ELIMAR napisał(a):dids76 napisał(a):ELIMAR napisał(a):fotograf123 napisał(a):AgataHubert napisał(a):ok, czyli rozumiem że wariant bez winiety to ten który wkleiłeś z googla od Bratysławy do CRO
Tu omijasz te wszystkie opłaty https://www.google.pl/maps/dir/Bratys%C ... m1!2b1!3e0
Czy wyznaczony wyżej odcinek na 100% omija płatne odcinki ?
A dokładnie który odcinek objazdu Szombately jest płatny ?
Czy mógłby mi ktoś dokładnie na mapie go wykreślić?
Poproszę i dziękuję
Tak, ta droga jest bezpłatna https://goo.gl/maps/xSz6y
Płatny był (tylko przez miesiąc) odcinek M86 w okolicach Szombately https://goo.gl/maps/xT8q0
Co nie oznacza że za jakiś czas znów nie będzie płatny
Wielkie dzięki
romuald22 napisał(a):kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię
Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?
Z Żywca przez Czechy mi nie po drodze więc się nie wypowiadam.
Jeśli pojedziesz autostradami to teoretycznie chyba szybciej, chociaż forumowicze piszą o weekendowych korkach na granicy SLO-HR. No i generuje to dodatkowe koszty. Są objazdy (kosztów i korków ) ale od tego już inne wątki na forum.
arek71 napisał(a):romuald22 napisał(a):kokos0 napisał(a):Dzięki Romek, tak zrobię
Jeszcze rozważam trasę przez Czechy i Austrię, piszą że szybciej. Jadę z soboty na niedzielę 4 lipca, jak myślisz będzie szybciej czy nie bardzo?
Z Żywca przez Czechy mi nie po drodze więc się nie wypowiadam.
Jeśli pojedziesz autostradami to teoretycznie chyba szybciej, chociaż forumowicze piszą o weekendowych korkach na granicy SLO-HR. No i generuje to dodatkowe koszty. Są objazdy (kosztów i korków ) ale od tego już inne wątki na forum.
Trzy razy przez Węgry czwarty przez Czechy i Austrię ...piąty na pewno przez Węgry
malypio napisał(a):ja się nie zgodzę z tym płaceniem, nie można zmuszać do jazdy drogą płatną. musi być jakaś alternatywa dla tych co chcą zapłacić za autostradę na Słowacji, a nie chcą płacić na Węgrzech stąd zjazd na rajkę.
JacekL napisał(a):malypio napisał(a):ja się nie zgodzę z tym płaceniem, nie można zmuszać do jazdy drogą płatną. musi być jakaś alternatywa dla tych co chcą zapłacić za autostradę na Słowacji, a nie chcą płacić na Węgrzech stąd zjazd na rajkę.
Na stronie węgierskiego operatora autostrad jest napisane wyraźnie, że płatny jest odcinek do granicy a nie do pierwszego zjazdu za granicą.
malypio napisał(a):
więc kierowca jadąc tą drogą raz na kilka lat nie musi wiedzieć o tym że od 1 stycznia 2015 ta droga staje się płatna, dowiaduje się o tym mijając granicę. decyduje się że nie będzie płacił i co wtedy ma zrobić??
"zawrócić" na autostradzie i zjechać na którymś zjeździe na Słowacji?? przecież to byłoby chore
dids76 napisał(a):malypio napisał(a):
więc kierowca jadąc tą drogą raz na kilka lat nie musi wiedzieć o tym że od 1 stycznia 2015 ta droga staje się płatna, dowiaduje się o tym mijając granicę. decyduje się że nie będzie płacił i co wtedy ma zrobić??
"zawrócić" na autostradzie i zjechać na którymś zjeździe na Słowacji?? przecież to byłoby chore
Więc kierowca jadąc nawet pierwszy raz za granicę powinien znać przepisy ruchu w danym kraju oraz zasady poruszania się po drogach płatnych. Trudno, jedziesz gdzieś musisz wiedzieć czyta droga jest płatna
Słoweńcy kasują zaraz za granicą gdy ktoś jedzie bez winiety, a kiedyś kasowali nawet za przejazd rondem bez winiety
fotograf123 napisał(a):Nieznajomość prawa czy przepisów ruchu drogowego nie zwalniają z jego przestrzegania.
Lednice napisał(a):fotograf123 napisał(a):Nieznajomość prawa czy przepisów ruchu drogowego nie zwalniają z jego przestrzegania.
Nie ma obowiązku kupowania winiety PRZED przekroczeniem granicy
Skoro nie ma, to NIE można nikogo karać za brak winiety, jeśli nie było możliwości jej kupna na granicy
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi