napisał(a) Eliot100 » 04.07.2017 06:22
rocker - droga z Zabrza jest dla Ciebie rzeczywiście znacznie krótsza przez Cieszyn. Co prawda Google nie uwzględniają nowej słowackiej trasy szybkiego ruchu, ale to tylko różnica 2 km, choć w czasie to pewnie jakiś kwadrans.
A teraz mapka. Starałem się ją zrobić jak najczytelniej.
Mapka nr 1 pokazuje, jak mnie poprowadziła nawigacja. Przy zjeździe z drogi szybkiego ruchu (czerwonej) w prawo (do Cadcy) już były potężne korki. Nawigacja mi podała, że bedę stał 69 min, ale to się wydłużało. Poprosiłem o drogę zastępczą.
Nawigacja kazała zawrócić w stronę Czech. Poprowadziła mnie drogą "A" - niebieską. Krócej byłoby drogą "B" pomarańczową, ale tam jest zakaz skrętu w lewo, bo to już strefa graniczna. Ten zakaz umieściłem na mapce.
Natomiast Ty, jadąc od strony Cieszyna możesz pojechać tą drogą "B", bo to będzie skręt w prawo. Na mapce nr 2 zaznaczyłem ją jako niebieską, a moją drogę "A" zaznaczyłem na pomarańczowo (wcześniej, na mapce 1 było odwrotnie). Masz właściwie dwie drogi do wyboru.
Ale uwaga: nie wiem, czy droga B jest asfaltowa na całej długości, więc może lepiej nie ryzykować. Proponuję pojedź drogą "A".
I jeszcze mała uwaga - ja mam bardzo szczegółową nawigację (TomTom), więc ona wynajduje najbardziej fantazyjne drogi, byle tylko krócej. Na trasie "A" (góra mapki) nawigacja poprowadziła mnie bardzo wąskim asfaltem "na skróty". Ten krótki odcinek zaznaczyłem kolorem różowym. Ale zrobiłem to tylko by wszystko wiernie odtworzyć. To jest bardzo mały skrót, lepiej nie zawracać sobie nim głowy.
- Załączniki:
-