Eliot100 napisał(a):Dla jadących przez Węgry drogą 86 od strony Katowic. Jazda przez Cieszyn już nie jest opłacalna. Lepiej jechać przez Żywiec. Po polskiej stronie jest trasa szybkiego ruchu, oprócz kilkukilometrowego odcinka w okolicy Milówki. Za to Słowacy właśnie oddali świetny odcinek od granicy w Skalite do trasy 11 (na Cadcę). Niestety na trasie 11, przed Cadcą potężne korki, ale ten odcinek musimy przejechać bez względu na wybór trasy przez Cieszyn, czy przez Żywiec. Opóźnienia rzędu 30-40 minut. Ja mam aktualną nawigację, to poprowadziła mnie alternatywą przez wioski, ale bez tej nawigacji nie odważyłbym się.
Toranaga napisał(a):Sprawdziłem na aktualnej Automapie różnica między trasą przez Cieszyn a przez Żywiec jest minimalna na korzyść Żywca. Długość trasy różnica 1 km, czas przejazdu różnica 5 min.
Natomiast w Viamichelin sytuacja wygląda tak przez Cieszyn trasa dłuższa o5,3 km a czas przejazdu krótszy o 14 min.
Decyzja o wyborze trasy w tym przypadku nie ma wielkiego znaczenia.
RKStefan napisał(a):Toranaga napisał(a):Sprawdziłem na aktualnej Automapie różnica między trasą przez Cieszyn a przez Żywiec jest minimalna na korzyść Żywca. Długość trasy różnica 1 km, czas przejazdu różnica 5 min.
Natomiast w Viamichelin sytuacja wygląda tak przez Cieszyn trasa dłuższa o5,3 km a czas przejazdu krótszy o 14 min.
Decyzja o wyborze trasy w tym przypadku nie ma wielkiego znaczenia.
Automapa "zna" już nowy odcinek D3 od granicy. Viamichelin i Google liczy trasę przez Skalite.
Eliot100 napisał(a):rocker - droga z Zabrza jest dla Ciebie rzeczywiście znacznie krótsza przez Cieszyn. Co prawda Google nie uwzględniają nowej słowackiej trasy szybkiego ruchu, ale to tylko różnica 2 km, choć w czasie to pewnie jakiś kwadrans.
A teraz mapka. Starałem się ją zrobić jak najczytelniej.
Mapka nr 1 pokazuje, jak mnie poprowadziła nawigacja. Przy zjeździe z drogi szybkiego ruchu (czerwonej) w prawo (do Cadcy) już były potężne korki. Nawigacja mi podała, że bedę stał 69 min, ale to się wydłużało. Poprosiłem o drogę zastępczą.
Nawigacja kazała zawrócić w stronę Czech. Poprowadziła mnie drogą "A" - niebieską. Krócej byłoby drogą "B" pomarańczową, ale tam jest zakaz skrętu w lewo, bo to już strefa graniczna. Ten zakaz umieściłem na mapce.
Inka83 napisał(a): W zeszłym roku na Chorwację jechaliśmy 86
Inka83 napisał(a):rocker kiedy jedziesz i gdzie jedziesz ? Ja mam trasę już ustaloną i w Kierunku Zadar i na Istrię. Omija Słoweńskie autostrady, Brno i Wiedeń.
Lecimy właśnie albo trasą 86 na Węgrzech albo równoległą do niej autostradą. W zeszłym roku na Chorwację jechaliśmy 86 a z Chorwacji autostradą, która się nie chciała skończyć Jak coś to pisz, też jestem z Zabrza
twardy5 napisał(a):Witam!
3. Z Szombatheley drogą 86 do Redics za przejściem granicznym Węgiersko- Słoweńskim na rondzie w lewo (żeby ominąć płatne drogi na Słowenii) granice Słoweńską przekraczam w Mursko Sredisce dojeżdżając tam drogą numer 109 . Na Chorwacji wjeżdżam na autostradę w Sveti Kriz
Thx
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi