Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtas111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas111 » 02.07.2017 21:09

Droga M85 -> M86 -> od Schombately 86 -> Redics -> Lendava -> Cakovec z soboty na niedzielę 01-02.07 brak utrudnień i puste drogi. Duży ruch wzdłuż Balatonu.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 03.07.2017 11:49

Eliot100 napisał(a):Dla jadących przez Węgry drogą 86 od strony Katowic. Jazda przez Cieszyn już nie jest opłacalna. Lepiej jechać przez Żywiec. Po polskiej stronie jest trasa szybkiego ruchu, oprócz kilkukilometrowego odcinka w okolicy Milówki. Za to Słowacy właśnie oddali świetny odcinek od granicy w Skalite do trasy 11 (na Cadcę). Niestety na trasie 11, przed Cadcą potężne korki, ale ten odcinek musimy przejechać bez względu na wybór trasy przez Cieszyn, czy przez Żywiec. Opóźnienia rzędu 30-40 minut. Ja mam aktualną nawigację, to poprowadziła mnie alternatywą przez wioski, ale bez tej nawigacji nie odważyłbym się.

Eliot100 - podziel się trasą którą Cię GPS prowadził. Przez Czadcą to są zawsze korki, obojętnie o której bym nie jechał :/

Ja jadąc z Zabrza na Czadcę, mam tak:
- "stara" droga przez Cieszyn - 2:05 godz, 125km (Zabrze ->A1 ->Żory->81->Cieszyn->Trzyniec->Cadca)
- "nowa" droga przez Żywiec - 2:30godz, 157km (Zabrze->A4->Katowice->86/S1-> przez Bielsko B/Żywiec -> Cadca)
Kilometrowo żadna różnica dla mnie, natomiast w czasie już jest. Aczkolwiek wydaje mi się, że na trasie S1 można więcej zaoszczędzić na czasie :D ni z jadąc przez Cieszyn.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 03.07.2017 12:26

Toranaga napisał(a):Sprawdziłem na aktualnej Automapie różnica między trasą przez Cieszyn a przez Żywiec jest minimalna na korzyść Żywca. Długość trasy różnica 1 km, czas przejazdu różnica 5 min.
Natomiast w Viamichelin sytuacja wygląda tak przez Cieszyn trasa dłuższa o5,3 km a czas przejazdu krótszy o 14 min.

Decyzja o wyborze trasy w tym przypadku nie ma wielkiego znaczenia. :papa:

Automapa "zna" już nowy odcinek D3 od granicy. Viamichelin i Google liczy trasę przez Skalite.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 03.07.2017 12:39

RKStefan napisał(a):
Toranaga napisał(a):Sprawdziłem na aktualnej Automapie różnica między trasą przez Cieszyn a przez Żywiec jest minimalna na korzyść Żywca. Długość trasy różnica 1 km, czas przejazdu różnica 5 min.
Natomiast w Viamichelin sytuacja wygląda tak przez Cieszyn trasa dłuższa o5,3 km a czas przejazdu krótszy o 14 min.

Decyzja o wyborze trasy w tym przypadku nie ma wielkiego znaczenia. :papa:

Automapa "zna" już nowy odcinek D3 od granicy. Viamichelin i Google liczy trasę przez Skalite.

Targeo.pl też już wytycza nową D3 :D
Eliot100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eliot100 » 04.07.2017 06:22

rocker - droga z Zabrza jest dla Ciebie rzeczywiście znacznie krótsza przez Cieszyn. Co prawda Google nie uwzględniają nowej słowackiej trasy szybkiego ruchu, ale to tylko różnica 2 km, choć w czasie to pewnie jakiś kwadrans.

A teraz mapka. Starałem się ją zrobić jak najczytelniej.
Mapka nr 1 pokazuje, jak mnie poprowadziła nawigacja. Przy zjeździe z drogi szybkiego ruchu (czerwonej) w prawo (do Cadcy) już były potężne korki. Nawigacja mi podała, że bedę stał 69 min, ale to się wydłużało. Poprosiłem o drogę zastępczą.
Nawigacja kazała zawrócić w stronę Czech. Poprowadziła mnie drogą "A" - niebieską. Krócej byłoby drogą "B" pomarańczową, ale tam jest zakaz skrętu w lewo, bo to już strefa graniczna. Ten zakaz umieściłem na mapce.

Natomiast Ty, jadąc od strony Cieszyna możesz pojechać tą drogą "B", bo to będzie skręt w prawo. Na mapce nr 2 zaznaczyłem ją jako niebieską, a moją drogę "A" zaznaczyłem na pomarańczowo (wcześniej, na mapce 1 było odwrotnie). Masz właściwie dwie drogi do wyboru.

Ale uwaga: nie wiem, czy droga B jest asfaltowa na całej długości, więc może lepiej nie ryzykować. Proponuję pojedź drogą "A".

I jeszcze mała uwaga - ja mam bardzo szczegółową nawigację (TomTom), więc ona wynajduje najbardziej fantazyjne drogi, byle tylko krócej. Na trasie "A" (góra mapki) nawigacja poprowadziła mnie bardzo wąskim asfaltem "na skróty". Ten krótki odcinek zaznaczyłem kolorem różowym. Ale zrobiłem to tylko by wszystko wiernie odtworzyć. To jest bardzo mały skrót, lepiej nie zawracać sobie nim głowy.
Załączniki:
Autostrada skrót.jpg
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 04.07.2017 08:52

Eliot100 napisał(a):rocker - droga z Zabrza jest dla Ciebie rzeczywiście znacznie krótsza przez Cieszyn. Co prawda Google nie uwzględniają nowej słowackiej trasy szybkiego ruchu, ale to tylko różnica 2 km, choć w czasie to pewnie jakiś kwadrans.

A teraz mapka. Starałem się ją zrobić jak najczytelniej.
Mapka nr 1 pokazuje, jak mnie poprowadziła nawigacja. Przy zjeździe z drogi szybkiego ruchu (czerwonej) w prawo (do Cadcy) już były potężne korki. Nawigacja mi podała, że bedę stał 69 min, ale to się wydłużało. Poprosiłem o drogę zastępczą.
Nawigacja kazała zawrócić w stronę Czech. Poprowadziła mnie drogą "A" - niebieską. Krócej byłoby drogą "B" pomarańczową, ale tam jest zakaz skrętu w lewo, bo to już strefa graniczna. Ten zakaz umieściłem na mapce.

dzięki za info, dawno nie korzystałem z Targeo. Widzę, że jeśli chodzi o Polskę to raczej lepiej wychodzi niż google z natężeniem ruchu, a zagranicą to faktycznie tu widać nowy odcinek D3 na Słowacji.
Co prawda do mego wyjazdu jeszcze 2miesiące, ale chyba wyjadę ok 03:00 żeby być w Cadcy ok 5rano i nie stać w korkach. Jesli będę miał jakiś poślizg to skorzystam z Twojej alternatywy - swoją drogą ja korzystam z Garmina i też ma on fantazję do prowadzenia lokalnymi drogami :) czyli w GPS wbiję tak: Mosty u Jablunkova -> Milosova -> Cadca.
Inka83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inka83 » 04.07.2017 08:59

rocker kiedy jedziesz i gdzie jedziesz ? Ja mam trasę już ustaloną i w Kierunku Zadar i na Istrię. Omija Słoweńskie autostrady, Brno i Wiedeń.
Lecimy właśnie albo trasą 86 na Węgrzech albo równoległą do niej autostradą. W zeszłym roku na Chorwację jechaliśmy 86 a z Chorwacji autostradą, która się nie chciała skończyć :P Jak coś to pisz, też jestem z Zabrza :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2017 09:35

Inka83 napisał(a): W zeszłym roku na Chorwację jechaliśmy 86

Do Chorwacji :idea:
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 04.07.2017 11:54

el_grego napisał(a):
RKStefan napisał(a):Automapa "zna" już nowy odcinek D3 od granicy. Viamichelin i Google liczy trasę przez Skalite.

Targeo.pl też już wytycza nową D3 :D

Może przez ten znaczek w prawym dolnym rogu Targeo :wink:
targeo.jpg
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 04.07.2017 13:54

Inka83 napisał(a):rocker kiedy jedziesz i gdzie jedziesz ? Ja mam trasę już ustaloną i w Kierunku Zadar i na Istrię. Omija Słoweńskie autostrady, Brno i Wiedeń.
Lecimy właśnie albo trasą 86 na Węgrzech albo równoległą do niej autostradą. W zeszłym roku na Chorwację jechaliśmy 86 a z Chorwacji autostradą, która się nie chciała skończyć :P Jak coś to pisz, też jestem z Zabrza :)

Inko - wyjazd 10.09 z Zabrza, trasa przez Słowację w kierunku drogi 86 i nią aż do Słowenii i potem do chorwackiej autostrady i nią już aż do Promajny k/Makarskiej.

p.s. rok temu byłem w Pakostane jakieś 30km od Zadaru :)
twardy5
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy5 » 05.07.2017 11:11

Witam!

Zamierzam jechać pierwszy ran przez Węgry, niestety wyjeżdżam w piątek popołudniu na granicy węgiersko - chorwackiej będę około 3 w nocy z piątku na sobotę. Mam obawy jak wygląda autostradowe przejście w Letenye ? alternatywy mam takie:
1. "Za Bratyslawa M15 wjechac na M86 az do Szombatheley trasa E65 do Lenti z Lenti wbic sie na M70 do Letenye ( w sumie obok Letenye ) i na wysokosci Letenye zjechac z M70 na zwykla 7 az do granicy wegiersko-chorwackiej"
2. Tak jak powyżej tylko przejście autostradowe
3. Z Szombatheley drogą 86 do Redics za przejściem granicznym Węgiersko- Słoweńskim na rondzie w lewo (żeby ominąć płatne drogi na Słowenii) granice Słoweńską przekraczam w Mursko Sredisce dojeżdżając tam drogą numer 109 . Na Chorwacji wjeżdżam na autostradę w Sveti Kriz

Gdybym jechał w środku tygodnia to nie kombinował bym z objazdem przejścia Weg-Chor ale w piątek tam może być dość tłoczno, winiety i tak kupuję. Dodatkowo chcę jak najwcześniej być w Zagrzebiu bo w sobotę rano pewnie połowa miasta jedzie nad morze.
Jakieś rady ?:)
Thx
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2017 11:38

O 3 w nocy powinno być luźno, korkuje się po godz. 8.
Tylko po przejechaniu granicy "dzida" aż do Lucko, bez żadnych zbędnych postojów , bo od 6-7 rano robi się "zatwardzenie" na bramkach i samej autostradzie.
twardy5
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy5 » 05.07.2017 12:41

Jak najlepiej dostać się z Szombathely (M86) do M7 ?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 05.07.2017 12:47

twardy5 napisał(a):Witam!

3. Z Szombatheley drogą 86 do Redics za przejściem granicznym Węgiersko- Słoweńskim na rondzie w lewo (żeby ominąć płatne drogi na Słowenii) granice Słoweńską przekraczam w Mursko Sredisce dojeżdżając tam drogą numer 109 . Na Chorwacji wjeżdżam na autostradę w Sveti Kriz

Thx

jak dla mnie tylko ta jest OK z racji tego że ak napisałeś chcesz ominąć opłaty autostradowe w innych krajach, a tu na M15 i M70 musisz mieć winiętę
twardy5
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy5 » 05.07.2017 13:48

Nie no chcę ominąć tylko Słoweńskie autostrady
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 137
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone