Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2017 22:09

Yanush napisał(a):Google tak mają. Właśnie dzisiaj planowałem trasę przez HU z wyłączeniem dróg płatnych i GM wyznaczyło trasę przez M85 i M86. Musiałem włączyć sporo punktów VIA starą 86...
Co jest grane? Płatne w końcu czy nie?!

M86 JEST PŁATNE. :!:

http://www.motorway.hu/articles/article/uthalozat
(Te na czerwono zaznaczone są płatne - już prościej wytłumaczyć nie umiem) :roll:

micha09 napisał(a):Hej, dzisiaj google maps mnie źle poprowadziło i nie wykupując winiety na Węgry wjechałem w miejscowości Csorna na autostradę M86. Zjechałem pierwszym zjazdem jak najszybciej się dało. Czy będą jakieś tego konsekwencje? Dziwna sprawa, bo z każdego urządzenia gdy wybieram trasę do Chorwacji unikając opłat przez Węgry mapa automatycznie kierowała mnie na M86.

To co wytycza google czasami jest przydatne, a czasami można sobie wsadzić w d...

Konsekwencji prawdopodobnie nie poniesiesz żadnych.

Co to znaczy "z każdego urządzenia'?

Ja wyznaczyłem sobie teraz z ciekawości na automapie (wersja ostatnia 6.23.) podobna trasę, (omijaj odcinki płatne) i jakoś mnie nie poprowadziła M86.
Czyli mam inne urządzenie niż "każde".
micha09
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) micha09 » 09.07.2017 22:23

Każde, czyli i na telefonie i na tablecie oraz laptopie. Tomtom też mi taką trasę pokazał. Dlaczego uważasz, że nie poniosę żadnych konsekwencji? Na przyszłość i tak mam nauczkę, że chytry traci dwukrotnie :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2017 22:35

micha09 napisał(a):Każde, czyli i na telefonie i na tablecie oraz laptopie. Tomtom też mi taką trasę pokazał.

Nie ufamy urządzeniom, googlom - tylko wiarygodnym informacjom.
Może tomtom trzeba zaktualizować?
micha09 napisał(a): Dlaczego uważasz, że nie poniosę żadnych konsekwencji?

Jeżeli Cię nie zatrzymali i przypuszczam nie sfotografowali...
micha09 napisał(a): Na przyszłość i tak mam nauczkę, że chytry traci dwukrotnie :)

Przysłowie dobre.
Ale Ty nie pisałeś, że zrobiłeś to z premedytacją i teraz masz to w nosie.
Więc nie traktuję Cię jako "chytrego".
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.07.2017 22:45

romuald22 napisał(a):...To co wytycza google czasami jest przydatne, a czasami można sobie wsadzić w d...

W Krakowie został otwarty kolejny odcinek S7, z pięknym mostem na Wiśle.
Automapa go widzi i wytycza trasy, Google widzi "ciemność".

Jakoś nie mam zaufania do Googla.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.07.2017 22:58

krutom napisał(a):Jakoś nie mam zaufania do Googla.

Żeby pozostać w temacie wątku to chcę przypomnieć, że google maps przez kilka miesięcy chyba nie zaktualizowało u siebie w tym roku nowej M86.
Teraz już mają. Ale widać, że nie dali tej drodze rangi - "płatna".
Nawał pracy ich chyba przytłacza, bo jak zerkam to nowego odcinka słowackiego D3 ze Zwardonia do Świerczynowca też na dzień dzisiejszy u nich nie ma.
A otwarty jest już z miesiąc temu.
KLIK

Targeo natomiast takie zmiany jakoś "widzi".
KLIK

Nie można bezkrytycznie ufać google maps.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 10.07.2017 05:55

Witam. Wracałem w sobotę i mam małe ostrzeżenie. Zaplanowałem sobie jazdę tam przez Redics, Mursko Sredisce a powrót przez Letenye i niestety był to błąd. Nie wracajcie przez Letenye. Około 19 korek do płatności za autostradę sięgał 2km. 40minut stania.
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 10.07.2017 06:02

Michalm2012 napisał(a):Witam. Wracałem w sobotę i mam małe ostrzeżenie. Zaplanowałem sobie jazdę tam przez Redics, Mursko Sredisce a powrót przez Letenye i niestety był to błąd. Nie wracajcie przez Letenye. Około 19 korek do płatności za autostradę sięgał 2km. 40minut stania.

Czesc. Szkoda, ze nie ma tam kamer. Czy mozesz napisac jak wygladal kierunek przeciwny? M.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 10.07.2017 06:17

szybbkki napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Witam. Wracałem w sobotę i mam małe ostrzeżenie. Zaplanowałem sobie jazdę tam przez Redics, Mursko Sredisce a powrót przez Letenye i niestety był to błąd. Nie wracajcie przez Letenye. Około 19 korek do płatności za autostradę sięgał 2km. 40minut stania.

Czesc. Szkoda, ze nie ma tam kamer. Czy mozesz napisac jak wygladal kierunek przeciwny? M.

Zjechałem na stare przejście.
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 10.07.2017 07:23

Czy na stare przejscie zjeżdża się z A4 na 7 przed Letenye? M.
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 10.07.2017 08:30

Na stare przejście zjeżdża się 3 km za ostatnimi bramkami chorwackimi i 1 km za zjazdem na Gorican/Hodosan.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.07.2017 08:58

To paru postów powyżej dodam, że nie liczcie że Google jest bogiem (choć niektórzy tak to traktują), nikt nie jest w stanie na bieżąco aktualizować wszystkiego co się dzieje na drogach. Wskakując na 86 trzymasz się 86 a nie M86, nawet GPS nie potrzeba na tej trasie.

Michalm2012 - niestety wybrałeś najgorszy dzień na jazdę, mi to tata mówił od dziecka jak się jechałem maluchem nad morze: "nie jedź nigdy w sobotę bo jest zmiana turnusu"
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 10.07.2017 10:31

micha09 napisał(a):Hej, dzisiaj google maps mnie źle poprowadziło i nie wykupując winiety na Węgry wjechałem w miejscowości Csorna na autostradę M86. Zjechałem pierwszym zjazdem jak najszybciej się dało. Czy będą jakieś tego konsekwencje? Dziwna sprawa, bo z każdego urządzenia gdy wybieram trasę do Chorwacji unikając opłat przez Węgry mapa automatycznie kierowała mnie na M86.

masz szanse 50/50. Oni mają teraz system kamer wideo + oznakowane małe białe samochody z pomarańczowym kogutem na dachu. Pomyśl też czy nie przejechałeś pod jakąś bramownicą z kamerami ? śpij spokojnie, jak do końca roku nie przyjdzie list polecony to pewnie Ci się udało. Dla mnie na dziś jazda przez Węgry bez winietki mija się z celem. Miesięczna kosztuje 69zł i nie trzeba się martwić o takie wybryki.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.07.2017 11:10

rocker napisał(a): ...nikt nie jest w stanie na bieżąco aktualizować wszystkiego co się dzieje na drogach...

Niekoniecznie, ci za których nawigacje trzeba zapłacić jakoś mogą np. Automapa

rocker napisał(a): ... mi to tata mówił od dziecka jak się jechałem maluchem nad morze: "nie jedź nigdy w sobotę bo jest zmiana turnusu"

Tata miał i nadal ma rację. Warto czasem słuchać rodziców. :lol: :papa:
micha09
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) micha09 » 10.07.2017 12:17

@maarec właśnie przejechałem pod jedną z takich bramek. Była zaraz bo wjeździe na autostrade. Szanse na otrzymanie mandatu rosną?
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 10.07.2017 14:40

Eliot100 napisał(a):Na stare przejście zjeżdża się 3 km za ostatnimi bramkami chorwackimi i 1 km za zjazdem na Gorican/Hodosan.

Czy to jest przejazd przez stare przejscie?
https://goo.gl/maps/EqhNYBYQG5C2

Pozdr. M.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone