Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 24.07.2017 19:08

Czy mógłbyś przesłać dokładą trasę jak jeździsz przez Węgry? M.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 25.07.2017 10:04

Mapa podaje, że cala droga to 269 km i 3'59 jazdy.
Natomiast opcja z płatna autostradą to 285 km i 3'17.
Zatem płacić 70 zł, by zaoszczędzić 40 minut to nie bardzo mi się chce. Do tego jeszcze jakieś 25 zł za benzynę, bo na autostradzie auto zużyje więcej. Razem to daje prawie 100 złotych.
Załączona mapka ma sporą rozdzielczość, więc lepiej ją ściągnąć na dysk i wtedy można dokładnie przejrzeć.
Załączniki:
TraSA.jpg
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 25.07.2017 18:40

Nie jest to do końca prawda ze się nie opłaca. Temat dotyczy drogi 86 wiec jadąc autostradami od granicy do Szambo i potem 86 do końca automapa podaje 227 km i czas przejazdu 2 godz 37 min jadąc w nocy robisz to spokojnie w 2 godz jak ktoś jedzie grubo ponad 1000 km to każda godzina jest cenna.

Pisze to dlatego ze każdy ma swoje zdanie w temacie ale twoja trasa nie ma nic wspólnego z droga 86 poza tym 70 zl jadac na wakacje to można odłożyć przez cały rok :) :P :P
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 25.07.2017 19:07

ufokking napisał(a):Nie jest to do końca prawda ze się nie opłaca. Temat dotyczy drogi 86 wiec jadąc autostradami od granicy do Szambo i potem 86 do końca automapa podaje 227 km i czas przejazdu 2 godz 37 min jadąc w nocy robisz to spokojnie w 2 godz jak ktoś jedzie grubo ponad 1000 km to każda godzina jest cenna.

Pisze to dlatego ze każdy ma swoje zdanie w temacie ale twoja trasa nie ma nic wspólnego z droga 86 poza tym 70 zl jadac na wakacje to można odłożyć przez cały rok :) :P :P

W pełni popieram, wydatek 70zl to jest nic przy kosztach całych wakacji a jednak wygoda jazdy nieocenioną (przynajmniej dla mnie). Ponadto na autostradzie nie ma a przynajmniej nie powinno być zwierzyny leśnej, a raz gdzieś koło Jánossomorja wyskoczylo mi coś łosio-jelenio podobne, w każdym bądź razie było wielkie i dużo ważyło, serducho prawie mi wyskoczyło :-)
Ale każdy jeździ jak lubi
piotrek_plock
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_plock » 25.07.2017 19:28

też mi się wydaje , że Eliot trochę zaszalał...
ja wielkiego doświadczenia nie mam, ale jeśli chodzi o pokonywanie węgierskich "nie autostradowych" dróg to 4 razy jechałem drogą 81 i zawsze coś mi przebiegło przez drogę - w zeszłym roku kilka razy, a do tego omijałem leżącą na środku drogi martwą sarnę; opowieści o atrakcjach w postaci przebiegających przez drogę zwierząt nie są na wyrost i na pewno zjawisko jest znacznie większe niż u nas;
dla mnie ma to znaczenie niemałe - Węgry zawsze pokonuję w nocy i to - że tak powiem - w najgorszych godzinach, czyli końcówka nocy/świt i takie objazdówki krajoznawcze wykluczam i jadącym w nocy odradzam ;)
Wiem, że można się przespać, ale z dziećmi 10 razy bardziej wolę jeździć nocą (wtedy jest względny spokój, a nie wojny od pierwszych kilometrów), a poza tym dwa dni noclegu to dla mnie zmarnowane dwa dni, które można zawsze przeznaczyć na dłuższy pobyt w Chorwacji - tak na to patrzę i tak do tego podchodzę;
w czwartek będę jechał tą trasą (Twardego)- tzn. do "Szamba" nową autostradą i potem w dół do przejścia granicznego - dam znać po dojeździe;
mam w nawi dwie drogi wgrane - od Bratysławy M1 do obwodnicy Budapesztu i potem M7 do granicy oraz właśnie nową M86 i potem na dół Lenti i do granicy, na razie wygrywa druga opcja, chyba że coś się zmieni w trakcie, ta M1-M7 znacznie dłuższa, ale czasowo już nie tak bardzo - a komfort - przynajmniej teoretycznie - nieporównywalny; ale po wpisie Twardego, że na M1 dużo TIRów i stan nawierzchni kiepski to na razie zdecydowałem się na drugą opcję drugą - z krótkim (ale zawsze) odcinkiem po drogach lokalnych
pozdrawiam
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 25.07.2017 21:18

Gdybym jechał do Chorwacji bezpośrednio, to może wybrałbym autostradę. Ale jadąc najpierw nad Balaton naprawdę to się nie opłaca. Odcinek 62 km (przed chwilą dokładnie obliczyłem) autostrady nie jest wart kupowania winiety. I nie ma mowy o 2 godzinach zaoszczędzonych. W moim przypadku google maps pokazują różnicę zaledwie 30 minut. Zaznaczyłem obie drogi na mapce. Nad Balaton dojeżdżam około godziny 18. Zatem i tak mam jeszcze sporo czasu na rozstawienie namiotu.
Ufokking, czemu piszesz, że moja trasa nie ma nic wspólnego z droga 86. Przecież moja trasa prowadzi między innymi przez drogę 86.
Jeśli chodzi o "zmarnowane 2 dni" to absolutnie tak nie uważam. Dla mnie to uatrakcyjnienie urlopu o dodatkowe miejsce. Ja we wszystkich miejscach jestem po 2-5 dni. W Chorwacji, Czarnogórze, czy Albanii zawsze nocuję w kilku miejscach.
Załączniki:
Trasa 2.jpg
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 25.07.2017 22:37

Eliot, aby porównanie tras było wiarygodne musisz początek trasy ustawić w Bratysławie. Ponieważ bez winiety musisz jechać w Rajce przez stare przejście i tłuc się do Mosonmagyarovar drogami lokalnymi. Natomiast mając winietę korzystasz z autostrad D1 D2 M15 M1.

Zrobiłem szybkie porównanie na najnowszej Automapie. Punkt startowy w Bratysławie zjazd z D1 na ulicę wzdłuż Dunaju w kierunku starego przejścia w Rajce. Meta obwodnica Szambathely. Oto wyniki:

Trasa z winietami M86 zjazd z M1 w Mosonmagyarovar długość 144 km czas przejazdu 1,24 h
Trasa z winietami M86 w kierunku Gyor długość 163 km czas przejazdu 1,21 h
Trasa bez winiet, strare przejście w Rajka długość 145 km czas przejazdu 3,07 h :roll:

Wnioski każdy wyciągnie sam.
Pozdrawiam :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.07.2017 23:05

Toranaga napisał(a):Eliot, aby porównanie tras było wiarygodne musisz początek trasy ustawić w Bratysławie. Ponieważ bez winiety musisz jechać w Rajce przez stare przejście i tłuc się do Mosonmagyarovar drogami lokalnymi. Natomiast mając winietę korzystasz z autostrad D1 D2 M15 M1.

Zrobiłem szybkie porównanie na najnowszej Automapie. Punkt startowy w Bratysławie zjazd z D1 na ulicę wzdłuż Dunaju w kierunku starego przejścia w Rajce. Meta obwodnica Szambathely. Oto wyniki:

Trasa z winietami M86 zjazd z M1 w Mosonmagyarovar długość 144 km czas przejazdu 1,24 h
Trasa bez winiet, strare przejście w Rajka długość 145 km czas przejazdu 3,07 h :roll:

Wnioski każdy wyciągnie sam.
Pozdrawiam :papa:

AMEN

Ale i tak dalej będzie dyskusja.
Jakieś tam cyferki, wyliczenia, wyniki, ... i tak ze szwagrem wiemy lepiej!
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 25.07.2017 23:29

Toranaga napisał(a):

Czy warto w tej sytuacji dokladac 19 KM aby jechac przez M85? Pozdr. M.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 25.07.2017 23:59

Toranaga, coś Ci się pomyliło. Jakoś dziwnie Ci te obliczenia wyszły. Przejazd przez Rajkę bez winiety to 2 godziny i 12 minut. (numer 4) Natomiast z winietą to 1 godzina i 40 minut (numer 2). Czyli tutaj też różnica raptem 32 minut.
Ale przecież ja nie o tym piszę. Ja jadę nad Balaton, więc Szambathely mnie nie interesuje. Mówiłem, że gdybym jechał bezpośrednio do Cro, to może bym zdecydował się na winietę. Ale w moim przypadku jest to różnica zaledwie 5,2 km odległości i 30 minut czasu. Ja zjeżdżam z drogi 86 i wjeżdżam na drogę 84. A tam już winieta nic nie daje.
Natomiast gdybym miał jechać do Chorwacji to wybrałbym trasę bez winiety z zahaczeniem Austrii. I to jest najkrótsza droga (numer 3). Tutaj z winietą jadąc przez Gyor zyskujesz zaledwie 23 minuty i tracisz 32 km. Pozdrawiam.
Załączniki:
trasa 3.jpg
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 26.07.2017 14:42

Eliot100 jechałeś kiedykolwiek przez Węgry całą trasą 86 bez winiety i z winietą?

Czy na razie tylko palcem po mapie?

Piszą chłopaki ze jeżeli bez winiety to musisz już zjechać przed lub "w" Bratysławie na drogę nr 2 wiec to nie wygląda tak jak to rysujesz na mapkach.

Każdy zdecyduje jak chce jechać wiec jeżeli te odcinki Ci odpowiadają skorzystaj z nich ale bez winiety nie jedz tak jak rysujesz na makach bo to już są płatne odcinki i możesz mandat zapłacić :papa:
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 26.07.2017 16:32

Jeżdżę trasą 86 od 2003 roku, czyli już 14 lat. Odcinek Granica - zjazd z autostrady jest płatny wedle niektórych "mądrych głów". Na forum poświęconym tejże właśnie drodze, prowadzonym przez pana Jacka wielokrotnie pisałem: międzynarodowe przepisy stanowią możliwość alternatywy dla drogi płatnej, dlatego odcinek Granica - zjazd z autostrady (to tylko 300 metrów) jest bezpłatny. Niestety moje posty były i są likwidowane. Mimo to na mapce nr 4 zrobiłem odcinek właśnie z Bratysławy. Pisząc, że " nie wygląda tak jak to rysujesz na mapkach" mijasz się z prawdą, bo mapka nr 4 właśnie uwzględnia Twój argument (przewidziałem hahahaha) Oczywiście "hahaha" piszę życzliwie i z humorem, broń Boże z sarkazmem. Mapka nr 3 też nie przewiduje jazdy autostradą węgierską. Zatem wbrew temu, co piszesz na moich mapkach nie ma płatnych odcinków i mandatu nie zapłacę, co mnie niezwykle raduje i dopinguje, by serdecznie pozdrowić adwersarza w rozsądnej dyskusji merytoryczno-logistycznej. :D
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 26.07.2017 16:37

I jeszcze jedno. Trasa 86 od zawsze jest bezpłatna. Nie wymaga winiety wbrew temu, co piszesz. I tak pewnie zostanie.
piotrek_plock
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_plock » 26.07.2017 16:56

dyskusja - jak dla mnie - zmierza trochę w nie tym kierunku co trzeba;
miałem wrażenie, że to dyskusja o tym, jak przejechać Węgry szybko i bez przygód - tak, żeby jak najszybciej znaleźć się na granicy z Chorwacją;
wychodzi na to, że to dyskusja dla pielgrzymów o tym, jak bez patrzenia na zegarek "pobiwakować" sobie na Węgrzech... ...i gdzie warto rozłożyć namiot;
czekam, aż ktoś wyskoczy z jakimiś skrótami przez leśne szutry - i będzie tłumaczył wszystkim, że to super alternatywa dla płatnych autostrad ;)
ech, dobrze że już jutro wyjazd :)
pozdrawiam
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 26.07.2017 17:16

To jest dyskusja o przejeździe przez Węgry na odcinku drogi 86. Ja uważam, że jazda tą drogą jest dłuższa zaledwie o 30 minut, niż drogą nową. Ty mi sugerujesz, ze trzeba kupić winietę na drogę 86. Ja odpowiadam, że nie trzeba. Ot tyle. Gdy wysyłam odpowiedź, że nie trzeba winiety, to Ty piszesz "czekam, aż ktoś wyskoczy z jakimiś skrótami przez leśne szutry". Tu jest dyskusja o drodze 86, nie o leśnych szutrach. Tu jest dyskusja, że za tę drogę nike trzeba płacić, wbrew temu, co piszesz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 142
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone