Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 18.06.2016 13:19

na 86 nie powinno być źle z CB, i tylko przez Węgry CB będzie na dachu :) i naprawdę nie chodzi mi o to żeby gnać na złamanie karku, tylko nie dać się naciąć na jakiejś 30 lub innym dziwnym ograniczeniu.

W Czechach odradzają wyjazd 86 z powodu mijanek. Jak odnajdę artykuł to wkleję
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 18.06.2016 15:54

Dwa dni temu jechałam 86
Jeśli ktoś nie gna na złamanie karku to jest ok.
W miastach ograniczenia do 30 km/h ale mało kto przestrzega choć policja czuwa :)
Obwodnica Szombatety bardzo przydatna :)
Za miastem dużo mijanek i ciągły remont :(
Dopiero przed granicą ze Słowenią można jechać całkiem szybko :)
Miłego podrózowania
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 18.06.2016 16:22

a jechałaś w dzień czy w nocy? Ile faktycznie jest tych mijanek? Mogłabyś podać miasta gdzie były kontrole?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 17:43

Wiecie co przeszedłem, google maps na Street Viev by policzyć słynne 30km/h na 86 i co, tylko przez jedną miejscowość ( Szlsorkary ) jest przez całą jej długości, w jednym wypadku jest na wjeździe (skrzyżowanie) i powtórka ze względu na skrzyżowanie pomiędzy dwoma łukami. I jest to na odcinku pomiędzy Csormą a zjazdem na M86. Są jeszcze miejscowe ograniczenia do 40 km/h ze względu na skrzyżowanie, lecz prędzej była podniesiona do 70 km/h. W większości przez miejscowości jest podniesiona prędkość do 60 kn/h lub 70 km/h.
Widać ze stereotyp jednej miejscowości rzuca pogląd na całość drogi, podobnie jak z psami tzn. wszystko co złe to amstaf a wystarczy sprawdzić opis rasy by dowiedzieć że tak nie jest.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 18:09

misiaczek-bartek napisał(a):
W Czechach odradzają wyjazd 86 z powodu mijanek. Jak odnajdę artykuł to wkleję

A nie odradzają przejazdu ich zakorkowanymi (remonty) autostradami :?:
Ze względu na mijanki ja jadę tak (mniej-więcej, bez tych zawijasów) :wink:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 18.06.2016 20:15

misiaczek-bartek napisał(a):a jechałaś w dzień czy w nocy? Ile faktycznie jest tych mijanek? Mogłabyś podać miasta gdzie były kontrole?

Jechałam w dzień, tak między 15.00 a 18.00.
Ruch tirów spory niestety.
Mijanki za Szombately głownie.
W niektórych miejscach czas oczekiwania na zmianę świateł ponad 5 minut. :(
Poniżej w poście ktoś pisze ,że przepatrzył google ze wzgledu na ograniczenia do 30 km/h i że nie jest aż tak źle ale jechałam to wiem - w każdym większym miasteczku ograniczenie jest niestety :(
Policja stacjonarna z radarem stała w Lenti i po drodze z radarem jakieś inne służby miejskie . Niestety nie zapamiętałam miejscowości ( może to przez ichni język :) ).
Poza tym kilka wozów policyjnych jadących po trasie.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 22:18

ELIMAR napisał(a):
misiaczek-bartek napisał(a):a jechałaś w dzień czy w nocy? Ile faktycznie jest tych mijanek? Mogłabyś podać miasta gdzie były kontrole?

Jechałam w dzień, tak między 15.00 a 18.00.
Ruch tirów spory niestety.

Jechałeś w ciągu tygodnia, więc nie dziwota że sporo tirów po trasie

W zeszłym roku były bodajże cztery pomiędzy Zalalóvć a Szombathely, faktycznie czas oczekiwania na niektórych był do 5min, lecz w niedzielę nie było z tym problemu, po kilka aut w kolejce.

Poniżej w poście ktoś pisze ,że przepatrzył google ze wzgledu na ograniczenia do 30 km/h i że nie jest aż tak źle ale jechałam to wiem - w każdym większym miasteczku ograniczenie jest niestety :(

Widzisz ja też co roku wracam 86, nie zawsze całą i z ciekawości sprawdziłem jak to jest z tymi ograniczeniami, gdyż nie kojarzyłem że w każdej miejscowości były i faktycznie mam rację. Po prostu nie w każdej, tylko gdzie ma być ograniczenie ze względu bezpieczeństwoa. Nie pisz ogólnikami, bo zmienia to obraz rzeczywistości.

Policja stacjonarna z radarem stała w Lenti i po drodze z radarem jakieś inne służby miejskie . Niestety nie zapamiętałam miejscowości ( może to przez ichni język :) ).

To normalne, tym bardziej w tygodniu, ale jadąc przepisowo nie mamy się czego obawiać.

Tak na przyszłość, na forum powinniśmy udzielać bardziej precyzyjnych informacji.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 19.06.2016 10:13

wielbiciel napisał(a):

W zeszłym roku były bodajże cztery pomiędzy Zalalóvć a Szombathely, faktycznie czas oczekiwania na niektórych był do 5min, lecz w niedzielę nie było z tym problemu, po kilka aut w kolejce.
największy ruch pewnie z piątku na sobotę jest, też wyczytałem że w tym roku czas oczekiwania na niektórych nawet do 15 min

wielbiciel napisał(a):

Widzisz ja też co roku wracam 86, nie zawsze całą i z ciekawości sprawdziłem jak to jest z tymi ograniczeniami, gdyż nie kojarzyłem że w każdej miejscowości były i faktycznie mam rację. Po prostu nie w każdej, tylko gdzie ma być ograniczenie ze względu bezpieczeństwoa. Nie pisz ogólnikami, bo zmienia to obraz rzeczywistości.

ale w części są, poza tym jak zauważyłeś wracałeś w zeszłym roku, nie możesz powiedzieć jak jest w tym roku.
Ps. Przypominam o zasadzie zwolnienia do 30 przed przejściem dla piszych

wielbiciel napisał(a):

To normalne, tym bardziej w tygodniu, ale jadąc przepisowo nie mamy się czego obawiać.

Tak na przyszłość, na forum powinniśmy udzielać bardziej precyzyjnych informacji.

Czasem zbyt wolno się wyhamowuje na wjeździe do miejscowości i mamy problem, lub poprostu przeoczymy 50 za krzakiem.
Co do informacji to uważam że były dość precyzyjne, a przede wszystkim aktualne.
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 19.06.2016 14:45

misiaczek-bartek napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

największy ruch pewnie z piątku na sobotę jest, też wyczytałem że w tym roku czas oczekiwania na niektórych nawet do 15 min

wielbiciel napisał(a):

ale w części są, poza tym jak zauważyłeś wracałeś w zeszłym roku, nie możesz powiedzieć jak jest w tym roku.
Ps. Przypominam o zasadzie zwolnienia do 30 przed przejściem dla piszych

wielbiciel napisał(a):

Czasem zbyt wolno się wyhamowuje na wjeździe do miejscowości i mamy problem, lub poprostu przeoczymy 50 za krzakiem.
Co do informacji to uważam że były dość precyzyjne, a przede wszystkim aktualne.

Dziękuję za wsparcie :)
Moje informacje jak najbardziej aktualne.
Czasem mam wrażenie ,że w tym wątku inni wiedzą lepiej ode mnie , którą droga jechałam i jak było faktycznie choć podróżowali co najmniej rok wcześniej albo i więcej :) albo ufają bezgranicznie wujkowi google :)
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 27.06.2016 17:31

no i ja już jechałem 86 w tym roku.
4 wahadełka za shomabthely i w każdej wiosce do shombathely 30km/h. nam się udało, najdłużej czekaliśmy 2:34 na przejazd :)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 29.06.2016 07:44

W sobotę jechaliśmy drogą nr 86 z Chorwacji. Były tylko dwa wahadła, w porównaniu do sprzed 2 tygodni jak jechaliśmy do Chorwacji, to wtedy były 3 wahadła. Ogólnie dobrze się jechało w obie strony tą drogą, a pierwszy raz nią jechaliśmy do Chorwacji.
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 01.07.2016 09:30

Mam pytanie odnośnie sławnej 86.
Tak więc od paru lat przymierzałem się do przejechania nią odcinka Węgierskiego "zazwyczaj jechałem przez Czechy Austria Słowenia"
W tym roku padło na 86 wiem, że nie trzeba winietek. Spanie planuje w okolicy Lenti i odwiedziny pobliskiego parku wodnego. Zastanawia mnie tylko odcinek przez Słowenie bo na mapach jest tam odcinek drogi A5. Pytanie czy potrzebna jest na niego winieta czy trzeba go omijać. Pozdrawiam i do zobaczenia na 86
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.07.2016 09:34

Nie jedziesz przez z Słowenię. Z Lenti zjeżdżasz na północ wzdłuż granicy Słowenii i Węgier w stronę autostrady M70 do Letenye. Ten odcinek jest bezpłatny dla aut poniżej 3.5t.
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 01.07.2016 10:08

Dzięki
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.07.2016 10:11

Sorki, zjeżdżasz oczywiście na południe :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 112
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone