Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ben72
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ben72 » 09.08.2016 13:43

anakin napisał(a):
papse napisał(a):Anakin nie masz wrażenia, że kolega Ben72 powinien się najpierw przywitać. A nie, tak w pierwszym poście, zaraz po zarejestrowaniu stroszyć piórka :mrgreen:

Też mi się tak wydaje, ale to pewnie jakiś stary........ben, tylko z nowym sercem.
I nie przywitał się, bo przecież już się pewnie kiedyś witał...
Oni tak mają, że zawsze się ładują w konkretny wątek, żeby porozmawiać z kimś od dawna upatrzonym. :mrgreen:

Nikogo sobie nie upatrzyłem,chciałem się dowiedzieć coś na temat" stanu węgierskiej drogi nr 86" a tu jak zawsze wszystko jest tylko nie to co w temacie między innymi że za" VANY" płaci się podwójnie a jeżdżę vanem od lat i nigdy podwójnie nie płaciłem.Forum ma pomagać a często przez źle sformułowane wpisy prowadzi do szukania w necie info czy aby na pewno robię dobrze.Albo każesz mi czytać kilkaset stron bzdurnych dyskusji czy van to van czy może bus a może camper albo autobus. Pozdro.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.08.2016 15:25

Ben72 napisał(a): jeżdżę vanem od lat i nigdy podwójnie nie płaciłem.

Citroen C8.
Zarejestrowany na 8 osób.
Przewożę 8 osób.
Jaką winietę powinienem kupić?
Konkretnie proszę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.08.2016 15:33

anakin napisał(a):
Ben72 napisał(a): jeżdżę vanem od lat i nigdy podwójnie nie płaciłem.

Citroen C8.
Zarejestrowany na 8 osób.
Przewożę 8 osób.
Jaką winietę powinienem kupić?
Konkretnie proszę.

Nie chwal czym jeździsz bo ci tacho i ogranicznik założą i wtedy ile godzin do Cro pojedziesz.
O opłatach jest inny wątek.
Toruniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toruniak » 14.08.2016 12:22

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy.
Do Chorwacji wybraliśmy się w tym roku po raz pierwszy.
Przed wyjazdem czytałem o trasach, którymi docierają do Chorwacji rodacy. Wybrałem drogę 86 i z tego co widziałem trasa nie jest trudna. Ktoś kto na co dzień nie jeździ długich tras może spokojnie skorzystać z drogi 86. Tylko na około trzydziesto kilometrowym odcinku nawierzchnia jest gorszej jakości, ale całość wygląda lepiej niż dobrze. Do zalet przejazdu 86 trzeba zaliczyć bezproblemowy przejazd przez granicę Słoweńsko - Chorwacką. Przed granicą Węgry / Słowenia na drodze 86 były dwa wahadła - łącznie staliśmy około 15 minut..
Słowację przejechaliśmy autostradą bez opóźnień.
Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie winiety na Węgry - bezpłatnymi drogami można przejechać ten kraj w około 3,5 godziny z krótką przerwą na kawę. Mowa tutaj o jadących w kierunku przejścia granicznego w Zwardoniu,. Podróżujący w kierunku połudiowo-wschodnich przejść granicznych Polski i Słowacji pewnie skorzystają z płatnej autostrady przez Węgry.
Pozdrwaim forumowiczów.
P.S. Czy to normalne, że woda w okolicach Podstrany i Splitu ma w połowie sierpnia tylko 19 stopni?
Jestm trochę rozczarowany.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.08.2016 12:51

Woda powinna być cieplejsza ale wiele zależy od prądów morskich. To one są odpowiedzialne za temperaturę morza. Zimna woda z dolnych warstw morza miesza się z tą z powierzchni.
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 18.08.2016 12:55

Jechałem 86 wczoraj a w zasadzie dzisiaj po 1 ej w nocy oczywiście przez stare przejście w Rajce. Droga dobra, płynna, praktycznie zero ruchu. Pod koniec dwa zwężenia Ale szybko się zmieniają. Przejazd zajął mi gdzieś 3 h bez wariacja. 5 raz jechałem 86 i dla mnie jest to najlepsza trasa, no ale dla innych nie musi być ;-). ,ps pogoda dopisuje :-)
tuor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tuor » 19.08.2016 15:40

Dzień dobry Panom i Paniom.
Dołączam się do wątku. Jeżdżę 86ką co 3-4 lata od 20 lat. Właśnie wróciłem - tym razem wyjatkowo przejazd kamperem. Ortodoksyjnych 86-owców obowiązuje jak rozumiem trasa Petrżalka, Rajka, Masom, Csorna, Szombathely, Redics, Lendava, Mursko (bez winiety). Myślę, że w przyszłym sezonie niepłacenie za winietę przestanie się już opłacać. Z tego co widziałem, M86 na odcinku Szombathely-Csorna będzie oddana lada tydzień (pasy są już wymalowane). Na odcinku Körmend-Zalalövő jest piękna i gładka jednopasmówka ( z idiotycznymi i mam nadzieję tymczasowymi na czas budowy ograniczeniami do 60km/h). Dodatkowo obecne dwa wahadła przed i za Zalalövő sa związane z budową obwodnicy tego miasteczka i wkrótce zapomnimy o jego uroczych serpentynach. Reasumując za rok wybrałbym wariant z winietą: Bratysława - przejście autostradowe-M15-M1 do Gyor- M85 do Csorny- M86 do Szombathely - 86 - skrót przez Lenti do M70 - M7 z przejściem autostradowym w Letenye.

Mniej niż 260 km przez HU. Z tego 91km bez autostrad/dróg szybkiego ruchu. Miłośnicy widoków i folkloru będą usatysfakcjonowani a wygoda będzie znacznie większa. Oszczędność na paliwie wobec wariantu czysto autostradowego (386km) ogromna.

Pozdrawiam. Uwagi mile widziane.
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 19.08.2016 18:32

a ja jadę po swojemu ...
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 22.08.2016 20:24

Ok, poczytałem temat i w sumie…nic nie wiem.
Jadę w środę z samego rana z Krakowa i kusi mnie żeby spróbować czegoś innego, czyli droga przez Węgry od Bratysławy.
Zakładając jazdę w tygodniu i w trakcie dnia, to która opcja najlepsza - za autostradę mogę zapłacić.
Zaproponujcie coś:)
Dzięki
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.08.2016 20:34

Bratysława- Mosonmagyaróvár - Szombathely- Körmed- Lendava - Čakovec.........itd.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 22.08.2016 20:38

To mi Waćpan proponujesz hardcore jak rozumiem, czyli 86 w pełnej krasie:)
W dzień i w tygodniu ta trasa jest do jazdy, bo wyczytałem w tym temacie różne opinie?
I gdzie znajdę opis objazdu autostrady słoweńskiej w tym przypadku?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.08.2016 20:48

Trasa sprawdzona w nocy z czwartku na piątek.
Pełny luz. :mrgreen:

A objechanie Słowenii jest dziecinnie proste.
Jest na forum dokładny opis.
Jak nie znajdziesz sam to jutro się może postaram. :wink:
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 22.08.2016 20:52

No właśnie, piszesz o jeździe nocą, a ja będę jechał w dzień…

Coś mi się wydaje że jednak wariant tradycyjny, czyli przez Austria-Słowenia pozostaje.
W tym roku wyjazd całkowicie "z marszu", więc nie mam czasu na opracowanie trasy...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.08.2016 20:55

Tak to wygląda:
https://www.viamichelin.pl/web/Trasy?de ... rivalDate=
Nie niestety co do jazdy w dzień to nie pomogę...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 22.08.2016 21:02

sandomingo napisał(a):To mi Waćpan proponujesz hardcore jak rozumiem, czyli 86 w pełnej krasie:)
W dzień i w tygodniu ta trasa jest do jazdy, bo wyczytałem w tym temacie różne opinie?
I gdzie znajdę opis objazdu autostrady słoweńskiej w tym przypadku?

Bardzo prosto, po przekroczeniu granicy na rondzie drugi zjazd (w lewo) na Dolga Vas, jedziesz główną drogą do następnego ronda na którym w prawo i dalej na Murska Sobota (rondo prosto) aż dojedziesz do ronda na końcu m.Lendava, na którym skręcasz w prawo, za wiaduktem nad torami na rondzie w lewo na Čakovec nr.dr. 109 i dalej prosto .... i tyle.
Trochę to skomplikowanie wygląda ale jak wpiszesz w navi Mursko Srediśće lub Čakovec i bez opłat to poprowadzi cię jak po sznurku. Ważne by na pierwszym rondzie zaraz po wjeździe H/SLO dać w lewo.
Tu masz link :
https://www.google.pl/maps/dir/Mursko+S ... !3e0?hl=pl
Ostatnio edytowano 22.08.2016 22:31 przez wielbiciel, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone