj: download/file.php?id=244643

nie wiem, jak sobie kiedyś namiot kupię, i żonę namówię na wakacje pt: "z namiotem przez Węgry" to tę mapkę sobie na pewno wydrukuję;
ale w kontekście wakacji w Chorwacji i szybkiego przejazdu przez Węgry (w sensie czysto tranzytowym), drogą 86 (starą czy nową), ale faktycznie 86 - to jest dla mnie lekkie nieporozumienie; i jak jakiś "świeżak" to przeczyta i łyknie, to nieźle się wysteruje z ta mapą :)
pozdrawiam

Piotrek, tam u was w Płocku to same szejki, a tu każdy grosz się ogląda trzy razy zanim się go wyda ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.07.2017 18:26

Eliot100 napisał(a):Niestety moje posty były i są likwidowane.

Nic mi nie wiadomo o likwidacji Twoich postów. :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2017 18:34

Janusz Bajcer napisał(a):

Z szybkiej szukajki wyszło, że to nie o to forum chodziło.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.07.2017 18:40

No to sprawa jasna, bo myślałem, że to na CRO.PL posty Eliota100 w tym wątku ktoś likwiduje....
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 26.07.2017 20:17

Ale się porobiło nie ma co się stresować życie za krótkie i za piękne na takie problemy :hut: :P :wink: :papa:
Qazik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qazik » 27.07.2017 03:51

Witam wszystkich.
Nie ma się co unosić :) Każdy przedstawił swoje racje. Przeczytałem ostatnie 50 stron wątku [sic!] i ja wpisy Eliota100 sobie chwalę. Miejscówka z Balatonem (taki lekki off-topic) to ciekawe rozwiązanie, które można ująć w planie wyjazdu.
Qazik
BTW.
Wrocław - Czechy -Węgry - Słowenia - Split (droga Eliota100 bez autostrad), gdzie obecnie ekonomicznie tankować olej napędowy? (gdzie tankujecie?)
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 27.07.2017 07:34

Janusz Bajcer napisał(a):

Januszu, to chodzi o ten portal prowadzony przez "jacekantonik". Nie mogę dać linku, bo nie przyjmuje.
W każdym razie pisałem tam trzykrotnie, a to jest człowiek, który absolutnie nie potrafi przyznać się do pomyłki. Wszystkie posty mniej korzystne kasuje. Za to zostawia wszystkie pochwały. Dałem więc sobie spokój.
ja jeszcze w tym roku miąłem ostatnie wątpliwości, nawet pisałem o tym na forum. ale teraz, gdy przejeżdżałem - robiłem to na oczach wozu policyjnego z węgierskimi policjantami w środku. to mnie upewniło, że ten odcinek 300 metrów jest bezpłatny, co jest zgodne z międzynarodowymi przepisami. Stosują się do nich Włosi, Chorwaci, to czemu Węgrzy mieliby robić inaczej.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 27.07.2017 07:46

Eliot100 napisał(a):.
ja jeszcze w tym roku miąłem ostatnie wątpliwości, nawet pisałem o tym na forum. ale teraz, gdy przejeżdżałem - robiłem to na oczach wozu policyjnego z węgierskimi policjantami w środku. to mnie upewniło, że ten odcinek 300 metrów jest bezpłatny, co jest zgodne z międzynarodowymi przepisami. Stosują się do nich Włosi, Chorwaci, to czemu Węgrzy mieliby robić inaczej.

Wczoraj rozmawiałem z kolegą który co roku jeździ przez Węgry i te 300 metrów też przejeżdżał trasą to zjazdu na 150. I nic mu jeszcze do tej pory nie przyszło.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.07.2017 08:01

Qazik napisał(a):Witam wszystkich.
Nie ma się co unosić :) Każdy przedstawił swoje racje. Przeczytałem ostatnie 50 stron wątku [sic!] i ja wpisy Eliota100 sobie chwalę. Miejscówka z Balatonem (taki lekki off-topic) to ciekawe rozwiązanie, które można ująć w planie wyjazdu.
Qazik
BTW.
Wrocław - Czechy -Węgry - Słowenia - Split (droga Eliota100 bez autostrad), gdzie obecnie ekonomicznie tankować olej napędowy? (gdzie tankujecie?)

Eliot100 napisał(a):To jest dyskusja o przejeździe przez Węgry na odcinku drogi 86. Ja uważam, że jazda tą drogą jest dłuższa zaledwie o 30 minut, niż drogą nową. Ty mi sugerujesz, ze trzeba kupić winietę na drogę 86. Ja odpowiadam, że nie trzeba. Ot tyle. Gdy wysyłam odpowiedź, że nie trzeba winiety, to Ty piszesz "czekam, aż ktoś wyskoczy z jakimiś skrótami przez leśne szutry". Tu jest dyskusja o drodze 86, nie o leśnych szutrach. Tu jest dyskusja, że za tę drogę nike trzeba płacić, wbrew temu, co piszesz.

Eliot100 - nie długo tamtędy pojadę kupując winietę i to ocenię też, ale Eliot100 - ja rozumiem, że jechałeś i że policja Cie nie capnęła, ale jesteś tego absolutnie pewien? oczywiście nie twierdzę, że nie ma racji.
Przecież alternatywna trasa leci 200m obok przez Rajkę.
Qazik - faktycznie jesteś chory czytając 50 ostatnich stron :P. Nie lepiej by Ci było z Wrocka jechać przez Kłodzko i potem na Ołomuniec i przez CZ-A-SLO?
A co do cen paliwa to chyba wszędzie jest drożej niż w PL, jedyne co mogę doradzić to nie tankuj na autostradzie

swoją drogą ten wątek od dłuższego czasu to były flaki z olejem, i nie potrzebne dyskusje. Merytorycznie nabrał nowego sensu jak zaczęto otwierać nowe odcinki M86.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 27.07.2017 09:09

Quazik pamiętaj tylko o jednej istotnej sprawie. Drogą 86 warto jeździć gdy jest widno. Po ciemku odradzam. Po zmierzchu biegają zwierzęta, jedzie się z prędkością 60-65/h i wtedy czasowo to dłużej wypada. Ja co roku przejeżdżam to drogą mniej więcej między 15 a 18 i nigdy nie spotkałem żadnego dzikiego zwierzaka.
Natomiast jeśli chodzi o zakup paliwa to wyznaję dwie zasady:
- nigdy na autostradzie (rocker ma pełną rację)
- szukać przy dużych marketach. Na Węgrzech oczywiście przy Tesco.
W Chorwacji przy Konzumach. W Czarnogórze, Macedonii też przy Konzumach. W Albanii nie kupować nigdy!!! Jest chrzczona nawet na renomowanych stacjach.
Kiedyś miałem jeszcze trzecią zasadę: jeśli jest możliwość - tankować na stacjach Lukoil, bo w całej Europie środkowej i na Bałkanach to najtańsze stacje. Ale po zaatakowaniu Ukrainy przez Rosję bojkotuję te stacje.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.07.2017 11:38

Eliot100 napisał(a):Kiedyś miałem jeszcze trzecią zasadę: jeśli jest możliwość - tankować na stacjach Lukoil, bo w całej Europie środkowej i na Bałkanach to najtańsze stacje. Ale po zaatakowaniu Ukrainy przez Rosję bojkotuję te stacje.

mały offtopic: u mnie gdzie mieszkam w Zabrzu dziś Lukoil ON - 4.19zł, a w Tychach na Shellu 4.14zł i tak jest zawsze :) w sensie taniej.
adamza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamza » 27.07.2017 12:31

pozdrawiam

Czekam na opis trasy bo tyle ile ludzi tyle opinie.
Zawsze do tej pory jeździłem M1 i M7 do przejścia ale nowa M86 jest jakąś alternatywą aby nie robić takiego dużego koła.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 27.07.2017 13:43

adamza napisał(a):

pozdrawiam

Czekam na opis trasy bo tyle ile ludzi tyle opinie.
Zawsze do tej pory jeździłem M1 i M7 do przejścia ale nowa M86 jest jakąś alternatywą aby nie robić takiego dużego koła.

ale na jakie opinie czekasz? opinie są już od zeszłego roku :)
jedziesz przez pół Węgier M86 a drugie pół 86, na pierwszej sprawnie i szybko a na drugiej raczej też bez problemowo
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 27.07.2017 21:22

Czy moge prosic jeszcze raz o potwierdzenie. Czy ten odcinek pomiedzy Bratyslawa (Rajka) a zjazdem na 86 jest bezplatny?

https://goo.gl/maps/BhJBcKnGwCC2

Pozdrawiam,
M.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 143
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone