napisał(a) oldGIZMO » 07.07.2017 13:06
ewau37 napisał(a):Czy mogę was prosić o wypisanie jaka najlepiej trasą / miejscowości jechać z Gdańska do rogoznica przez Węgry?
Jechaliśmy przez austra/ słowenia ale Jedziemy w sierpniu i chyba będzie ciut lepiej przez Węgry???z góry dziękuję
Witaj.
Wersja na południe PL to A1 i możesz jechać aż do Ostrawy a następnie przez Frydek Mistek i na Żylinę przez Cadca.
Pytanie tylko czy odcinek Ostrawa - Frydek - M jest płatny czy nie.
Jeżeli płatny, a nie chcesz kupować winiety, to trzeba na węźle w Świerklanach zjechać i następnie drogą 930 i 933 wjechać na tzw. 'Wiślankę" ( DK 81 ) i w kierunku na Wisłę a następnie skręcić w prawo na Cieszyn i obrać kierunek Cadca - Żylina.
( pisząc Żylina mam na myśli kierunek do wjazdu na autostradę Słowacką nr 1.
Można też zjechać na węźle w Żorach i dalej " wiślanką".
Na Cieszyn są dwa warianty zjazdu z "wiślanki" oba w prawo i oba wyraźnie oznakowane:
1. Za miejscowością Pawłowice jest pierwszy; droga nr 938 lub
2. trzeba dojechać do miejscowości Skoczów i po wyjeździe z części zabudowanej, jadąc dalej "wiślanką", jest zjazd na Cieszyn ... a dalej jak wybierzesz ( ja w czerwcu przez Bratysławę na Węgry - Rajka i M1 przez M0 na M7 ... przez stare przejście H/Hr)
ale czy to co podałem jest najlepszą trasą .... Ja tak jeżdżę ... ale ja z Rybniku startuję... a Ty chyba musisz nocleg wkomponować w podróż ...
Pozdrawiam