Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magnyc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnyc » 01.07.2016 11:19

A ktoś z Was leciał w tym roku drogą 74 i może się podzielić informacjami, czy są tam jakieś utrudnienia? Przeskakuje sobie w pewnym momencie z 86stki na 74 i lecę przez Zalaegerszeg w kierunku Nagykanizsa
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 01.07.2016 11:27

trajano napisał(a):Nie jedziesz przez z Słowenię. Z Lenti zjeżdżasz na północ wzdłuż granicy Słowenii i Węgier w stronę autostrady M70 do Letenye. Ten odcinek jest bezpłatny dla aut poniżej 3.5t.

Oczywiście, można i tak.
Można też przez Słowenię na Lendavę (omijając słoweńską autostradę - przejazd trwa ok.15-20 minut),
następnie w Cro na Cakovec i autocestę :)
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 01.07.2016 12:49

Jadąc tydzień temu przez Węgry, pani w restauracji nie chciała przyjąć banknotów forintów które nie miały srebrnego paska, stwierdziła że muszę je wymienić w banku. Natomiast na stojącej obok stacji benzynowej przyjęto je bez problemów. Ot, taka ciekawostka.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.07.2016 13:21

nlock napisał(a):
trajano napisał(a):Nie jedziesz przez z Słowenię. Z Lenti zjeżdżasz na północ wzdłuż granicy Słowenii i Węgier w stronę autostrady M70 do Letenye. Ten odcinek jest bezpłatny dla aut poniżej 3.5t.

Oczywiście, można i tak.
Można też przez Słowenię na Lendavę (omijając słoweńską autostradę - przejazd trwa ok.15-20 minut),
następnie w Cro na Cakovec i autocestę :)

Raz tylko jechałem tą drogą, i się do niej zraziłem. Natomiast tą która zaproponowałem jeżdżę już któryś raz i sobie chwalę :-) W ogóle lubię tą 86-tkę :-) chyba nawet gdy zrobią już autostradę płatną M86 to też będę nią jeździł :-)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2016 13:45

Niestety M70 jest już płatna nawet dla <3,5t.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2016 13:56

magnyc napisał(a):A ktoś z Was leciał w tym roku drogą 74 i może się podzielić informacjami, czy są tam jakieś utrudnienia? Przeskakuje sobie w pewnym momencie z 86stki na 74 i lecę przez Zalaegerszeg w kierunku Nagykanizsa

Ja tak jeżdżę, bardzo fajna droga bez utrudnień typu "wahadła" (na razie) :wink:
Ostatnio edytowano 01.07.2016 16:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2016 14:01

szaki17 napisał(a):
magnyc napisał(a):A ktoś z Was leciał w tym roku drogą 74 i może się podzielić informacjami, czy są tam jakieś utrudnienia? Przeskakuje sobie w pewnym momencie z 86stki na 74 i lecę przez Zalaegerszeg w kierunku Nagykanizsa

Ja tak jeżdżę, bardzo fajna droga bez utrudnień typu "wahadła" (na razie) :wink:

A jak wygląda odcinek od 84 do 8 (droga chyba jak nasza wojewódzka) tzn. dziury, ograniczenia, ciągniki rolnicze itp.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.07.2016 14:01

wielbiciel napisał(a):

Poważnie? Nigdzie nie umiem znaleźć informacji o tym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2016 14:06

A jak wygląda odcinek od 84 do 8 (droga chyba jak nasza wojewódzka) tzn. dziury, ograniczenia, ciągniki rolnicze itp.

Wbrew pozorom ma dobrą nawierzchnię, chociaż to taka nasz droga wojewódzka, są odcinki dobre i gorsze ale koła ci nie odpadną (bez dziur), ruch minimalny czasem faktycznie jakaś maszyna ale to pikuś w porównaniu z TIR-ami na "86". Po za tym to fajny skrót i odpoczynek od tłoku na trasie :papa:
Ostatnio edytowano 01.07.2016 14:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2016 14:07

trajano napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

Tu masz :

http://www.motorway.hu/articles/article/uthalozat

Ponadto szukaj w podstawowych informacjach na forum, tam są odnośniki.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2016 14:13

szaki17 napisał(a):

Wbrew pozorom ma dobrą nawierzchnię, chociaż to taka nasz droga wojewódzka, są odcinki dobre i gorsze ale koła ci nie odpadną (bez dziur), ruch minimalny czasem faktycznie jakaś maszyna ale to pikuś w porównaniu z TIR-ami na "86". Po za tym to fajny skrót i odpoczynek od tłoku na trasie :papa:

Dzięki, ja w tym roku też tak planuję ponieważ jadę w dzień więc Wiedeń odpada nie mówiąc o A2 z jej ruchem. Można też 86 na Lendava-Mursko Sredice-Cekovać, ale w tym ostatnim do południa jest spory ruch i traci się mnóstwo czasu, dlatego mała zmiana.
Ja dopiero w końcówce sierpnia jadę, więc wiele jeszcze się może zmienić.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.07.2016 14:33

wielbiciel napisał(a):
trajano napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

Tu masz :

http://www.motorway.hu/articles/article/uthalozat

Ponadto szukaj w podstawowych informacjach na forum, tam są odnośniki.

Kompletnie nic nie umiem znaleźć. Pokazuje mi jakieś stare posty z 2012 roku, ale nic oprócz tego. Na mapach google, po zaznaczeniu opcji "unikaj opłat" faktycznie omija cała drogę M70. Natomiast wszędzie widzę informację że odcinek M86 w okolicach Szombatheley jest bezpłatny (Toll Free).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2016 14:39

magnyc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magnyc » 01.07.2016 14:40

szaki17 napisał(a):

Ok, dzięki za informacje, ostatni razem jechałem tamtędy 2 lata temu, więc dopytuje, czy nigdzie nie wpadli na jakieś remonty itp :lol: Ja jadę trochę inaczej, bo 74 aż do Nagykanizsa (nie wjeżdża się do miasta) i potem na stare Letenye. Od Zalaegerszeg do Nagykanizsa pamiętam, że jest bardzo ładny asfalt, mniej wiosek niż na 86 i mniejszy ruch. Dużo prostych odcinków przez pola i lasy. Uwielbiam ten odcinek, cisza i spokój :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 15:36

Mam pytanie z jadąc z Nagykanizsa do przejścia w Letenye można jakoś ominąć płatny odcinek?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone