Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 07.06.2011 19:40

Czyżby kolega samochody owej marki sprzedawał? Na polskie drogi to i SUVaki zbyt słabe. Ale ich stan się poprawia i tempo prac pozwala mieć nadzieję, iż szybciej niż za 10 lat będzie lepiej. Gorzej z jakością nowych dróg. Obawiam się, iż za 10 lat znów będzie dziura na dziurze.

Niestety, kolega szary779 przejrzał mój jakże chytry plan przekierowania ruchu na inne trasy :oops: . Pozostaje mi teraz jedynie na forach dla kierowców ciężarówek działać i mieć nadzieję, iż nikt się nie domyśli moich zamiarów :twisted:
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 07.06.2011 19:47

jak się trafi dobrego tirowca to nawet lepiej bo pomyka przed Tobą na ograniczeniach i wcześniej hamuje przed zwężeniami .Ale tak jak piszę jak się taki trafi
greenrs
Koneser
Re: Z Warmii do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.06.2011 20:00

Warmiak napisał(a):Jak co roku (od 1999) w drugiej połowie sierpnia jedziemy z żoną do Dalmacji. Od kilku lat - już bez córek, które dorosły - do tych samych gospodarzy w zaciszne miejsce tuż za Rogoznicą. Zazwyczaj jedziemy trasą przez Cieszyn, za którym skręcamy na Słowację i autostradę prowadzącą do Bratysławy. Dalej starą trasą 86. Jest ona dobrym przerywnikiem między dość monotonnym podróżowaniem po autostradach. Wracamy na początku września inną trasą - po drodze odwiedzamy przyjaciół w Stalowej Woli - przez Budapeszt, Koszyce, Rzeszów.
Nie ma bardziej fascynującej trasy jak ta stara przez Plitwickie Jeziora i dalej serpentynami do Zadaru. Od Zadaru Jadrańską wzdłuż wybrzeża aż do Czarnogóry.
Pozdrawiam wszystkich

Też uważam, że droga 86 to dobry przerywnik. Dlatego też ją wybieram nie zważając na wszystkie pesymistyczne wieści.
I coś jeszcze... Kilka lat temu, w czasie naszej pierwszej wyprawy do Chorwacji (oczywiście w ciemno), zjechaliśmy z autostrady w okolicach Szibenika by tu rozpocząć poszukiwanie apartamentu. Posuwając się na południe zjechaliśmy gdzieś za Rogoźnicą do małej (dla nas zbyt małej) wioski. Tam spotkaliśmy Polaka, który spędzał tam wakacje z rodziną od wielu lat u tego samego gospodarza. Dał nam kilka namiarów i pokazał sklep (na takim mikroskopijnym ryneczku). :D Ostatecznie zatrzymaliśmy się wtedy w Nemirze za Omisem.
Warmiak
Globtroter
Re: Z Warmii do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 07.06.2011 20:04

Radziki4 napisał(a):
Warmiak napisał(a):
Radziki4 napisał(a):znając życie to i tak wszyscy pojadą 86 , lata wcześniej chciałem wypróbować inne trasy a i tak zawsze kończyło się na tym że jechaliśmy 86

Nie ma bardziej fascynującej trasy jak ta stara przez Plitwickie Jeziora i dalej serpentynami do Zadaru. Od Zadaru Jadrańską wzdłuż wybrzeża aż do Czarnogóry.

Pozdrawiam wszystkich
zgadzam się co do 1 jadąc serpentynami zarąbiście dobrą drogą to czysta przyjemność a ten wschód słońca niezapomniane chwile

TAK! Wschody i zachody słońca i ten niepowtarzalny zapach Dalmacji - mieszanka cedrów, spalonych słońcem ziół i błękitnego Adriatyku.
Warmiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 07.06.2011 20:17

mickanovi napisał(a):Czyżby kolega samochody owej marki sprzedawał? Na polskie drogi to i SUVaki zbyt słabe. Ale ich stan się poprawia i tempo prac pozwala mieć nadzieję, iż szybciej niż za 10 lat będzie lepiej. Gorzej z jakością nowych dróg. Obawiam się, iż za 10 lat znów będzie dziura na dziurze.

Niestety, kolega szary779 przejrzał mój jakże chytry plan przekierowania ruchu na inne trasy :oops: . Pozostaje mi teraz jedynie na forach dla kierowców ciężarówek działać i mieć nadzieję, iż nikt się nie domyśli moich zamiarów :twisted:

Mam zaufanie do tej marki jako klient. U nas na "ścianie wschodniej" drogi jak ser szwajcarski. Często pokonuję trasę Olsztyn - Bielsk Podlaski. Każdy kto jechał trasą Myszyniec - Łomża potwierdzi, że gorszej drogi nawet na Białorusi nie uświadczysz.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 08.06.2011 00:18

tamtam napisał(a):
gemidow napisał(a):Dlatego ja w tym roku wybieram wariant przez Budapeszt. Wg mnie droga bardzo podobna do 86 a nie ma narażam się na jej tegoroczne niespodzianki

Można, czasowo zajmuje tyle samo, pod warunkiem że bardzo ciśniesz na autostradzie - ja tak przetestowałem kilka lat temu te drogi w traksie wyjazdu.
Jadąc przez Budapeszt i autostradami naprawdę cisnąłem pedał gazu do podłogi.
Wyszło czasowo tak samo jak wracałem 86tką.
Przejazd autostradami kosztował drożej: więcej paliwa i winietka za autostradę.

Jeśli nie chcesz jechać autostradą z pedałem gazu w podłodze, to może się okazać że 86tką w ramontach będzie szybciej.

Pozdrawiam

A możesz to jakos uargumentować. nie zamierzam jechac szybciej trasą przez Budapeszt niz bym jechał trasa 86. Odległośc podobna więc nie wiem co by miało mnie przyblokować. Myśle, że droge Chyżne>Budapeszt można przyrównac do drogi 86.
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 08.06.2011 06:27

Jako przerywnik pomiędzy monotonnymi odcinkami autostrady osimdziesiątka szóstka nadaje się idealnie. W ubiegłym roku wydawała się koszmarem ponieważ jechaliśmy pierwszy raz i na ten odcinek wjechaliśmy w środku nocy. Zatrzymałem się na krótką drzemkę i moja ukochana małżonka zaproponowała, że ona poprowadzi. Poradziła sobie świtetnie, jednak do końca wakacji (o ile nie dłużej) wysłuchiwałem, że ją wpakowałem na taki odcinek. W tym roku planujemy nocleg w okolicach Bratysławy i 86 bierzemy za dnia i na większym luzie. Może nawet nad Balaton odbijemy się ochłodzić :D .
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 08.06.2011 06:37

Radziki4 napisał(a):jak się trafi dobrego tirowca to nawet lepiej bo pomyka przed Tobą na ograniczeniach i wcześniej hamuje przed zwężeniami .Ale tak jak piszę jak się taki trafi

Tyle,że tirowcy (w znacznej mierze z Polski) "grzeją" nie patrząc na nas maluczkich. Faktem jest, że na tej drodze nie ma zbytnio okazji do wyprzedzenia takiego a jak już się uda to i tak jakiś numer wytnie, czego przykład miałem w drodze powrotnej w ubiegłym roku. Na jednym z dłuższych wahadełek zatrzymałem się grzecznie na czerwonym jako drugi lub trzeci w kolejce a po chwili zobaczyłem, jak TIR, którego wcześniej wyprzedziłem (z niemałym wysiłkiem) leci na wariata lewym pasem i wbija się na wahadło na czerwonym. Prawdopodobnie któryś z kolegów podał mu na CB, że droga wolna i wahadło to strata czasu. Niby gościa rozumiem - wyżyłowany czas pracy i w ogóle, ale wiem jednocześnie, skąd te wszystkie dziwne zdarzenia z TIRami (a to się pod wiaduktem nie zmieścił, a to ze zbyt stromej góry stoczył) - tylko dlatego, że na radyjku usłyszał "Śmiało, kolego! Dasz radę."
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 08.06.2011 08:55

w ub. roku jechałem w nocy za TIRem przez całą 86 ( kilka osobówek wymiękło) a gość dawał "czadu" no i było szybko ale w tym roku jadę (chyba) przez Słowację i Austrię chociaż nie wiadomo co będzie z drogami na Słowacji bo koło Bratysławy powódź a wyjazd za 2 tygodnie , powrót raczej 86
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2011 09:02

Amikol

Skąd masz jakieś info o powodzi na Słowacji? Pierwsze słyszę, a w serwisach też nic nie mogę znaleźć. Możesz więcej szczegółów podać i jakiegoś linka wrzucić?
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 08.06.2011 09:12

Ostatnio edytowano 08.06.2011 09:16 przez Mayki, łącznie edytowano 1 raz
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 08.06.2011 09:14

na GAZETA pl jest info o wprowadzeniu stanu klęski ....w okolicy Bratysławy ....dzisiaj na INTERII I RMF -24 TEŻ
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 13.06.2011 11:24

Ja jadę dopiero w sierpniu więc do tego czasu zdążą się wysuszyć. Życzę jednak naszym sąsiadom (nie tylko z egoistycznych pobudek) aby ich wszelkie klęski oszczędziły.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 15.06.2011 22:10

"odśnieżam" - czy ktoś już zaliczył trasę w tym sezonie ??
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 16.06.2011 04:08

stary_jac napisał(a):"odśnieżam" - czy ktoś już zaliczył trasę w tym sezonie ??

Będziemy jechać jutro (17.06) :lol:

Postaram się jak najszybciej dać znać o stanie faktycznym drogi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86 - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone