Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek gryczewski
Cromaniak
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2016 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 13.06.2016 15:33

Hey moi drodzy ..
Ma ktoś informację o stanie drogi nr 86 u Madziarów :D czy tak ja w zeszłym roku są remonty i ruch wahadłowy . ??/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2016 18:50

krusza napisał(a):Witam,

dopiero co wracaliśmy z mężem z Chorwacji przez Węgry drogą nr 86. Na odcinku mniej więcej od Kerkabarabas do Szombathely było z 7 wahadeł, także czas przejazdu trochę się wydłużył.
Pozdrawiam :)

Przecież napisali.
krusza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krusza » 16.06.2016 10:09

Witaj Ela50,

My jechaliśmy z nawigacją ustawioną na omijanie opłat, także nasza trasa przebiegała najpierw droga nr 84, następnie za miejscowością Tompaladony, zamiast na rondzie na zwykłą 86 wjechaliśmy trochę dalej na M86 i jechaliśmy tą drogą aż do Szombathely, dalej znów 86 aż do granicy ze Słowenią. Nic nie płaciliśmy.
Pozdrawiam z Poznania :)
Dominika
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 16.06.2016 11:35

Kilka dni temu przejechaliśmy całą drogę nr 86. W 3 miejscach były wahadła. Pokazuje czas jaki trzeba jeszcze stać. Staliśmy raz 5 minut raz 9 minut, a w trzecim udało się trafić na zielone. Ogólnie trasa nie jest tragiczna, w wielu miejscach nowy asfalt, ale kilkanaście kilometrów jest do generalnego remontu, może nie jest dziurawa, ale mocną spękana i krzywa.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 16.06.2016 13:17

drodzy Cro-maniacy, a czy ktoś ostatnio jechał równoległą alternatywą dla 86, czyli 74 i E65?
Na mapce nie figuruje jako płatna.
chodzi mi o coś takiego:
https://goo.gl/maps/3RZrsX3XM4S2
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2016 13:57

A co chcesz wiedzieć, ja jeżdżę podobnie, tylko jadę 7 do Nagykanizsa i dopiero stamtąd 74 na Zalaegerszeg i dalej tak samo jak ty ?
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 17.06.2016 15:28

to i ja się podłącze do pytania @rocker'a.
Jak wygląda jakość asfaltu, czy drogi są "normalnej" szerokości, jakieś miejsca na które trzeba uważać, gdzieś jakiś patrol z suszarką / fotoradar widziałeś, czy też dużo polskich tirów? Chodzi mi oczywiście o fragmenty poza 86
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2016 15:51

Drogi są "normalne"przejedziesz każdą furą :wink: , jakość asfaltu różna generalnie dobra,jedynie odciek od Vasvar do wjazdu na 86 trochę gorszy, ale to jest droga niższej kategorii. Z policją to nigdy nie wiadomo gdzie stoją, ale ja nigdy nie spotkałem suszarki, fotopstryki stoją i trzeba na nie uważać (jak wszędzie),TIR-y jeżdżą ,ale trzymają się raczej 86-tki, w weekendy spokojniej .
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 17.06.2016 19:18

szukałem coś więcej na temat fotoradarów na Węgrzech i znalazłem to : http://budapeszt.msz.gov.pl/pl/aktualno ... a_wegrzech
oraz rozpiskę kontroli drogowych na 2016 r : http://www.police.hu/hirek-es-informaci ... lenorzesek (trzeba kliknąć w wybrane "województwo" )
ale o "starych" machinach nie znalazłem info. Przyznam że coraz bardziej zastanawiam się nad spokojną drogą przez Austrie :(
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.06.2016 19:44

misiaczek-bartek napisał(a):oraz rozpiskę kontroli drogowych na 2016 r : http://www.police.hu/hirek-es-informaci ... lenorzesek (trzeba kliknąć w wybrane "województwo" )

Nie znam węgierskiego, ale nie sądzę żeby istniało coś takiego.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 17.06.2016 20:15

misiaczek-bartek napisał(a):szukałem coś więcej na temat fotoradarów na Węgrzech i znalazłem to : http://budapeszt.msz.gov.pl/pl/aktualno ... a_wegrzech
oraz rozpiskę kontroli drogowych na 2016 r : http://www.police.hu/hirek-es-informaci ... lenorzesek (trzeba kliknąć w wybrane "województwo" )
ale o "starych" machinach nie znalazłem info. Przyznam że coraz bardziej zastanawiam się nad spokojną drogą przez Austrie :(

A jaki masz problem, na 86 są tylko dwa punkty a i tak w tych miejscach musisz zwolnić.
Jak tak ci się zaczyna Austria podobać, to spróbuj na odcinku od Schrick- Wiedeń-Wiener Dorf przekroczyć o 20km/h na ograniczeniach, ciekawy wynik wezwań będziesz miał po powrocie do domu, a to krótszy odcinek niż np. 86.
Dodatkowo do Grazu masz chyba 3 punkty pomiaru prędkości.
Może Lednice przeliczy w najbliższym czasie ile punktów pomiaru prędkości jest w Wiedniu lub do niego, często tam jeździ.
Jeżeli jedziesz prawidłowo zgodnie z przepisami to żadna droga nie straszna.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 18.06.2016 02:27

całkiem sporo ograniczeń do 30 w miejscowościach jest (a przynajmniej tak było 2 lata temu) a jak się zwolni do 50 to tiry mrugają światłami. co do miejsc kontroli to zalazłem jeszcze takie linki: http://police.hu/sites/default/files/lista1.pdf , http://police.hu/sites/default/files/lista2.pdf
być może policja na Węgrzech chce karać tylko w miejscach niebezpiecznych, ale czytałem też że jest dość dużo mobilnych radarów.
Ps. Mandaty na Węgrzech są wyższe niż w Austrii 8O
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.06.2016 09:37

Faktycznie jakieś ograniczenia, bodajże dwa lub trzy takie dziwne, były lub są, pozostała część normalnie jak wszędzie.
Jak ci miga to go puść do przodu i masz spokój przed wszelkimi przeszkodami, oni potrafią wycisnąć wysoką średnią pomimo ogranicznika. Tylko w nocy odpuść go sobie trochę, byś miał czas reakcji na coś co "weźmie" pod siebie.

Nie masz przypadkiem świeże 23 punkty, taki wystrachany jesteś.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 18.06.2016 10:28

jak pamiętam było ich trochę więcej :( Co do Tirów to mam złe doświadczenia i bardzo za nimi jeździć nie lubię, zresztą tak jak za dużymi dostawczakami. Co do punktów to spokojnie 0 na koncie, ale jest Janosik CB, radio + na autostradzie do 170 puszczają wolno :) i zna się wszystkie nieoznakowane puki co :)
Ale decyzja podjęta :)
drogi 86 nie zdradzam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2016 10:48

misiaczek-bartek napisał(a): ale jest Janosik CB, radio

Tak tylko Yanosik za granicą nie działa (oprócz Litwy) a CB w drodze do Cro też nie jest zbyt użyteczne, słaby odzew.
Ja właśnie instaluję "WAZE" zobaczę jak to się sprawuje, jeszcze mam czas na testy :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone